21 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020
2021συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις 1996

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

27 Μαρτίου 1996

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Και μετά τις εκλογές τι - Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας


Μετά τις εκλογές των προγραμματικών φληναφλημάτων και των βιογραφικών σημειωμάτων οι δικηγόροι επέστρεψαν στις καθημερινές τους ασχολίες: ουρές στα φωτοτυπικά και στις καταθέσεις, μισθοί πείνας για τους συνεργάτες και τους ασκούμενους, καταβολές υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών και τώρα η συμπλήρωση της φορομπηχτικής δήλωσης.

Αφού «προσλάβαμε» τους συμβούλους μας, που περιμένουν πια να αποσβέσουν τις προεκλογικές τους επενδύσεις (αλήθεια ποιος ενδιαφέρθηκε για τις εξεγέρσεις των φυλακισμένων ή την επίδειξη του κατασταλτικού ρατσισμού στους τσιγγάνους ) θα παραμείνουμε τώρα απαθείς στην υποβάθμιση των επαγγελματικών συνθηκών μας

Οι δικηγόροι οφείλουν να απαντήσουν: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους να αγωνισθούν μαζί και να διεκδικήσουν:

Άμεσα:

- τη σύγκληση προγραμματικής γενικής συνέλευσης

- την νομοθετική κατοχύρωση της προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιουδήποτε αγώνα στο μέλλον

•-     την επανασύσταση και ενεργοποίηση της επιτροπής συνταγματικών δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α. για την καταπολέμηση του γενικευόμενου αυταρχισμού και ρατσισμού

•-     την καταπολέμηση του τηλεοπτικού διαδρομισμού των δικηγόρων ως μέσου ανεύρεσης πελατών

•-     την ίδρυση υπηρεσίας νομικής στήριξης (συμβουλές, υποδείγματα δικογράφων) ασκουμένων, νέων (και μη) δικηγόρων στο Δ.ΣΑ.

- την ίδρυση υπηρεσίας του Δ.Σ.Α. στην Ευελπίδων για τους πολίτες, αλλά και για την αντιμετώπιση αυταρχικών και αυθαίρετων συμπεριφορών από δικαστές και υπαλλήλους

•-    την αξιοποίηση των πορισμάτων της επιτροπής του Δ.Σ.Α. για την καθιέρωση του legal aid που κυριολεκτικά σέρνονταν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του Δ.Σ. την προηγούμενη τριετία και δεν συζητήθηκαν ποτέ.

•-    τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης της καθημερινής δικηγορίας

- την αναπροσαρμογή του ποσού μηνιαίας αμοιβής για τους έμμισθους συνεργάτες και τους ασκούμενους

- την αναβάθμιση της λειτουργίας του γραφείου συνεργασίας στο Δ.ΣΑ.

Πρέπει επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Δ.Σ να καθιερωθούν νομοθετικά:

•-    ελάχιστο υποχρεωτικό όριο αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες συνεργάτη σε δικηγορικά γραφεία

•-    η αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης με την επιβολή υποχρεωτικής παράστασης στα δημόσια έργα, τις τραπεζικές και μεγάλες εμπορικές συμβάσεις, στις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης και τα εταιρικά, μέτρο που θα αναμορφώσει και το σύστημα φορολόγησης των δικηγόρων.

•-    η ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών

- η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα περί δικηγόρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εκδημοκρατισμού και της κατάργησης του προεδροκεντρισμού

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεσμεύεται να αγωνισθεί με όλες της τις δυνάμεις γι' αυτούς τους στόχους. Ελπίζει σ' αυτόν της τον αγώνα να βρει συμπαράσταση από όλους τους πληττόμενους δικηγόρους ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
20 Φεβρουαρίου 1996

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του Δ.Σ.Α. - Δελτίο τύπου


Προς τη Δνση Ενημέρωσης του ραδιοφωνικού σταθμού " FLASH 961"

Υπόψην: Υπεύθυνου Δικαστικού Ρεπορτάζ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας συμμετέχει για τρίτη φορά στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας. Στοχεύουμε για μια ακόμα φορά στην ανάπτυξη ενός μάχιμου, διεκδικητικού συνδικαλιστικού λόγου, ανεξάρτητου από το Κράτος και τα κόμματα, που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μαχόμενων και συνεργατών δικηγόρων.

Στις εκλογές του 1990, συμμετείχαμε χωρίς υποψήφιο πρόεδρο για να τονίσουμε την χρεωκοπία του προεδρικού συνδικαλισμού, σε μια εποχή όπου οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Δ.Σ.Α., πρωτοστατούντων των κ.κ. Κουβέλη και Ρουπακιώτη, προωθήθηκαν στους κυβερνητικούς θώκους της Οικουμενικής. Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρυντικό: 427 ψήφοι (4,19%), μια έδρα στο Δ.Σ. και ανάδειξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης σε τέταρτη δύναμη του Δ.Σ.Α.

Στις εκλογές του 1993 αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με υποψήφιο πρόεδρο την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ΕΠΔΑ έλαβε 648 ψήφους (5,70%), εξέλεξε μια έδρα στο ΔΣ του ΔΣΑ και αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά σε τέταρτη δύναμη του Δ.Σ.Α. Οι εκλογές αυτές διενεργήθηκαν μεσούσης της μεγάλης αποχής εναντία στα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια που ενέτειναν την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων των δικηγόρων και, καθώς αύξαναν το κόστος άσκησης της δικηγορίας, συμπίεζαν τη δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Θεωρήσαμε αναγκαία την παρουσία μας και με πρόεδρο για να εκφράσουμε το ρεύμα της αποχής και στις δυο κάλπες.

Σήμερα, οι συνθήκες άσκησης της δικηγορίας χειροτερεύουν διαρκώς: Ο δικαστικός μηχανισμός αναδεικνύεται στον πιο σημαντικό και πιο συντηρητικό μηχανισμό καταστολής. Η γνώριμη φιγούρα του δικηγόρου υπερασπιστή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών εξαφανίζεται. Η δικηγορική ύλη συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και η πλειοψηφία των δικηγόρων μετατρέπεται σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους αυτών των γραφείων. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ωθούνται σε πλήρως αντικοινωνικές και συντεχνιακές θέσεις υποστηρίζοντας είτε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη, είτε να κλείσει το επάγγελμα. Η τελευταία διοίκηση του ΔΣΑ, παρότι εξελέγη εν μέσω αποχής, εξευτέλισε κάθε έννοια συνδικαλιστικής παρουσίας, περιφερόμενη σε τηλεοπτικές εκπομπές ποικίλου ενδιαφέροντος και μετατρεπόμενη από συνομιλήτρια του Υπουργείου σε συνομιλήτρια της κ. Κορομηλά.

Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες λογικές του " ο θάνατος σου, η ζωή μου" και στις συντεχνιακές απόπειρες " αποπληθωρισμού" των δικηγόρων συμμετέχουμε και σ' αυτές τις εκλογές χωρίς πρόεδρο, για να αρνηθούμε τον επαγγελματικό συνδικαλισμό και να προβάλλουμε το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υπεράσπισης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των πληττόμενων κατηγοριών των δικηγόρων.

Με δεδομένη την συνεχή αγωνιστική παρουσία μας στο χώρο του Δ.Σ.Α., η οποία άλλωστε εκφράζει ένα σεβαστό ποσοστό μαχόμενων δικηγόρων και στα πλαίσια της ισότιμης δημόσιας προβολής των θέσεων όλων των παρατάξεων του Δ.Σ.Α. θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις απόψεις και τις εκδηλώσεις μας.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Ε.Π.Δ.Α.:

Κώστα Διάκο (τηλ...)

Δημήτρη Μπελαντή (τηλ...) και

Κώστα Παπαδάκη (τηλ...)