23 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις - Φεβρουάριος 1996

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

20 Φεβρουαρίου 1996

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του Δ.Σ.Α. - Δελτίο τύπου


Προς τη Δνση Ενημέρωσης του ραδιοφωνικού σταθμού " FLASH 961"

Υπόψην: Υπεύθυνου Δικαστικού Ρεπορτάζ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας συμμετέχει για τρίτη φορά στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας. Στοχεύουμε για μια ακόμα φορά στην ανάπτυξη ενός μάχιμου, διεκδικητικού συνδικαλιστικού λόγου, ανεξάρτητου από το Κράτος και τα κόμματα, που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μαχόμενων και συνεργατών δικηγόρων.

Στις εκλογές του 1990, συμμετείχαμε χωρίς υποψήφιο πρόεδρο για να τονίσουμε την χρεωκοπία του προεδρικού συνδικαλισμού, σε μια εποχή όπου οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Δ.Σ.Α., πρωτοστατούντων των κ.κ. Κουβέλη και Ρουπακιώτη, προωθήθηκαν στους κυβερνητικούς θώκους της Οικουμενικής. Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρυντικό: 427 ψήφοι (4,19%), μια έδρα στο Δ.Σ. και ανάδειξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης σε τέταρτη δύναμη του Δ.Σ.Α.

Στις εκλογές του 1993 αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με υποψήφιο πρόεδρο την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ΕΠΔΑ έλαβε 648 ψήφους (5,70%), εξέλεξε μια έδρα στο ΔΣ του ΔΣΑ και αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά σε τέταρτη δύναμη του Δ.Σ.Α. Οι εκλογές αυτές διενεργήθηκαν μεσούσης της μεγάλης αποχής εναντία στα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια που ενέτειναν την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων των δικηγόρων και, καθώς αύξαναν το κόστος άσκησης της δικηγορίας, συμπίεζαν τη δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Θεωρήσαμε αναγκαία την παρουσία μας και με πρόεδρο για να εκφράσουμε το ρεύμα της αποχής και στις δυο κάλπες.

Σήμερα, οι συνθήκες άσκησης της δικηγορίας χειροτερεύουν διαρκώς: Ο δικαστικός μηχανισμός αναδεικνύεται στον πιο σημαντικό και πιο συντηρητικό μηχανισμό καταστολής. Η γνώριμη φιγούρα του δικηγόρου υπερασπιστή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών εξαφανίζεται. Η δικηγορική ύλη συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και η πλειοψηφία των δικηγόρων μετατρέπεται σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους αυτών των γραφείων. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ωθούνται σε πλήρως αντικοινωνικές και συντεχνιακές θέσεις υποστηρίζοντας είτε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη, είτε να κλείσει το επάγγελμα. Η τελευταία διοίκηση του ΔΣΑ, παρότι εξελέγη εν μέσω αποχής, εξευτέλισε κάθε έννοια συνδικαλιστικής παρουσίας, περιφερόμενη σε τηλεοπτικές εκπομπές ποικίλου ενδιαφέροντος και μετατρεπόμενη από συνομιλήτρια του Υπουργείου σε συνομιλήτρια της κ. Κορομηλά.

Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες λογικές του " ο θάνατος σου, η ζωή μου" και στις συντεχνιακές απόπειρες " αποπληθωρισμού" των δικηγόρων συμμετέχουμε και σ' αυτές τις εκλογές χωρίς πρόεδρο, για να αρνηθούμε τον επαγγελματικό συνδικαλισμό και να προβάλλουμε το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υπεράσπισης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των πληττόμενων κατηγοριών των δικηγόρων.

Με δεδομένη την συνεχή αγωνιστική παρουσία μας στο χώρο του Δ.Σ.Α., η οποία άλλωστε εκφράζει ένα σεβαστό ποσοστό μαχόμενων δικηγόρων και στα πλαίσια της ισότιμης δημόσιας προβολής των θέσεων όλων των παρατάξεων του Δ.Σ.Α. θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις απόψεις και τις εκδηλώσεις μας.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Ε.Π.Δ.Α.:

Κώστα Διάκο (τηλ...)

Δημήτρη Μπελαντή (τηλ...) και

Κώστα Παπαδάκη (τηλ...)