Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, 9/2/2024.
– Η αποχή με το παρόν πλαίσιο συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή 16.2.
– Θα προστεθούν και παραστάσεις σε εγγραφές προσημειώσεων, με διευκρινίσεις που θα δωθούν από τον ΔΣΑ.
– Καθολική αποχή την 15 και 23 Φλεβάρη.
– Συγκέντρωση όλων των δικηγόρων στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 15 Φλεβάρη ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να παύσει η ασφαλιστική ικανότητα των ελευθέρων επαγγελματιών που οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ από 28.2.2024.
Τοποθέτηση των Συμβούλων της Εναλλακτικής Παρέμβασης, Ευγενίας Κουνιάκη και Γιώργου Βλάχου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ 9.2.2024
“Ζητάμε την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ότι τα νομοσχέδια για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν θα κατατεθούν προς ψήφιση.
Οι Νομικές σχολές, όλοι ανεξαιρέτως οι συλλογικοί επιστημονικοί φορείς, σωματεία επιστημόνων δικηγορών, οι δικηγορικοί Σύλλογοι, οι σύλλογοι των δικαστικών, συνολικά σύσσωμος ο νομικός κόσμος είναι αντιθέτως με τη φιλοσοφία και τις ρυθμίσεις των εξαγγελιών της Κυβέρνησης, όπως και με το γεγονός ότι η διαδικασία συγγραφής των νέων κωδίκων, δηλαδή εξαιρετικής σημασίας νομοθετημάτων, έχει αποκρυβεί από τον επιστημονική κοινότητα και τους χιλιάδες επαγγελματίες δικηγόρους, νομικούς, δικαστές, καθηγητές.
Αν οι ποινική μας νομοθεσία απαιτεί μεταρρύθμιση, αυτή πρέπει να είναι προς την ακριβώς αντίθετα κατεύθυνση από αυτή που διαπνέει τις εξαγγελίες του υπουργείου: Θα πρέπει να διευρυνθούν και ενισχυθούν τα δικαιώματα (και η άσκησή τους) του κατηγορούμενου, του υπόπτου, του κρατούμενου , του συλληφθέντα και του προσαχθέντα. Θα πρέπει να τεθούν δικλείδες ασφαλείας από την αστυνομική αυθαιρεσία στην προανάκριση (σημειώνουμε την συμβολική καταδίκη της χώρας μας από το Ε.Κ. σχετικά με την ποιότητα του κράτους δικαίου, που αναφέρεται και συγκεκριμένα στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας). Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ποινικό και ποινικό δικονομικό δίκαιο σύμφωνα με τα βέλτιστα δεδομένα και προς ανθρωποκεντρική και φιλελεύθερη κατεύθυνση και όχι προς φυλακοκεντρική και αναπαραγωγική του ποινικού κύκλου.
Η δε (και σε αυτά τα νομοσχέδια) εξαγγελλόμενη επιτάχυνση, είναι απολύτως άσχετη. Η λογική των εξαγγελιών της κυβέρνησης είναι μόνον εισπρακτική και τιμωρητική προς συνηγόρους και κατηγορούμενους. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης θα επιτευχθεί μόνον με βελτίωση των υποδομών κτιριακών και ψηφιακών και την σοβαρή ενίσχυση με ανθρώπινο κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο ΔΣΑ θα πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την σχετική δέσμευση του υπουργού ότι δεν θα καταθέσει αυτά τα νομοσχέδια.
Επισημαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν μία τόσο σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία γυρίζει αιώνες πίσω τη φιλοσοφία του ποινικού δικαίου και τείνει προς την ενίσχυση θεσμών που προσομοιάζουν σε αστυνομικό κράτος, να τίθεται σε τραπέζι διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες να μπαίνουμε σε μία διαπραγμάτευση όπου θα επιτρέψουμε να περάσουν οι διατάξεις αυτών των Κωδίκων με αντάλλαγμα μικροπαραχωρήσεις στον κλάδο μας (π.χ. μεταφορά ύλης των δικαστηρίων σε δικηγόρους). Συνιστά ιταμή συναλλαγή να δεχθούμε την κατάργηση των αναστολών με αντάλλαγμα το δικαίωμα έκδοσης κληρονομητηρίου.
Ως δικηγόροι, επιστήμονες, συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης οφείλουμε να σταθούμε στην πλευρά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του φιλελεύθερου κράτους Δικαίου με τρόπο αταλάντευτο. Δεν μπορούν τα τίθενται όλα στα τραπέζι.
Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης θεωρούμε μεν θετική την πρόταση της Ολομέλειας κατά το σκέλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αυτή περιέχει, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένταση των κινητοποιήσεών μας ώστε να μην τυγχάνουμε εμπαιγμού από την τακτική της κυβέρνησης να μην καταθέτει τα νομοσχέδια. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε ότι η πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία στο σημερινό δ.σ. από τον Πρόεδρό του ΔΣΑ, είναι ανεπαρκής και δεν μπορούμε να την υπερψηφισουμε.
Προτείνουμε τη μετατροπή των παραστάσεων των ΔΣ των Συλλόγων τις ημέρες καθολικής αποχής 15/2 και 23/2 σε μαζικές συγκεντρώσεις, με απεύθυνση σε άλλους αγωνιζόμενους κλάδους.
Ζητάμε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να εμπλακούν ενεργά όλα τα μέλη του ΔΣΑ στη λήψη των αγωνιστικών αποφάσεων και την υλοποίηση τους, με στόχο την κατάργηση του φορολογικού νόμου Χατζηδάκη, την απόσυρση των υπό διαβούλευση Ποινικών Κωδίκων, την άμεση πληρωμή όλων των οφειλομένων από παραστάσεις Νομικής Βοήθειας. την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των συναδέλφων, κλπ.”.