Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πρόταση συμβούλων της Εναλλακτικής για έκδοση ψηφίσματος του ΔΣΑ για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου

Πρόταση συμβούλων της Εναλλακτικής για έκδοση ψηφίσματος του ΔΣΑ για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου

Με την από 19/6/2023 επιστολή τους, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ Αγγελική Σεραφείμ και Θοδωρής Συμεωνίδης προτείνουν την έκδοση ψηφίσματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφορικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με το ακόλουθο περιεχόμενο:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη του για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο ναυάγιο της Πύλου. Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.

Ως Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι, σε συνέχεια και των δηλώσεων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, της πόλης στην οποία βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά οι ναυαγοί:

Πρώτον, όσον αφορά τους επιβιώσαντες του ναυαγίου, απαιτείται άμεση υποστήριξη και συνδρομή, ψυχολογική, υλική, νομική, καθώς η μέχρι τώρα αντιμετώπιση τους (φύλαξη σε αποθήκη ή σε κλειστή δομή) δεν συνάδει με τις ανάγκες της ιδιαίτερης ευαλωτότητάς τους.

Δεύτερον και ιδιαίτερα κρίσιμο ζητούμενο είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η τιμωρία των ενόχων σχετικά με την πρόκληση ναυαγίου και την ανθρωποκτονία τόσων ανθρώπων. Από τα δημοσιεύματα, τις δηλώσεις διεθνών φορέων, τις μαρτυρίες, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εγείρονται, πέραν των ευθυνών των διακινητών, σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του λιμενικού σώματος όσον αφορά πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με την υποχρέωση παροχής βοήθειας σε άλλο πλοίο ή άνθρωπο που κινδυνεύει στη θάλασσα, σύμφωνα με το άρθρο 98 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας. Τα συνεχή και αλληλοαναιρουμένα δελτία τύπου του Λιμενικού Σώματος προκαλούν ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων διάσωσης στη θάλασσα και συγκάλυψης παράνομων ενεργειών ή παραλείψεων οργάνων των ελληνικών αρχών.

Οι κανόνες διάσωσης στη θάλασσα εξειδικεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) και τη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση (SAR), καθώς και από τις Οδηγίες για τη Μεταχείριση των Διασωθέντων στη Θάλασσα του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού (IMO Guidelines). Σημειωτέον ότι η κρίση για το εάν ένα σκάφος κινδυνεύει ανήκει στον πλοίαρχο και τις υπηρεσίες συντονισμού διάσωσης και είναι αντικειμενική (SAR παρα. 5.1.3, 5.2), ήτοι δεν εξαρτάται από την έγκριση ή και ενδεχόμενη άρνηση των επιβατών να δεχθούν βοήθεια.

Πέρα από το αδίκημα της πρόκλησης ναυαγίου, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν άμεσα ποινικές ευθύνες των κρατικών οργάνων που σε κάθε περίπτωση απέτυχαν να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος πρέπει να παραγγείλει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική εξέταση και για την τέλεση αδικημάτων, κακουργηματικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή (άρθρα 299 και 15 του Ποινικού Κώδικα) και της κακουργματικής έκθεσης (άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει έτοιμος να συνδράμει με κάθε τρόπο σε μια πραγματικά ανεξάρτητη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτού του ναυαγίου, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα μέσα από μία λογική ατιμωρησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή