Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ ΔΣΑ στις 03.04.2025
Συνεδρίασε στις 03.04.2025 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και πρώτο θέμα που τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης αφορούσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «απόκρυψη πορίσματος» από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ στην υπόθεση των Τεμπών.
Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, υποστηρίξαμε την άποψη ότι η στοχευμένη αρθρογραφία και αναπαραγωγή από τους κυβερνητικούς κύκλους δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για υποτιθέμενη απόκρυψη πραγματογνωμοσύνης για την υπόθεση των Τεμπών από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ είναι υποβολιμαία και στόχο έχει την απονομιμοποίηση της απόφασης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να παρέμβει στη δίκη υποστηρίζοντας την κατηγορία και να ζητήσει την απονομή δικαιοσύνης σε μια υπόθεση που αφορά κυβερνητικό – κρατικό έγκλημα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υποστεί τεράστιο κλονισμό και πολιτική φθορά από τις μεγαλειώδεις παλλαϊκές συγκεντρώσεις για την υπόθεση των Τεμπών. Για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή και οργή της κοινωνίας, αλλά και να συνεχίσει το έργο της συγκάλυψης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των στελεχών της για το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο για να επιτεθεί πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων, συκοφαντώντας τους ίδιους και το μεγάλο αγώνα που δίνουν, τους συλλογικούς φορείς και την κοινωνία που αγωνίζεται και κινητοποιείται ενάντια στη συγκάλυψη και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης του δημόσιου σιδηροδρόμου που οδήγησε στο έγκλημα, για να επιτεθεί ενάντια σε κάθε θεσμικό φορέα που στέκεται στο πλευρό του δίκαιου και στηρίζει τις οικογένειες στη δικαστική αυτή υπόθεση. Θέλουν να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη συγκάλυψη και τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Στη βάση αυτή, εκφράσαμε την άποψη και προτείναμε προς το ΔΣ να λάβει μια απόφαση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση η οποία να καταφέρεται ρητώς ενάντια στη σχετική υποκινούμενη αρθρογραφία και στην στάση της κυβέρνησης που σκοπό έχουν να πλήξουν την απόφαση του ΔΣΑ να παρέμβει στη δίκη και να στηρίξει τις οικογένειες και το κοινωνικό αίτημα για δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών. Η ενόχληση για την παρέμβαση στη δίκη και η καταδίκη από το δικηγορικό κόσμο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, όπως έγινε με το εγκληματικό μπάζωμα, στην υπόθεση των Τεμπών, κίνησε τη σχετική αρθρογραφία.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΔΣΑ απέδειξε ότι περισσότερο από μια τέτοια ηχηρή καταδίκη την ενδιέφερε να αξιοποιήσει το ζήτημα για να υφαρπάξει μια θετική αποτίμηση του ΔΣ για τη θητεία της παρούσας διοίκησης μέχρι σήμερα, εισηγούμενη, χωρίς διάθεση τροποποιήσεων, μια ανακοίνωση που ιδίως στην παρ. 2 θέτει ως προαπαιτούμενο την διατύπωση θετικής γνώμης για την πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΔΣΑ σε σοβαρά θέματα που αφορούν τους δικηγόρους, όπως η φορολογική και οικονομική πολιτική, το Κράτος Δικαίου και οι Ανεξάρτητες Αρχές κ.ά. Συνεπώς, στο θέμα αυτό ψηφίσαμε «παρών» καταθέτοντας έγγράφως το αναλυτικό σκεπτικό της ψήφου μας.
Όπως έχει δημόσια και έγκαιρα αναδείξει η Εναλλακτική Παρέμβαση με τη δράση και τις παρεμβάσεις της, η τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΔΣΑ σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, τακτική που επικεντρώνεται σε «διαπραγματεύσεις» και «παζάρια» με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να περνάνε απαράδεκτες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ψευδο-παραχωρήσεις – κοροϊδία για τους δικηγόρους, έχει οδηγήσει σε ήττες το δικηγορικό σώμα όπως στο θέμα της φορολογικής αφαίμαξης, των διαρκών τροποποιήσεων του ΠΚ και του ΚΠΔ, της υποχώρησης του κράτους δικαίου κ.ά. Δεν μπορεί σήμερα να χρησιμοποιείται η προτεινόμενη ανακοίνωση ως μέσο υφαρπαγής μιας «συναίνεσης» σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές για τους δικηγόρους και το θεσμικό αποτύπωμα και κύρος του δικηγορικού κόσμου.
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε δυναμικά, με πραγματική πρόθεση σύγκρουσης με την κυβέρνηση, για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των δικηγόρων και της δικηγορίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, προασπιζόμενοι/ες το ρόλο των Δικηγορικών Συλλόγων ως πραγματικών θεματοφυλάκων του κράτους δικαίου, φόβητρο για κάθε αυταρχική και ένοχη εξουσία.
Το δεύτερο θέμα προς συζήτηση που είχε τεθεί ήδη στην ημερήσια διάταξη, αφορούσε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης, υπερψηφίσαμε την εισήγηση για αποχή και κινητοποιήσεις στις 7 Απριλίου ενάντια στις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στη λειτουργία της δικαιοσύνη, τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την αποχή από την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με το κατωτέρω σκεπτικό:
Θέση μας είναι ότι η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας και ο ΔΣΑ αντίστοιχα όφειλαν να έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση αποχής και κινητοποιήσεων στις 9 του Απρίλη, ημέρα κατά την οποία έχει προκηρυχθεί Γενική Απεργία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Η λογική του διαχωρισμού των διεκδικήσεων του δικηγορικού κόσμου από τις διεκδικήσεις της κοινωνίας, που κινητοποιείται για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, δεν διευκολύνει, αλλά ενισχύει την εικόνα της «συντεχνίας» που οικοδομούν κυβερνητικοί κύκλοι για να δικαιολογούν τις επιθέσεις και την φορολογική αφαίμαξη των δικηγόρων. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την υπόθεση των Τεμπών, ανέδειξαν ότι η συνάντηση των αγώνων για τη δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, ενάντια στις κυβερνητικές και αυταρχικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης, συμπλέουν με τους αγώνες των εργαζόμενων και της κοινωνίας.
Παρά ταύτα, δεδομένης της τεράστιας σημασίας του ζητήματος και της ανάγκης πάνδημης δικηγορικής αντίστασης στον αυταρχισμό της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, υπερψηφίζουμε την πρόταση. Προτείνουμε, επιπρόσθετα προς το ΔΣ να αποφασίσει καθολική και συμμετοχή του ΔΣΑ στην απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Απρίλη.
Στο τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ υπογραμμίσαμε την ανάγκη εισαγωγής στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης και κατά προτεραιότητα συζήτηση και απόφαση επί:
α/ του ψηφίσματος για την Παλαιστίνη, το οποίο έχουμε θέσει υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου προ μηνών,
β/ του ζητήματος της απαξίωσης και επίθεσης που δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική με αφορμή την έκδοση σχετικού πορίσματος για το ναυάγιο της Πύλου
γ/ του ζητήματος που έχει ανακύψει με την άρνηση του Εφετείου Αθηνών για την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων
δ/ του ζητήματος σχετικά με τη δημοσιότητα των δικών και την ανάγκη κατάργησης της κυβερνητικής απαγόρευσης της δημοσιογραφικής κάλυψης/παρατήρησης των δικών
03.04.2024
Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης
Αναστασία Σταυροπούλου, Αναστασία Ματσούκα.


