Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Να μην περάσει το χουντικής έμπνευσης και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο “Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις”, 6/3/2020:

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ περί «Δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» επαναφέρει διατάξεις του άρθρου 18 του χουντικού ψευτοσυντάγματος 1968/73 και του θεσμικού πλαισίου της δικτατορίας (ν.δ. 794/71) που στην ουσία καταργούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Οι βασικές διατάξεις των του νομοσχεδίου που έχει τεθεί προς διαβούλευση από την κυβέρνηση προβλέπουν:

    1. Υποχρεωτική γνωστοποίηση εκ των προτέρων και εγκαίρως προς την αστυνομία, κάθε υπαίθριας συνάθροισης και ποινικοποίηση της συμμετοχής σε απαγορευθείσα από την αστυνομία διαδήλωση
    2. Απαγόρευση των αυθόρμητων υπαίθριων συναθροίσεων, ενώ δύνανται κατ’ εξαίρεση να επιτραπούν από την αστυνομική αρχή με την επιβολή των ειδικά προβλεπόμενων περιορισμών (περιορισμός σε συγκεκριμένο τμήμα του οδοστρώματος, αλλαγή δρομολογίου κ.ά.).
    3. Υποχρεωτικός ορισμός Οργανωτή, δηλαδή υπεύθυνου προσώπου για την πραγματοποίηση εκάστης συνάθροισης
    4. Πρόβλεψη για αστικές ευθύνες στο πρόσωπο του οργανωτή για πράξεις τρίτων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της συνάθροισης.

Είναι οφθαλμοφανής ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, που επαναφέρει επί τα χείρω απαγορεύσεις του χουντικού συνταγματικού πλαισίου. Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης και η απεριόριστη εξουσία της αστυνομίας να απαγορεύει και να διαλύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά το δοκούν, ισοδυναμούν με την θέσπιση αστυνομικής προέγκρισης για την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης.

Η υποχρέωση για προηγούμενη γνωστοποίηση της σκοπούμενης διαδήλωσης στο βαθμό που αποσκοπεί στην άσκηση δικαιώματος της αστυνομικής αρχής σε απαγόρευσή της κατά την απόλυτη κρίση της, εισάγει σύστημα προηγούμενης άδειας για τη νόμιμη πραγματοποίηση διαδήλωσης.

Υπό το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπεται να τίθεται το δικαίωμα της συνάθροισης υπό την προϋπόθεση προηγούμενης αδείας ή έγκρισης, δεδομένου ότι ο συντακτικός νομοθέτης ρητά κατήργησε τις σχετικές ρυθμίσεις του άρθρου 18 του Συντάγματος του 1968/73 της χούντας.

Εξάλλου, όπως δε νοείται η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης ή άδειας ως προϋπόθεση άσκησης οποιουδήποτε ατομικού συνταγματικού δικαιώματος όπως λ.χ. του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, έτσι και δεν νοείται τέτοια προϋπόθεση για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Το άρθρο 11 του Συντάγματος δε διακρίνει μεταξύ αυθόρμητων και μη συναθροίσεων. Η απαγόρευση των «αυθόρμητων» συναθροίσεων καταλύει την αποτελεσματική άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη συνάθροιση.

Περαιτέρω, είναι αντιδραστική και πλήρως αντισυνταγματική η υποχρέωση ύπαρξης «οργανωτή» της συνάθροισης. Πρόκειται για μια τιμωρητική διάταξη με ξεκάθαρο σκοπό αποτροπής της άσκησης του θεμελιώδους σχετικού δικαιώματος. Πολλώ μάλλον, η εξωφρενική πρόβλεψη για αστική ευθύνη στο πρόσωπο το οργανωτή για πράξεις αόριστου αριθμού προσώπων που συμμετέχουν στη διαδήλωση είναι τελείως ξένη με το σύστημα αστικής ευθύνης στην ημεδαπή έννομη τάξη.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αποτροπή και τελικά την πλήρη κατάλυση του δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση εισάγοντας απαγορευτικές ποινικές επιπτώσεις στην άσκηση της θεμελιώδους αυτής συνταγματικής ελευθερίας.

Ακόμη χειρότερα, περιλαμβάνεται η θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος με αυστηρές ποινικές κυρώσεις αποκλειστικά για τον τυχόν «σκοπό» αλλοίωσης του ειρηνικού χαρακτήρα συνάθροισης με βιαιοπραγίες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται να λάβει πράγματι χώρα οποιαδήποτε πράξη για τη θεμελίωσή του!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεμπερδέψει» με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας βγάζοντας εκ των προτέρων εκτός νόμου το δικαίωμα της κοινωνικής διεκδίκησης, που θα εξαρτάται από την άδεια της αστυνομίας!

Αυτής της αστυνομίας που στο πλαίσιο του δόγματος του «νόμου και της τάξης» εδώ και μήνες έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο της καταστολής, της αυθαιρεσίας, της παραβίασης δικαιωμάτων σε βάρος πολιτών, φοιτητών, προσφύγων.

Το χουντικής έμπνευσης αυτό νομοσχέδιο αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα, είναι αντίθετο σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και πρέπει να βρει μαχητικά απέναντι  κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.

Χρειάζεται παλλαϊκός αγώνας να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα! Καμία υπακοή και εφαρμογή δεν μπορεί  να γίνει ανεκτή και θα αντίκειται στην ίδια τη συνταγματική νομιμότητα και το κράτος δικαίου.

Είναι, επιπλέον, στοιχειώδης υποχρέωση και απαίτηση στοιχειώδους επιστημονικής αξιοπρέπειας για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και για κάθε νομικό να καταγγείλει το θεσμικό αυτό πραξικόπημα.

Δημοφιλή