Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Επιστολή Θ. Καμπαγιάννη, συμβούλου ΔΣ ΔΣΑ, στον Προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών (19/2/2020)

Αθήνα, 19/2/2020

Προς τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Ν. Καρακούκη

Κοινοποίηση:

– Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα

– Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Βερβεσό.

Κύριε Προϊστάμενε,

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή με την ιδιότητά μου ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, σκοπός των Δικηγορικών Συλλόγων είναι “η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία… [η] άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανεξάρτητες αρχές) για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος”, ενώ σύμφωνα με το προοίμιο του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, “Σαν δημόσιοι λειτουργοί, συμπράττοντες λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι Δικηγόροι έχουν επίσης χρέος να αγωνίζονται για την καλή λειτουργία της, την εξύψωση του κύρους και του γοήτρου της”.

Με αποτροπιασμό παρακολούθησα, όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις εξελίξεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του 11μηνου βρέφους που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες (από 16/2/2020) την κοινή γνώμη. Με αφορμή τον θάνατο του βρέφους, ξετυλίχτηκε μια χυδαία εκστρατεία κανιβαλισμού και κατασυκοφάντησης των ταλαίπωρων γονέων του, προσφύγων Συριακής υπηκοότητας, και δη του πατέρα του, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως δήθεν δράστης παρά φύσιν ασέλγειας σε βάρος του τέκνου του.

Η εν λόγω υπόθεση δεν θα ήταν παρά άλλο ένα επεισόδιο κιτρινισμού ασυνείδητων “δημοσιογράφων”, που δυστυχώς πλέον δεν μας ξαφνιάζει στην εποχή των περίφημων fake news. Ωστόσο, όργανο και πηγή του κιτρινισμού υπήρξε εν ενεργεία ιατροδικαστής, ο οποίος έσπευσε στις τηλεοπτικές κάμερες να “γνωματεύσει” και να διασπείρει τον λίβελο περί δήθεν “σεξουαλικής κακοποίησης”. Για του λόγου το αληθές, σας επισημαίνω βίντεο (με ημερομηνία 17/2/2020, ώρα 13:17, τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, tinyurl.com/w8oe86z) στο οποίο ο ιατροδικαστής, δηλώνει ρητά: “Σωτήρης Μπουζιάνης, είμαι ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών… Μετά τον νεκροτομικό έλεγχο, προέκυψ[αν] παρά φύση στοιχεία κακοποίησης, σεξουαλικής κακοποίησης… Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα και για τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, είναι πρωτοφανής (υπόθεση)”.

Όπως εν τέλει αποδείχτηκε, το βρέφος έπασχε από μικροκεφαλία προκαλούσα επιληπτικές κρίσεις και του χορηγείτο φαρμακευτικό σκεύασμα με υποκλυσμό. Οι γονείς του βρέφους, που είχαν θέσει εαυτούς εξαρχής στη διάθεση των αρχών, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 18/2/2020.

Είναι περιττό να θυμίσουμε ότι καθήκον της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας είναι να παρέχει στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εκείνα τα ιατρικά πορίσματα που είναι απαραίτητα προκειμένου, συνεκτιμώμενα με το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό, να οδηγήσουν στον σχηματισμό ασφαλούς δικανικής κρίσης για την εκάστοτε επίδικη υπόθεση. Η κρίση αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν είναι διάδικος προκειμένου να εκφράζει δημόσια την μία ή την άλλη κρίση: η επίμαχη δήλωση του ως άνω ιατροδικαστή φαλκιδεύει το κύρος της Υπηρεσίας και υπονομεύει την αποδεικτική αξία των δημόσιων ιατροδικαστικών πορισμάτων στα μάτια των πολιτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το άρθρο 9β του ν. 3772/2009 (όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 7 του ν. 4198/2013): “Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται «πειθαρχικό συμβούλιο ιατροδικαστών», το οποίο έχει αρμοδιότητα για κάθε θέμα που αφορά την πειθαρχική κατάσταση των ιατροδικαστών.”

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3772/2009: “Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των Τοπικών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών έχουν τις αρμοδιότητες των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων αντιστοίχως και τις πάσης φύσεως αρμοδιότητες που προσήκουν στους λοιπούς υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοντα αυτά, όπως αρμοδιότητες πειθαρχικού χαρακτήρα, σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης των ιατροδικαστών και του λοιπού προσωπικού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας”.

Ανεξαρτήτως της επιθυμίας των γονέων να διεκδικήσουν στα αστικά ή/και στα ποινικά δικαστήρια την ηθική τους δικαίωση για τον ψυχολογικό βιασμό που υπέστησαν μετά τον χαμό του τέκνου τους, καθήκον σας, κύριε Προϊστάμενε, είναι να περιφρουρήσετε το γόητρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και μαζί το κύρος της Δικαιοσύνης, προβαίνοντας σε όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες. Είμαι βέβαιος ότι θα το πράξετε.

Με εκτίμηση,

Θανάσης Ι. Καμπαγιάννης,

μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

n

Δημοφιλή