Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 27/3/2020: Για τα 800 ευρώ και τα μέτρα άμεσης ανάγκης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/3/2020) πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το τι συνέβη με το επίδομα των 800 ευρώ και εισηγήθηκε την απόφαση της Συντονιστικής. Ξεκαθάρισε ότι υπήρξε πλήρης υπαναχώρηση της κυβέρνησης και εμπαιγμός των δικηγόρων. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν της έβγαιναν τα οικονομικά νούμερα, γιατί μπήκαν στους πληττόμενους κλάδους και οι υπόλοιποι επιστήμονες. Δεν τέθηκε ποτε ζήτημα διαπραγμάτευσης όρων και κριτηρίων λήψης του επιδόματος. Οι επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ (με 100 ώρες κατάρτισης και λεφτά μέσω vouchers στο αβέβαιο μέλλον) δεν απαντούν στο πρόβλημα των δικηγόρων, που αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει τα γραφεία τους. Τα μέσα πάλης που προτάθηκαν ήταν τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Συντονιστικής, μια αίτηση ακύρωσης και κάποιες επικοινωνίες με βουλευτές και υπουργούς. Συζητείται και η ομαδική παραίτηση των προέδρων της Ολομέλειας.

Όλοι οι σύμβουλοι κατήγγειλαν την υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίστηκε μάλιστα ότι “η απόφαση αυτή ειναι απόφαση του Μαξίμου” (Κωτσής), ότι “ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ανύπαρκτος” (συμφώνησαν σε αυτό όλοι οι σύμβουλοι όλων των πλευρών) και “πρέπει να ξυπνήσει” (Σοφός), ότι “η κυβέρνηση εμπαίζει το δικηγορικό σώμα” (Αναστασόπουλος). Ακόμα και ο αντιπρόεδρος Θ. Σοφός δήλωσε ότι παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του, ότι δεν ειχε σκοπό να στηρίξει την κυβέρνηση και ζήτησε συγγνώμη αν έφερε τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ σε δύσκολη θέση με τις “προσωπικές” του απόψεις.

Τέθηκαν ακόμα ζητήματα: πλαισίου διεκδικήσεων, απόφασης αποχής (συμβολικής απόφασης μιας και τα δικαστήρια ειναι κλειστά), διανομής βοηθήματος που θα μοιραστεί από τον Σύλλογο σε μέλη του, ανοίγματος λογαριασμού ενίσχυσης σε δικηγόρους, κλπ.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής Θ. Καμπαγιάννη είχε ως εξής:

Η τοποθέτησή μας γίνεται με βασικό άξονα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε ακόμα στην φάση της διεκδίκησης και όχι στη φάση της αποτίμησης. Προφανώς μετά, και ευθύνες θα έχουμε την ευκαιρία να αποδώσουμε και πολλά να πούμε. Ωστόσο, η μάχη για να πάρουμε και το επίδομα των 800 ευρώ και άλλα μέτρα ανακούφισης είναι σε εξέλιξη και όχι πίσω μας.

Η επιχειρηματολογία μας για να πάρουμε το επίδομα στηρίζεται σε γερά θεμέλια, τα οποία πρέπει διαρκώς να προβάλλουμε και να ενισχύουμε. Τα κλειστά δικαστήρια, η απαγόρευση κυκλοφορίας, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι δηλώσεις των Υπουργών (που δεν παίρνονται πίσω με ένα συγγνώμη λάθος όσο γελοίο υποκείμενο και αν είναι ο Άδωνις), τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνονται διεθνώς από όλες τις κυβερνήσεις, κλπ.

Το επίδομα των 800 ευρώ αυτή τη στιγμή όχι μόνο το δικαιούμαστε, αλλά το χρειαζόμαστε. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν θα έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και τους λογαριασμούς τους. Είναι ζήτημα επιβίωσης και όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι γιατί απλούστατα δεν βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση. Εμείς σε κάθε περίπτωση αυτό το κομμάτι των δικηγόρων επιλέγουμε να εκφράσουμε.

Η κυβέρνηση είναι αποδεδειγμένα αναξιόπιστη. Όμως δεν ειναι απλά διαδικαστικό ζήτημα χειρισμών. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της: επιδοτεί τον δικηγόρο επιχειρηματία, τον δικηγόρο εργοδότη, τη δικηγορική εταιρεία. Είναι η κυβέρνηση των εργοδοτών και των εταιρειών. Αδιαφορεί για τον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο και λίγο-πολύ του λέει “να φάει παντεσπάνι” μέχρι το καλοκαίρι που θα ανοίξουν τα δικαστήρια (και αν). Πρόκειται για σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θεωρούνται από τα χρόνια του Μνημονίου στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας και που πρέπει να υπαλληλοποιηθούν σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε τωρα. Άμεσα. Ξεκινώντας από το επίδομα των 800 ευρώ για όλους τους δικηγόρους και τους ασκούμενους. Τώρα και όχι αργότερα. Να μην δεχθούμε διαχωρισμούς στο εσωτερικό μας και να μην μπούμε σε διαδικασία εξαιρέσεων, όπως το θέλουν οι παπαγάλοι της κυβέρνησης και μεσα στο δικηγορικό σώμα. Οι επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ ειναι κοροϊδία. Διεκδίκηση δεν σημαίνει παραίτηση της ηγεσίας των Συλλόγων, αυτά είναι αδιέξοδοι λαϊκισμοί. Αυτό που χρειάζεται είναι η ηγεσία να ηγηθεί: τη Δευτέρα να καλέσουμε και να βρεθούμε σύσσωμο το ΔΣ έξω από το Υπουργείο Εργασίας με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις υγείας και να απαιτήσουμε συνάντηση όπου θα εκθέσουμε τα αιτήματά μας. Αν τολμήσουν να μας εμποδίσουν, να επιμείνουμε. Αν τολμήσουν να μας συλλάβουν γιατί η συγκέντρωση θα είναι άνω των 10 ατόμων, να μας συλλάβουν και να πάμε στον Εισαγγελέα. Αν μας βάλουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ γιατί είμαστε στο Υπουργείο χωρίς να πάμε βόλτα τον σκύλο μας, να το προσβάλλουμε, μαζί και όλες τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Το πλαίσιο πάλης μας πρέπει να διευρυνθεί: με αίτημα για αναστολή των λογαριασμών για νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, για ενοικιοστάσιο, για μη πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, για πληρωμή παρανόμως παρακρατηθέντων ΤΑΧΔΙΚ, με απαίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητήματα δηλαδή που καίνε τον μέσο πολίτη και που οι δικηγόροι πρέπει να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης.

Όποιος ή όποια δεν θέλει να δώσει αυτή τη μάχη, ας κάνει στην άκρη. Αυτό ισχύει και για τον Πρόεδρο και για όλους μας. Το λέω βέβαια με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου που πρέπει να αποδοκιμαστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ως θεσμικά ανεύθυνες. Όποιος θέλει να γίνει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δικαίωμά του, αλλά ας μην μιλάει με την ιδιότητα του εκπροσώπου των δικηγόρων.

Προτείνω η Ολομέλεια και το ΔΣ να κηρύξουν το δικηγορικό σώμα υπό ΔΙΩΓΜΟ, αφού αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η επιβίωσή μας, τον δε πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διώκτη και εχθρό των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Να κινητοποιηθούμε τη Δευτέρα με τον τρόπο που περιέγραψα και στη συνεχεια να επανεκτιμήσουμε με νέο ΔΣ.

Είμαι σύμφωνος σε διανομη μερίσματος – έστω μικρού – από ταμείο αλληλεγγύης σε πιο αδύναμους συναδέλφους. Τα κριτήρια να συγκεκριμενοποιηθούν άμεσα, με προτίμηση στους χαμηλοεισοδηματίες και τους άμισθους. Αν οι σχετικές δηλώσεις λήψης με αυτα τα κριτήρια υπερβούν τον αριθμό των δυνάμει δικαιούχων, να γίνει κλήρωση. Και όσοι δεν κληρωθούν, να ειναι κατά προτίμηση δικαιούχοι στο μέλλον. Οσον αφορά το πως θα ψηφισω: δηλωνω απο τωρα πως αν ψηφίσουμε πακέτο στόχους και μέσα πάλης, αν δεν μπει κινητοποίηση μαζική στο Υπουργείο κατά τα όσα ανέφερα, δεν θα υπερψηφίσω. Αν δεν αποφασίσουμε μαζική παράσταση στο Υπουργείο, τα υπόλοιπα προτεινόμενα μέτρα κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο χλεύης. Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα αγώνα και αδιαλλαξίας στην κυβέρνηση, αλλά και στους συναδέλφους.”

Στο τέλος έγιναν ψηφοφορίες σε δύο μέρη, αφενός για το πλαίσιο, αφετέρου για τα μέσα πάλης. Υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο πάλης που συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των συμβούλων με αιτήματα όπως: επίδομα 800 ευρώ, αυτοδίκαιη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή προκαταβολής φόρου, αναστολή και μη ενήμερων δανείων, κάλυψη ενοικίου, απόδοση οφειλομένων από ΤΑΧΔΙΚ και ΕΦΚΑ, απόδοση χρημάτων από λογαριασμό ΟΑΕΔ, απαγόρευση κατασχέσεων. Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε υπέρ του πλαισίου το οποίο απηχεί τις προτάσεις της παράταξης στο ΔΣ της 11/3/2020. Ωστόσο όσον αφορά τα μέσα πάλης, οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν ήταν απολύτως αναντίστοιχες (απλή επανάληψη αναφερομένων στην απόφαση Συντονιστικής). Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε υπέρ της διανομής βοηθήματος από τον ΔΣΑ, ενώ δεν υιοθετήθηκε η πρόταση της παράστασης του ΔΣ στα Υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, με την αιτιολογία του Προέδρου ότι αν κινητοποιηθούμε “θα φανούμε σαν συντεχνία που σπάει τα μέτρα δημόσιας υγείας”. Αποφασίστηκε η έκδοση ρητής δήλωσης ότι τα λεχθέντα από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Θ. Σοφό δεν απηχούν τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

n

Δημοφιλή