Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

11 Μαρτίου 2020: Απεργία εργαζόμενων σε Υπηρεσία Ασύλου και ΜΚΟ Άρσις, ανακοινώσεις Εναλλακτικής και σωματείων

Η αφίσα των σωματείων.

Ανακοίνωση Εναλλακτικής Παρέμβασης (9/3/2020):

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή στηρίζουμε την κινητοποίηση και απεργία του Συλλόγου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και του Σωματείου Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις την Τετάρτη 11.3.2020 και καλούμε στη συγκέντρωση στις 11 πμ στην πλατεία Συντάγματος με πορεία στη Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ψήφιση του νέου νόμου για τους αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας (Ν. 4636/2019) τον Νοέμβριο του 2019 αποτέλεσε την απαρχή της συνεχώς κλιμακούμενης αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας της κυβέρνησης. Η υλοποίηση του νόμου οδηγεί μέσα από γραφειοκρατικά κόλπα στην βίαιη έξοδο από τις διαδικασίες του ασύλου των αιτούντων διεθνή προστασία. Αφαιρεί ένα ένα τα δικαιώματα τους με την κατάργηση ουσιαστικών δικονομικών εγγυήσεων, με την αποδυνάμωση του δικαιώματος προσφυγής, με την υποχρέωση τους προς «συνεργασία» και συμμόρφωση με όρους που τους αφαιρούν οποιοδήποτε δικαίωμα διεκδίκησης καλύτερων όρων διαβίωσης. Η πολιτική αυτή γίνεται με όρους ακροδεξιάς ρητορικής από στελέχη της, με όρους ρατσιστικούς στοχοποιώντας συνεχώς τους πρόσφυγες ως «ασύμμετρη απειλή», «εισβολείς» και ναζιστικού οραματισμού για κλειστά κέντρα κράτησης σε ξερονήσια και όχι μόνο, μαζικές επιστροφές χωρίς καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των νεοεισερχόμενων. Παραβιάζει έτσι συνεχώς διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους πρόσφυγες και την αρχή της μη επαναπροώθησης, ποινικοποιώντας την αίτηση διεθνούς προστασίας.

Η πολιτική αυτή έρχεται να υποστηριχθεί από αυτόκλητες ομάδες «εθνοφρουρών» και «εθνοφυλάκων», συνεπικουρούμενη από νεοναζιστικές εγχώριες και διεθνείς ομάδες, από εμπρησμούς χώρων φιλοξενίας, σχολείων στα νησιά, από επιθέσεις σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλληλέγγυους και εργαζόμενους σε ΜΚΟ, διαμορφώνοντας ένα κλίμα τρόμου για όποιον προτάσσει την αλληλεγγύη και την ανάγκη προστασίας και υποδοχής των προσφύγων.

Εξάλλου η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει στόχο μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχει στόχο σε όσους παλεύουν για τα δικαιώματα τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση επί της ουσίας των διαδηλώσεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την αναστολή της καταγραφής των αιτημάτων διεθνούς προστασίας για ένα μήνα προσπαθεί να καταστρατηγήσει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα δικαιώματα των προσφύγων, έτσι και το σχέδιο νόμου θέλει να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα.

Για τους λόγους αυτούς, και όσους τα δύο σωματεία προβάλλουν μέσα από την κοινή ανακοίνωση τους για την πανελλαδική απεργία στις 11.3.2020 και πορεία στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους που υψώνουν την φωνή τους σ’ αυτή την περίοδο.

———————-

(Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση κήρυξης της απεργίας της 11 Μαρτίου από τα σωματεία).

Αθήνα, 04.03.2020

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 11.03.2020

Ο Ν. 4636/2019 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 01/01/2020, καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και περιορίζει δραματικά τόσο την πρόσβαση τους στις διαδικασίες ασύλου, όσο και τη διασφάλιση του ίδιου του δικαιώματος για διεθνή προστασία, που έχει θεσπιστεί με διεθνείς συμβάσεις. Συγκεκριμένα, η κύρια κατεύθυνση είναι η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου με σύντμηση προθεσμιών, η απόρριψη με ταχείς διαδικασίες των αιτημάτων διεθνούς προστασίας μέσα από την κατάργηση ουσιαστικών διαδικαστικών εγγυήσεων, η κατάρτιση καταλόγου «ασφαλών χωρών καταγωγής» με στόχο την μαζική απόρριψη και την μη εξατομικευμένη κρίση επί των αιτημάτων, η στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, η έκδοση και η εκτέλεση αποφάσεων επιστροφών, η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, ο περιορισμός της ελευθερίας και η συστηματική και πέραν του 18μηνου κράτηση των αιτούντων/σων άσυλο, ακόμα και για όσους/ες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, η ίδρυση νέων κλειστών κέντρων κράτησης, η μεγαλύτερη εμπλοκή του αστυνομικού προσωπικού στις διαδικασίες ασύλου, η εισαγωγή της έννοιας της «συνεργασίας» του/ης αιτούντος/ούσας ως όρου για τη συνέχιση της εξέτασης του αιτήματος διεθνούς προστασίας με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τις συνθήκες υποδοχής να θεωρείται λόγος απόρριψης του αιτήματος, ο περιορισμός στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Στο σύνολο του ο ν. 4636/2019 εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Με αυτό το νομοθέτημα ως εφαλτήριο, η κυβέρνηση κορυφώνει την πολιτική της αποτροπής της υποδοχής προσφύγων & μεταναστών στον Έβρο και τα νησιά κατά τις τελευταίες μέρες, μετά την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. Το έκτακτο ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την 01/03/2020 να μην δέχεται η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα και να επαναπροωθούνται όσοι/ες επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα. . Η νομοθεσία για τις διαδικασίες ασύλου πουθενά δεν θέτει ως προϋπόθεση την κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων για να υποβάλει κάποιος/α αίτημα ασύλου και η αναστολή της υποδοχής αιτούντων/σών άσυλο δεν έχει νομικό έρεισμα ούτε στην νομοθεσία της Ε.Ε. ούτε στο διεθνές δίκαιο.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, οι εργαζόμενοι/ες της Υπηρεσίας Ασύλου ωθούνται σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους, ιδιαίτερα στα νησιά, που εδώ και χρόνια εργάζονται στο «κόκκινο». Με πολιτική εντολή κλήθηκαν να δίνουν προτεραιότητα στην καταγραφή & εξέταση όσων αιτούντων/σών άσυλο φτάνουν στην Ελλάδα από την 01/01/2020, αναβάλλοντας ήδη προγραμματισμένες ενέργειες όσων εισήλθαν έως και 31/12/2019, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αγανάκτηση των αιτούντων/σων στα νησιά. Σε αυτά τα πλαίσια προωθείται η αύξηση του αριθμού συνεντεύξεων στις υπηρεσίες ασύλου και η έκδοση σωρείας απορριπτικών αποφάσεων, χωρίς να δίδεται σημασία στην ποιότητα των διαδικασιών.

Η πρόσληψη κυρίως συμβασιούχων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου, οι οποίοι/ες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της, αναδεικνύει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική περί «προσωρινότητας» του προσφυγικού που καθιστά τους/ις εργαζόμενους/ες αναλώσιμους/ες και υπό καθεστώς πίεσης συμμόρφωσης ενώ υφίστανται διακρίσεις σε πολλά επίπεδα σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ αντίστοιχα εργάζονται υπό καθεστώς επισφάλειας, υπογράφοντας επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπό το συνεχή φόβο απόλυσης, ενώ στην πράξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται ολοένα περισσότερο αυξημένη ανάγκη παροχής υπηρεσιών προς τους/ις αιτούντες /ες άσυλο λόγω του ν. 4636/2019, οι διοικήσεις των ΜΚΟ απειλούν τους/ις εργαζόμενους/εςτων ΜΚΟ με απολύσεις πανελλαδικά.

Οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου και οι εργαζόμενοι/ες στη ΜΚΟ Άρσις, θεωρούμε ότι η υποδοχή και προστασία των αιτούντων/σων άσυλο και προσφύγων αντί να περιοριστεί πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους/ις εργαζόμενους/ες στην Υπηρεσία Ασύλου και συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους/τις εργαζόμενους στις ΜΚΟ.

Απέναντι στη ρατσιστική ρητορική που έχει κυριαρχήσει στο δημόσιο λόγο, οι εργαζόμενοι/ες στο πεδίο του προσφυγικού που γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες, συντονιζόμαστε ενάντια στο νόμο 4636/2019, υπερασπιζόμενοι/ες τα δικαιώματα των αιτούντων/σών άσυλο και προσφύγων. Άλλωστε οι ρατσιστικές επιθέσεις στους/ις αιτούντες/σες άσυλο και η επισφάλεια στους/ις εργαζόμενους/ες στο πεδίο του προσφυγικού αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλο το προηγούμενο διάστημα με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες όπου ακροδεξιοί κάτοικοι νησιών στοχοποιούν και προπηλακίζουν εργαζόμενους/ες σε ΜΚΟ εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ασφάλεια τους συνθήκες εξαιτίας αυτών των απειλών και επιθέσεων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και το Σωματείο Εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ εξουσιοδοτημένοι αντίστοιχα από τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών, προκηρύσσουμε συντονισμένα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαρτίου 2020 ενάντια στο ν. 4636/2019. Διαδηλώνουμε στις 11 Μαρτίου με συγκέντρωση στις 11 πμ στην πλατεία Συντάγματος (έναντι της Βουλής) και πραγματοποιούμε συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ευαγγελιστρίας 2). Ήδη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας αλλα σωματεία εργαζομένων και κοινότητες μεταναστών. Απευθυνόμαστε για ενίσχυση της πρωτοβουλίας και του αγώνα μας ενάντια στο νέο νόμο σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες στο χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, και τις συλλογικότητες προσφύγων ζητώντας την στήριξη τους. Απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζόμενων, αιτούντων/σών άσυλο και προσφύγων προτάσσουμε τις ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας!

Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

Σωματείο Εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

n

Δημοφιλή