Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση)

ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Στη συνέλευση της 18 Μάρτη παρευρέθηκαν 1151 δικηγόροι για να εκφράσουν την αγωνία τους για το ασφαλιστικό και να αποφασίσουν τα μέσα αντίστασης κατά της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μειοψηφούσα πρόταση  στο διοικητικό συμβούλιο για αποχή διαρκείας (πρόταση εναλλακτικής με την οποία συντάχθηκαν η αγωνιστική κίνηση και ο δικηγορικός παλμός) εξέφρασε το 48 % των συναδέλφων και δεν πέρασε μόλις για 40 ψήφους  απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου από τους συνδικαλιστές των ΣΥΡΙΖΑ,  ΝΔ, και  ΠΑΣΟΚ για  48ωρες αποχές.

Μόνο αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου δεν έχει καμία απήχηση στους δικηγόρους. Δείχνει ποια είναι η διάθεσή μας απέναντι στην ασφα-ληστρική κυβέρνηση και την συνειδητοποίηση ότι το μόνο μέσο για τη νίκη και τη διάσωση των ταμείων μας είναι η αποχή διαρκείας.

Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και είναι σαθρά: τούς (επί πάγια δικηγόρους τραπεζών)  ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που θα έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας, ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τους υπόλοιπους δικηγόρους της χώρας, ότι μπορούμε να πείσουμε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από  κατάθεση αναλογιστικής μελέτης… Όμως η ελπίδα  και η νίκη είναι στους αγώνες. Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ ( φεύγουν χιλιάδες ευρώ σε μοναστήρια, νεοσύστατα αθλητικά σωματεία και αλλού…) μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Μόνο η αποχή διαρκείας μπορεί να πιέσει πραγματικά την κυβέρνηση παγώνοντας τα έσοδα των τραπεζών με την παύση έκδοσης διαταγών πληρωμής και προσημειώσεων. Εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στη στεγαστική αγορά αφού δεν θα γίνονται συμβόλαια. Αυτές οι πιέσεις δεν μπορούν να ασκηθούν με 48ωρες, διότι οτιδήποτε  δεν γίνεται τη μία μέρα αποχής θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη. Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση. Όσο για το συντονισμό των αγώνων, αυτός εφαρμόζεται στην πράξη:  Η απόφαση των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης για 48ωρες αποχές καθώς και άλλων συλλόγων (Πειραιά, Πάτρα, Κόρινθο) ανάγκασαν το ΔΣΑ και τη Συντονιστική της Ολομέλειας να αποφασίσουν πανελλαδική αποχή την 31/1 και 01/04. Αν  δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση  τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για τους ναρκοθέτες των αναγκών μας και δήθεν μπροστάρηδες. Οι προθέσεις τους φαίνονται από  γεγονότα όπως τη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ την 20.03.2008 από τους συνδικαλιστές των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Παξινό ώστε να μην συζητηθεί πρόταση που κατατέθηκε για 5ημερη αποχή στην Αθήνα και σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αντίθετα αποφάσισαν την τροποποίηση του Κώδικα για αύξηση της απαρτίας γενικών συνελεύσεων του ΔΣΑ με σκοπό να μην μπορεί να συγκληθεί ποτέ. Η Συντονιστική Επιτροπή  της Ολομέλειας συνεδρίασε την Παρασκευή 28/03 και αποφάσισε την παύση των αγώνων μας. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός. Εμείς όμως μπορούμε να συντονίσουμε τους αγώνες μας. Οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης μπορούμε να βγούμε μπροστά να αποφασίσουμε για αποχή διαρκείας και να απευθυνθούμε σε κάθε σύλλογο για να αποφασίσει και  τη δική του συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο μεμονωμένα αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική από την μεταπολίτευση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς!

Το δημοψήφισμα, η πρόταση μομφής και η δικαστική οδός  μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας.

Η αντιπολίτευση  πρέπει να σταματήσει τη σιωπηρή συναίνεση και την βροντερή επαναστατική φρασεολογία  στηρίζοντας τους αγώνες μας με οργάνωση αποτελεσματικών διαρκών μορφών αγώνα.

Γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να πορευθούμε μαζί  ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα. 

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31.3/ ΤΡΙΤΗ 01.04 ΩΡΑ 8 Μ.Μ. ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΨΗΣ

να αποφασίσουμε για:

– αποχή διαρκείας και νέα γενική συνέλευση

– να μην αποδοθεί η προείσπραξη του φόρου στο κράτος

– κατάληψη δικαστηρίων

Δημοφιλή