Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Κάλεσμα της “Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου” στην πορεία του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα της “Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου” στην πορεία του Πολυτεχνείου

Στις 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 02:00πμ, ένα μαζικό έγκλημα έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Πύλου.

Ένα σκάφος που μετέφερε περίπου 700 ανθρώπους, με καταγωγή από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και αλλού, βυθίστηκε αβοήθητο.

84 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και περίπου 500 θεωρούνται “αγνοούμενοι”, ενώ μόνον 104 διασώθηκαν. Πρόκειται για το μαζικότερο ναυάγιο στην πρόσφατη ελληνική ιστορία με περίπου 600 νεκρούς και ένα από τα μαζικότερα στη Μεσόγειο.

Αν και το υπερφορτωμένο σκάφος είχε ήδη εντοπιστεί από νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου, πάνω από 15 ώρες πριν τη βύθιση, κανένας κρατικός φορέας, είτε εθνικός είτε ευρωπαϊκός, δεν προσέτρεξε να διασώσει τους επιβαίνοντες που διέτρεχαν εξαρχής θανάσιμο κίνδυνο.

Το ελληνικό λιμενικό, στο πεδίο διάσωσης του οποίου βρισκόταν το σκάφος, παρακολούθησε επί ώρες το σκάφος από μακριά, χωρίς να προχωρά σε ενέργειες διάσωσης.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και τραβήχτηκαν από τις κάμερες του Λιμενικού δείχνουν το σκάφος, ώρες πριν τη βύθισή του, να κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Οι επιζήσαντες καταγγέλλουν ότι η τελική βύθιση έλαβε χώρα κατόπιν ρυμούλκησης του σκάφους από το πλοίο του Λιμενικού. Ήδη 40 επιζώντες έχουν υποβάλει μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, ο μαζικός τάφος που υπάρχει στα ανοιχτά της Πύλου έχει δράστες και ενόχους. Το ελληνικό κράτος δεν έχει καν φροντίσει για την ανάσυρση των σορών ή εστω την απόδοση νεκρικών τιμών.

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις και οι πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έχουν ήδη κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Ο θεσμικός ρατσισμός τρέφει την ακροδεξιά, τους φασίστες και τις ρατσιστικές συμμορίες.

Ζητάμε την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών στους δράστες αυτού του πολύνεκρου εγκληματικού ναυαγίου. Απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα, τους νεκρούς, τους επιζώντες, τις οικογένειές τους, απέναντι σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου συμμετέχει στον εορτασμό για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Συμμετοχή στη μεγάλη πορεία της 17/11 με πανό της Πρωτοβουλίας – Προσυγκέντρωση 3:30μμ, πλατεία Κλαυθμώνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή