2021-2025: Απολογισμός της δράσης της Εναλλακτικής Παρέμβασης εν όψει των εκλογών του ΔΣΑ
Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας δεν αποτελεί ένα εφήμερο δικηγορικό σχήμα, σαν και αυτά που οικοδομούνται στον ΔΣΑ λίγο πριν τις εκάστοτε δικηγορικές εκλογές. Η Εναλλακτική είναι η μακροβιότερη συνδικαλιστική παράταξη στον ΔΣΑ με σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία στο ΔΣ του ΔΣΑ για πάνω από 3 δεκαετίες. Αλλά, κυρίως, με πρωταγωνιστική παρουσία στους καθημερινούς αγώνες των δικηγόρων και της κοινωνίας, μέσα κι έξω από τις δικαστικές αίθουσες για μια δικηγορία με αξιοπρέπεια, για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για τις ελευθερίες.
Την τελευταία 4ετία η Εναλλακτική υπήρχε πρωταγωνιστής των δικηγορικών αγώνων για τη βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας, ενάντια στης πολιτικές διάλυσης της προοπτικής και φτωχοποίησης των δικηγόρων, των αγώνων για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Η Εναλλακτική Παρέμβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη συσπείρωση δικηγόρων και νομικών στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιοσύνη, στο αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό κίνημα. Με αμέτρητες πρωτοβουλίες των μελών, συμβούλων και φίλων της, με παρεμβάσεις και θέσεις στο ΔΣ του ΔΣΑ, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, η Εναλλακτική Παρέμβαση ανέδειξε ζητήματα, υπήρξε η πιο συνεπής αγωνιστική δύναμη ενάντια στα μέτρα διάλυσης της δικηγορίας, ύψωσε τείχος προστασίας των ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, συνέβαλε δραστικά σε κατακτήσεις, προχώρησε το νομικό διάλογο για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας, τις μεταβολές στα θεσμικά νομοθετήματα, για το διεθνές δίκαιο κλπ.
Δικηγόροι της Εναλλακτικής έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση θυμάτων μεγάλων κρατικών εγκλημάτων, της κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, της φασιστικής βίας, ενώ συλλογικά η Εναλλακτική ήταν η παράταξη δικηγόρων που με συνέπεια στρατεύτηκε με το κοινωνικό αίτημα για δικαιοσύνη στις εμβληματικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία. Συγκρούστηκε με τον αυταρχισμό της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας και τις συστηματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη. Υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Παρακάτω παραθέτουμε έναν συνοπτικό απολογισμό ενός πραγματικά πλούσιου έργου της Εναλλακτικής Παρέμβασης την περασμένη τετραετία, κάνοντας αναγκαστικά για λόγους οικονομίας μια διαλογή από τις διαρκείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της:
Για το δικηγορικό επάγγελμα και την καθημερινότητα της δικηγορίας
Νέο φορολογικό: Η Εναλλακτική Παρέμβαση πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων ενάντια στο νέο φορολογικό που ψήφισε η κυβέρνηση το Δεκέμβριο 2023, με παρεμβάσεις στο ΔΣ και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συγκροτήσαμε την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και διεκδικήσαμε επίμονα, με συλλογή υπογραφών μελών του ΔΣΑ τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του ΔΣΑ για το φορολογικό, διαφοροποιούμενοι/ες από τους τακτικισμούς της διοίκησης που αρνήθηκαν επίμονα να προχωρήσουν σε ΓΣ και κλιμάκωση των αγώνων, καταγράφοντας αυτή τη μεγάλη ήττα για τους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Συνεχίσαμε τον αγώνα, υποστηρίζοντας την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ αλλά και διεκδικώντας την ανατροπή του φορολογικού νόμου και τη φορολογική ελάφρυνση των δικηγόρων με συγκεκριμένες διεκδικήσεις.
Ασφαλιστικό: Αγωνιστήκαμε για ελάφρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές που διαρκώς αυξάνονται και άμεση επαναφορά της δυνατότητας για ρύθμιση 120 δόσεων. Πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις στη διοίκηση του ΕΦΚΑ για αποσύνδεση των επιδομάτων και κοινωνικών παροχών από την ασφαλιστική ενημερότητα.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικές νομικές: Πρωταγωνιστήσαμε από πλευράς δικηγορικού κόσμου στον αγώνα ενάντια στη συνταγματική εκτροπή με το νόμο που επέτρεψε την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης και νομικού διαλόγου και βομβαρδίζοντας το ΔΣ με αιτήματα για να λάβουν οι σύλλογοι αποφάσεις και πρωτοβουλίες έγκαιρα, και όχι, όπως έπραξαν εκ των υστέρων, όταν ξεκινά η λειτουργία 3 νομικών σχολών. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να κινητοποιηθεί έστω την ύστατη αυτή ώρα ο ΔΣΑ για να ζητήσει πρόσβαση στους φακέλους με τα δικαιολογητικά και προγράμματα σπουδών που κατέθεσαν οι υποψήφιες Νομικές Σχολές, ώστε να αντιταχθεί στα τετελεσμένα του Υπουργείου και να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Μεταρρυθμίσεις για το επάγγελμα: Αγωνιστήκαμε ενάντια στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις Φλωρίδη για το μέλλον της δικηγορίας, για αλλαγές στις εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος, εξετάσεις για τις προαγωγές, την ίδια ώρα που προετοιμάζεται η είσοδος στο επάγγελμα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών νομικών σχολών. Αναδείξαμε τους ευρύτερους σχεδιασμούς για περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και μελλοντικής διαμόρφωσης δικηγόρων πολλών ταχυτήτων, δικηγόρων “paralegal” και υποαμειβόμενων δικηγόρων.
Αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων: Διεκδικήσαμε κατοχύρωση για τους/τις δικηγόρους και αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων παρουσιάζοντας μέσα κι έξω από το ΔΣ το πλέον ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων για τη ρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος. Θέσπιση τεκμηρίου έμμισθης εντολής για όσους και όσες εργάζονται για τρίτους, επέκταση ρυθμίσεων με ανάλογη θέσπιση προβλέψεων του εργατικού δικαίου για άδειες, αποζημιώσεις, ανώτατη απασχόληση, συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ., και το κυριότερο είμαστε η δύναμη που με συνέπεια και επιμονή διεκδικεί την άμεση κατάργηση του αρ. 48 ΚΔ που νομιμοποιεί την αρρύθμιστη εργασία χωρίς δικαιώματα για χιλιάδες συνεργάτες συναδέλφους που παρέχουν υπηρεσίες με τα περίφημα «μπλοκάκια». Προτείναμε να θεσπιστεί η υποχρέωση των συλλόγων να ελέγχουν τις συμβάσεις απασχόλησης των συναδέλφων για καταχρηστικές ρήτρες και να ενεργοποιηθεί η δυνατότητά τους επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
Νέος δικαστικός χάρτης: Αγωνιστήκαμε ενάντια στο νέο δικαστικό χάρτη, προτείνοντας και πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας το επιτελικό μπάχαλο στο οποίο τελικά και οδήγησε αυτή η μεταρρύθμιση.
Δικηγορική δεοντολογία: Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις και πλείστες παρεμβάσεις για τη δικηγορική δεοντολογία, μιλήσαμε ανοιχτά για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές σε ακροατήρια και τηλεπαράθυρα, που εκθέτουν το επάγγελμα, επιδιώκοντας την πραγματική αποκατάσταση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος μέσα από τη σύνδεσή του με τις προσδοκίες της κοινωνίας να είναι ο κλάδος των δικηγόρων πυλώνας υπεράσπισης του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Στήριξη μητρότητας και γονεικότητας: Συμμετείχαμε ενεργά στη συγκρότηση Επιτροπής του ΔΣΑ για τη μητρότητα και τη γονεϊκότητα και συγκρότησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για την ενίσχυση των συναδέλφων μητέρων και γονέων, με διεκδικήσεις από την Πολιτεία και παροχές από το ΔΣΑ, που υιοθετήθηκε σχεδόν αυτούσιο από την αρμόδια Επιτροπή και το ΔΣΑ.
Απλήρωτες αμοιβές σε Νομική Βοήθεια και Άσυλο: Συμμετείχαμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις και την αποχή των συναδέλφων δικηγόρων του Μητρώου της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και της Νομικής Βοήθειας, για να καταβληθούν τα οφειλόμενα και να πληρωθούν τα εκδοθέντα τιμολόγια. Αντιταχθήκαμε στους σχεδιασμούς για αποψίλωση των υπηρεσιών ασύλου με το γνωστό «καρότο» της μεταβίβασης στους δικηγόρους αρμοδιότητας διεκπεραίωσης αιτημάτων ασύλου και για πιθανή κατάλυση του ατελούς της διαδικασίας ασύλου.
Ταλαιπωρία δικηγόρων: Αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα από την αποψίλωση διοικητικών υπηρεσιών, όπως στο Κτηματολόγιο, και της κοροϊδίας περί «ψηφιακής διακυβέρνησης», που οδηγεί σε τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία, ζητώντας πραγματικές λύσεις και προσλήψεις- ενίσχυση των υπηρεσιών για δικηγόρους και πολίτες.
Ισότητα και αντιμετώπιση έμφυλης καταπίεσης: Η Εναλλακτική αγωνίστηκε επίμονα για την εξάλειψη των φαινομένων έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων στη δικηγορία. Διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για την χαρτογράφηση του φαινομένου με σχετικό ερωτηματολόγιο, παρουσίασε δεδομένα και προτάσεις στο ΔΣ και στο σώμα, με σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων. Είναι η μόνη παράταξη που εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιό της, αλλά και στο ΔΣ την περασμένη 4ετία κατά 50% από συναδέλφισσες.
Για τις αλλαγές θεσμικών νομοθετημάτων και την ποινική «αντιμεταρρύθμιση»
Τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ: Η Εναλλακτική Παρέμβαση με συνέπεια αγωνίστηκε ενάντια στις διαρκείς αυστηροποιήσεις των ποινικών νόμων (ΠΚ, ΚΠΔ, ειδικοί ποινικοί νόμοι). Πραγματοποίησε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διαβήματα, ημερίδες και επιστημονικές παρεμβάσεις και προσέφερε τεκμηρίωση για τον ολισθηρό δρόμο του ποινικού λαϊκισμού. Πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου και πρωτοβουλίες ενάντια στην τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα με προβλέπεις περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων και κατάλυση της λογικής της επανένταξης.
Δικαστήρια σε φυλακές: Αντιμάχεται τα σχέδια του Υπουργείου που υποστηρίζονται και από παρατάξεις του ΔΣ για δημιουργία δικαστικού μεγάρου μέσα στις φυλακές Ασπροπύργου.
Άρνηση καθαρογραφής δικαστικών αποφάσεων: Ανέδειξε με αρθρογραφία και διαβήματα το καίριο ζήτημα της άρνησης των Εφετείων Αθηνών και Πειραιώς να καθαρογράφουν τις αθωωτικές ποινικές αποφάσεις, με την οποία εξαφανίζεται η υπερασπιστική νομολογία και παραβιάζεται το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη και την προστασία της προσωπικότητας. Πίεσε και πιέζει για πρωτοβουλίες και διαβήματα του ΔΣΑ για να επιτύχει την αλλαγή της απόφασης αυτής των Εφετείων.
Αλλαγές στην πολιτική δίκη: Τάσσεται σθεναρά ενάντια σε όλες τις τροποποιήσεις του ΚΠολΔ που καθιστούν την πολιτική δίκη μια πολυδάπανη και απροσπέλαστη διαδικασία για τους πολίτες, και μια γραφειοκρατική και πολύπλοκη υπόθεση, γεμάτη κινδύνους, για τους δικηγόρους και τα δικαιώματα των πολιτών.
Δικαστικός αυταρχισμός: Καταδίκασε και κινητοποιήθηκε ενάντια στο «δικαστικό αυταρχισμό» σε βάρος δικηγόρων μέσα στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και ενάντια σε παρεμβάσεις της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων στην απονομή δικαιοσύνης όταν δεν εξυπηρετούν τη λογική της αυστηροποίησης, όπως στην περίπτωση της Ρόδου.
Δημοσιότητα δικών: Ανέδειξε επίμονα και ζήτησε από το ΔΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στην κατάλυση της συνταγματικής αρχής της δημοσιότητας της δίκης με την κυβερνητική απαγόρευση της δημοσιογραφικής κάλυψης/παρατήρησης των δικών.
Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες
Προάσπιση συνταγματικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων: Ανέπτυξε πρωτοβουλίες και αγωνίστηκε στο πλευρό της κοινωνίας ενάντια στην κατάλυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αυταρχισμό, την κατάλυση της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι. Αντιτάχθηκε στην ποινικοποίηση μετανάστευσης και προσφυγιάς με κινητοποιήσεις και ενέργειες ενάντια στα μέτρα Βορίδη, Πλεύρη και την επαίσχυντη τροπολογία αναστολής του ασύλου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Πραγματοποίησε συνεντεύξεις τύπου και εκδηλώσεις για κομβικές υποθέσεις αστυνομικής βίας, και κρατικής αυθαιρεσίας, για τις συστηματικές μαζικές προληπτικές προσαγωγές/απαγωγές διαδηλωτών από την ΕΛΑΣ κατά παράβαση κάθε νομιμότητας, την δολοφονική αστυνομική βία όπως στις περιπτώσεις του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη, ή την εκτέλεση πολιτών (Νίκος Σαμπάνης, Κώστας Φραγκούλης, Χρήστος Μιχαλόπουλος). Συμμετείχε στην συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ανέδειξε την ανάγκη τιμωρίας των ενόχων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που διαλύουν με τη βία διαδηλώσεις και επιτίθενται με βία σε διαδηλωτές, συμβάλλοντας στην παραπομπή σε δίκη δύο αξιωματικών ης ΕΛ.ΑΣ. για την διάλυση συγκέντρωσης δικηγόρων στις 6.3.2021 με τη χρήση της επικίνδυνης υδροβόλου αύρας.
Δημοκρατία και δημόσιο πανεπιστήμιο: Αγωνίστηκε ενάντια στο μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την παραβίαση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, στηρίζοντας έμπρακτα με την παρουσία της στις πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων και στους δρόμους, τους αγώνες του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Αγωνίστηκε ενάντια στα ιδιώνυμα ποινικά αδικήματα, ενάντια στην αυταρχική επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το κίνημα των φοιτητών, ενάντια στο νέο πειθαρχικό δίκαιο και ιδιώνυμα ποινικά αδικήματα για φοιτητές.
Παρέμβαση στο ΔΣΑ για την καθαίρεση των μελών της ΑΔΑΕ: Πέτυχε με παρεμβάσεις της την ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΔΣΑ κατά της απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ και νομικών ενεργειών κατά της πράξης διορισμού των νέων μελών της ΑΔΑΕ από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.
Στοχοποίηση δικηγόρων: Πρωταγωνιστεί στην προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος από τις επιθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, διεκδικώντας πράξεις των συλλόγων ενάντια στη στοχοποίηση δικηγόρων που έχει φτάσει μέχρι και τη σύλληψη δικηγόρων που απλά εκπροσωπούν εντολείς, με αυθαίρετες κατηγορίες όπως πχ για κακουργηματική διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα.
Για την Δικαιοσύνη
Πρωτοβουλίες για την υπόθεση των Τεμπών: Στηρίζουμε έμπρακτα, με διαδηλώσεις, νομικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τον αγώνα των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών και ολόκληρης της κοινωνίας για δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που, λόγω της πρωτοφανούς επιχείρησης συγκάλυψης της κυβέρνησης, κρίνει τη στάθμη του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Ζητήσαμε με επιστολές και παρεμβάσεις μας από το ΔΣΑ να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και να διοργανώσει συνέντευξη τύπου για την υπόθεση στην οποία έχει ασκήσει άλλωστε παρέμβαση δυνάμει του αρ. 90 του Κώδικα Δικηγόρων. Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, προσκαλώντας τους θεσμικούς εκπροσώπους του ΔΣΑ και της Ολομέλειας και όλες οι παρατάξεις πλην της Εναλλακτικής έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Στηρίξαμε τη νομική βασιμότητα και το διαδικαστικά εφικτό της ικανοποίησης του αιτήματος του πατέρα θύματος Πάνου Ρούτσι για εκταφή της σορού του παιδιού του για την ταυτοποίηση και πραγματοποίηση εξετάσεων για την επιβεβαίωση των αιτίων θανάτου.
Έγκλημα της Πύλου: Εργαστήκαμε για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Νομικών και δικηγόρων για δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου, όπου πνίγηκαν 600 πρόσφυγες. Μέλη της Εναλλακτικής εκπροσωπούν οικογένειες θυμάτων και αγωνίζονται για την απόδοση δικαιοσύνης, πετυχαίνοντας την άσκηση ποινικής δίωξης στην ηγεσία του Λιμενικού.
Ζητήσαμε από το ΔΣ να λάβει στάση καταδίκης της κυβέρνησης που «αντιδικεί» και απαξιώνει το Συνήγορο του Πολίτη για να απαξιώσει το πόρισμά του για τις ευθύνες του Λιμενικού.
Υποκλοπές: Οργανώσαμε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για την ανάδειξη των κρίσιμων πλευρών της υπόθεσης των υποκλοπών και τις πρωτοφανείς ενέργειες της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για το εσπευσμένο κλείσιμο της υπόθεσης.
Πρόταση για anti – slapp νομοθεσία: Συντάξαμε πρόταση νόμου για την θέσπιση anti- slapp νομοθεσίας, για την προστασία της ελευθερίας του τύπου και του λόγου απέναντι σε καταχρηστικές αγωγές ή άλλες τιμωρητικές νομικές ενέργειες (πχ μηνύσεις) ισχυρών, και το προτείναμε σε κόμματα και φορείς για διαβούλευση με σκοπό την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις σύγχρονες προσεγγίσεις και την άμεση θέσπιση σχετικές νομοθεσίας.
Νομικό πλαίσιο για στήριξη θυμάτων έμφυλης βίας: Διοργανώσαμε ημερίδες και συντάξαμε προτάσεις για την αγώνες για στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα συναφή αδικήματα και τη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών.
Για την ειρήνη, την τιμωρία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και το διεθνές δίκαιο
Η Εναλλακτική Παρέμβαση πρωταγωνίστησε το προηγούμενο διάστημα στην ανάδειξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα σε στιγμές κρίσιμες για τη διεθνή ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Συμμετείχε σε πλείστες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, και συνέβαλε στην νομική τεκμηρίωση και στη θεσμική αντίδραση για να πάψουν οι πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, αλλά και οι μορφές συνέργειας της ελληνικής κθυβέρνησης, και άλλων συμμάχων της Ισραηλινής κυβέρνησης.
Ιστορική επίσκεψη στη Ραμάλα με σκοπό την αδελφοποίηση με το ΔΣ Παλαιστίνης: Αντιπροσωπεία συμβούλων της Εναλλακτικής βρέθηκε στη Ραμάλα στα τέλη Αυγούστου 2025, εν μέσω γενοκτονίας, σε ένα ταξίδι με προκλήσεις και δυσκολίες, για την πραγματοποίηση για πρώτη φορά, ιστορικών συναντήσεων μελών του ΔΣΑ με τον Παλαιστινιακή Δικηγορικό Σύλλογο, και εκπροσώπους φορέων και Παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης των δύο συλλόγων και έντασης των δεσμών ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας, ιδίως στο δικηγορικό και νομικό κλάδο.
Απόφαση ΔΣΑ και δεκάδων δικηγορικών συλλόγων για τη Γάζα: Η Εναλλακτική με τις παρεμβάσεις της μέσα κι έξω από το ΔΣ πέτυχε, μετά από μήνες επίμονων προσπαθειών, την έκδοση ψηφίσματος του ΔΣΑ για την καταδίκη των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ με επίκεντρο την συστηματική εξόντωση αμάχων και τη χρήση του λιμού ως μέσου πολέμου, κείμενο που αποτέλεσε τη βάση για αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις δεκάδων δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Συνδρομή στην έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ: Μέλη της Εναλλακτικής δουλεύοντας ακατάπαυστα και μεθοδικά, συνέλεξαν κρίσιμα δεδομένα, επιχειρήματα και νομική τεκμηρίωση και συνέβαλαν στην Έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ F. Albanese “Gaza Genocide: a collective crime” που τεκμηριώνει ευθύνες τρίτων κρατών για τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου που υλοποιεί το Ισραήλ.
Αναφορές για ένταλμα σύλληψης Μπ. Νετανιάχου και εγκληματιών πολέμου, για προστασία του ‘Concience’ και διέλευση οπλισμού μέσω της Ελλάδας: Σύμβουλοι της Εναλλακτικής υπέβαλαν αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών ζητώντας την ενεργοποίηση του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ σε βάρος του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου για τη διέλευση του οποίου μέσω του ελληνικού εναέριου εδάφους παρέσχε άδεια η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές της Μάλτας για την ενεργοποίηση των υποχρεώσεων κρατών σε συνδρομή πλοίου σε κίνδυνο όσον αφορά στο πλοίο Conscience, που δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά της Μάλτας, όταν επιχείρησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Μέλη και σύμβουλοι της Εναλλακτικής υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές για την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος αυτουργών εγκλημάτων πολέμου που βρίσκονταν στην Ελλάδα, καθώς και αναφορά για τον ελλιμενισμό στον Πειραιά του πλοίου Ever Golden που μετέφερε εξοπλισμό για το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Νομική υποστήριξη διεθνών πρωτοβουλιών ειρήνης: Η Εναλλακτική πρωτοστάτησε στη νομική συνδρομή μεγάλων διεθνών αποστολών αλληλεγγύης, όπως οι “March to Gaza” και “Global Sumud Foltilla”, που επιχείρησαν να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας και την διασφάλιση της υποχρέωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ημερίδα για το διεθνές δίκαιο με διεθνείς συμμετοχές: Διοργανώσαμε την ιστορική ημερίδα “Από την γενοκτονία στο τέλος της κατοχής: Νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη”, με συμμετοχή νομικών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, που συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον για τα νομικά ζητήματα που τίθενται σχετικά με την ανάγκη τερματισμού των εγκλημάτων σε βάρος των Παλαιστινίων.
Για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη, τους αγώνες για την ισότητα
Αντιφασιστικός αγώνας: Βρεθήκαμε αγωνιζόμενοι μέσα και έξω από το ακροατήριο του Δικαστηρίου που δίκασε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στην παράσταση πολιτικής αγωγής των θυμάτων εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και στο αντιφασιστικό κίνημα εκτός αυτής, που συνδυαστικά οδήγησαν στην ιστορική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί. Συνεχίζουν τον αγώνα σε επίπεδο Εφετείου.
Εκπροσώπηση θυμάτων αστυνομικής και κρατικής βίας και αυθαιρεσίας: Εκπροσωπούμε μέσα στα ακροατήρια και στηρίζουμε στους δρόμους δεκάδες πολίτες, διαδηλωτές, αγωνιστές, συνδικαλιστές, θύματα της αστυνομικής βίας, των σκευωριών της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, παράνομων απολύσεων και εκδικητικών πειθαρχικών για τη συνδικαλιστική δράση τους, των σκευωριών της κυβέρνησης και των Υπουργών της, θύματα της βίας, των συκοφαντιών και των επιθέσεων Ισραηλινών στρατιωτών – υπέρμαχων της γενοκτονίας που φέρονται στη χώρα μας σα σε κατεχόμενη πόλη επιτιθέμενοι σε πολίτες για φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις.
Ισότητα και δικαιώματα γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ: Συμμετέχουμε διαχρονικά στους αγώνες για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και καταπίεσης, προσφέροντας τεκμηρίωση και νομική συνδρομή στα αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, κινήματα για τα δικαιώματα γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ. Κάναμε πράξη την (πρώτη και έκτοτε αδιάλειπτη) συμμετοχή δικηγορικού μπλοκ στο Pride και έκτοτε συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους αγώνες για ισότητα.
Για τη δράση μας αυτή, μέλη της Εναλλακτικής έχουν στοχοποιηθεί διαχρονικά και συστηματικά από την κρατική και αστυνομική βία, από συκοφαντικές επιθέσεις, από παρακρατικούς μηχανισμούς, δέχονται συχνά απειλές έως και τηλεφωνήματα από παρακρατικά και φασιστικά στοιχεία με απειλητικό περιεχόμενο για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλειά τους.
Αυτές οι απειλές θα πέσουν στο κενό!
Η Εναλλακτική βαδίζει και στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του ΔΣΑ 2025 με τη δέσμευση ότι ακόμη πιο αποφασιστικά, με τη δύναμη που μπορεί να της δώσει η υποστήριξη των συμβούλων και του υποψηφίου Προέδρου της Θανάση Καμπαγιάννη από τη μεγάλη πλειοψηφία των μαχόμενων, αυταπασχολούμενων, μισθωτών δικηγόρων για την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, για την καθημερινότητα των δικηγόρων, για ένα σύλλογο στο ύψος των περιστάσεων. Για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.


