Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Όχι στην επαναθυματοποίηση των θυμάτων βιασμών!

Όχι στην επαναθυματοποίηση των θυμάτων βιασμών! (ΕΠΔΑ, 17/2/2023)

Με τον Ν. 4855/2021 – ΦΕΚ 215/Α/12-11-2021 (άρ. 121) – και με τις δέουσες περικοκλάδες για να πουλήσει η κυβέρνηση (και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικότερα) εκδούλευση για την δήθεν προτεραιοποίηση της προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας – εισήχθη μεταξύ άλλων η εξής αλλαγή: Προβλέφθηκε στο άρθρο 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι πρέπει να παρίσταται κατά την κατάθεση του θύματος βιασμού (336 ΠΚ) ψυχολόγος ή ψυχίατρος πραγματογνώμονας για να προετοιμάσει το θύμα για την εξέτασή του, συντάσσοντας και γραπτή έκθεση για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάστασή του.

Η πρόσφατη περίπτωση της 28χρονης που έπεσε θύμα βιασμών στην Πετρούπολη, καταδεικνύει πόσο φαινομενική είναι η πρεμούρα της κυβέρνησης, αλλά και ότι σε ένα πλαίσιο είτε αδιαφορίας είτε αναπαραγωγής της κουλτούρας του βιασμού από τις κρατικές αρχές, κάθε ρύθμιση μπορεί όχι να είναι απλά κενό γράμμα, αλλά να στοχοποιεί το ίδιο το θύμα. Τι συνέβη στην περίπτωση της 28χρονης; Κουρελιασμένη σωματικά και ψυχολογικά από τις εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστη, προσέτρεξε στο αστυνομικό τμήμα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κλήθηκε για να ξανακαταθέσει “με την σύμπραξη ψυχολόγου” όπως αναφέρεται, όπως δηλαδή επιτάσσει το παραπάνω άρθρο της ποινικής δικονομίας. Στο μεταξύ οι καταθέσεις του θύματος έχουν ήδη “κρεμαστεί στα μανταλάκια”, όπως συμβαίνει σε πλείστες αντίστοιχες περιπτώσεις – σε στάδιο που είναι απόλυτα ξεκάθαρο από ποια πηγή διέρρευσαν κατά παράβαση όχι μόνο της μυστικότητας της προδικασίας αλλά και πριν ακόμα από την σύλληψη των δραστών που έχουν πια το προνόμιο να μπορούν να διαβάσουν και το περιεχόμενο της καταγγελίας σε βάρος τους.

Η συστηματική επαναθυματοποίηση με επαναλαμβανόμενες καταθέσεις του θύματος, ακόμα και για να θεραπευθούν αστυνομικές πλημμέλειες (όπως για παράδειγμα η λήψη κατάθεσης χωρίς παρουσία ψυχολόγου) και η δημοσιοποίηση της κατάθεσης του θύματος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κακές πρακτικές. Συνιστούν κατάφωρη παράβαση καθήκοντος και είναι όχι μόνο τραυματικές για το θύμα, αλλά και αποτρεπτικές για άλλα θύματα που θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές να καταγγείλουν.

Το λέμε διαρκώς: Όσο ολόκληρο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, από την πρώτη πύλη υποδοχής της καταγγελίας της έμφυλης βίας μέχρι τη δικαστική εξουσία, εκδικείται το θύμα, το στοχοποιεί, το επαναθυματοποιεί, το κάνει να μετανιώσει που κατήγγειλε, δεν δικαιούται κανένας υπουργός και κανένας πρωθυπουργός να προσποιείται ότι αγωνιά για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Όχι στην επαναθυματοποίηση των θυμάτων που καταγγέλλουν!

Απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για κάθε παράνομη πράξη ή παράλειψη αστυνομικών οργάνων!

Επαρκείς και προσβάσιμες δομές υποστήριξης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή