Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 15/12/2022

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 15/12/2022

Συνεδρίασε στις 15/12/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην κεντρική αίθουσα του ΔΣΑ.

Μετά τα υπηρεσιακά ζητήματα, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Συμβούλιο για το θέμα του Κτηματολογίου και της συσσώρευσης απλήρωτων απαιτήσεων από υπηρεσίες που παρέχουν οι συμβεβλημένοι δικηγόροι. Αποφασίστηκαν διαβήματα στο Κτηματολόγιο και πρόσκληση των απλήρωτων συναδέλφων στον Σύλλογο για την οργάνωση των επόμενων ενεργειών. Όσον αφορά την απόλυση συναδέλφισσας δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από εταιρεία μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Συμβούλιο ζήτησε από τη συνάδελφο να αναφερθεί εγγράφως, ώστε στη συνέχεια να κληθούν τα δύο μέρη σε συνάντηση. Από πλευράς Εναλλακτικής, ενημερώσαμε το Συμβούλιο για τα σκανδαλώδη πραγματικά περιστατικά που μας έχουν γνωστοποιηθεί (απόλυση εκ μόνου του λόγου ασθενείας αποδεδειγμένης με ιατρικά έγγραφα, αδήλωτη “συν”εργασία με ωράριο, κλπ) και ζητήσαμε τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επί των εξής θεμάτων:

α. Το ΔΣ ενέκρινε την εισήγηση της επιτροπής για το θέμα επιλογής του τραπεζικού συνεργάτη του ΔΣΑ. Μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ήταν αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.

β. Το ΔΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον ισολογισμό του έτους 2021. Από πλευράς Εναλλακτικής Παρέμβασης, καταψηφίσαμε τον ισολογισμό, όπως είχαμε πράξει και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού εξηγώντας τις γενικότερες διαφωνίες μας με τη στρατηγική της παρούσας Διοίκησης. Διαμαρτυρήθηκαμε για την καθυστερημένη αποστολή του ισολογισμού και των συνημμένων οικονομικών στοιχείων (μόλις δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση), ενώ ζητήσαμε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης που είναι κατά τον Κώδικα αρμόδια για τα οικονομικά ζητήματα.

γ. Το ΔΣ ενέκρινε την εισήγηση της επιτροπής για την αναβάθμιση του λογισμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Βιβλιοθήκης του ΔΣΑ (Θ. Καμπαγιάννης από το Συμβούλιο, Αικ. Βανδώρου ως υπεύθυνη Βιβλιοθήκης, Β. Μανιός ως υπεύθυνος Τηλεματικής). Η αναβάθμιση κρίνεται αναγκαία για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης (προμήθεια νέου βιβλιοθηκονομικού προγράμματος) και για την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού της (ανάγκη για νέους και περισσότερους υπολογιστές για το κοινό και τους εργαζόμενους, κοκ). Την εισήγηση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

δ. Το ΔΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία και εν μέρει την απόφαση της Ολομέλειας για το πλαίσιο αποχής για τη Νομική Βοήθεια λόγω απλήρωτων γραμματίων των δικηγόρων πάνω από τρία (3!) χρόνια. Από πλευράς της Εναλλακτικής, εκφράσαμε την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό την κάλυψη στο ΤΑΧΔΙΚ των θέσεων των υπαλλήλων για την ενταλματοποίηση των πληρωμών. Κατά τη γνώμη μας, η κλιμάκωση της κινητοποίησης μπορεί να σημάνει ακόμα και την μη χορήγηση άδειας για κρατούμενους στα 18μηνα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση με τη στάση της έχει πρακτικά καταργήσει το πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας. Άδεια θα πρέπει να χορηγείται μόνον σε υποθέσεις κρατούμενων που εκδικάζεται η έφεσή τους. Το τελικό πλαίσιο που αποφασίστηκε υπάρχει εδώ. (Προσοχή: Δεν θα χορηγείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων νέας τακτικής (πολιτικές δίκες), αντίθετα με την απόφαση της Ολομέλειας). Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτήθηκε από το Συμβούλιο να συγγράψει ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα και σχετική δικαστική απόφαση που στοχοποιούν την συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για το άρθρο 187ΠΚ, αντί της απαράδεκτης στάσης της κυβέρνησης.

ε. Το ΔΣ ενέκρινε σχέδιο δημιουργίας Κέντρου Εξυπηρέτησης Δικηγόρων (Help Desk) προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη του ΔΣΑ στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του Συλλόγου και να απαντώνται ευχερέστερα οι ερωτήσεις τους (καταρχήν ψηφιακά και επειγόντως τηλεφωνικά). Από πλευράς Εναλλακτικής, υποστηρίξαμε καταρχήν τον σχεδιασμό, επιμένοντας όμως στην ανάγκη της φυσικής (και όχι μόνο ψηφιακής) επικοινωνίας με τον Σύλλογο, αλλά και της στράτευσης του προσωπικού του Συλλόγου στον νέο σχεδιασμό. Το Συμβούλιο θα συζητήσει εκ νέου το θέμα, μετά από μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή της απόφασης.

Θ. Καμπαγιάννης, Δ. Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή