Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Άγιοι Ανάργυροι: Θεσμική συνέργεια σε γυναικοκτονία

Θεσμική συνέργεια σε γυναικοκτονία (Ανακοίνωση ΕΠΔΑ, 2/4/2024)

Το σημερινό περιστατικο γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων δεν συνιστά απλά μια ακόμη ακραία περίπτωση έμφυλης βίας, αλλά την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της θεσμικής κατάντιας της ελληνικής αστυνομίας και της απουσίας κάθε βούλησης προστασίας των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η γυναικοκτονία της 28χρονης έγινε λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων όπου είχε πάει νωρίτερα για να καταγγείλει την παρενόχληση από τον πρώην σύντροφο της, τον οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει για απόπειρα βιασμού και κακοποίηση δύο χρόνια πριν. Η αστυνομία όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να συνδράμει την καταγγέλλουσα και να πράξει τα κατά το νόμο προβλεπόμενα, αλλα αδιαφόρησε εγκληματικά στις ανησυχίες της ότι ο δράστης την περίμενε έξω από το ΑΤ. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι αρκέστηκαν να της πουν να καλέσει το 100 σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα φεύγοντας.

Πρόκειται για την 5 η στη σειρά γυναικοκτονία το 2024, με ξεκάθαρες ευθύνες από την πλευρά των θεσμών που υποτίθεται ότι λειτουργούν προστατευτικά για τα θύματα. Οι ευθύνες της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Η 28χρονη γυναίκα, ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, κατήγγειλε τον κακοποιητή της, προσέφυγε στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας προστασία και κατέληξε δολοφονημένη. Δεν έχουμε αυταπάτες για τη λειτουργία της αστυνομίας και εν γένει των κατασταλτικών μηχανισμών, όμως το σημερινό περιστατικό ήρθε να αποτινάξει και την οποιαδήποτε επιφύλαξη περί λειτουργίας

της αστυνομίας ως προστατευτικού για την κοινωνία θεσμού. Είναι αδιανόητο ότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τη νεαρή γυναίκα στο σπίτι της, ενώ εκείνη είχε εκφράσει βάσιμους, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, φόβους για τη ζωή της.

Όσο και αν προσπαθήσουν πιθανά να μας πείσουν ότι η νέα αυτή γυναικοκτονία ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους δεν είναι τίποτα άλλο από λογική συνέπεια της σταθερής στρατηγικής αδιαφορίας απέναντι στην έμφυλη βία.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίων Αναργύρων στις 19.00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή