Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Να σταματήσει ο κανιβαλισμός των θυμάτων βιασμού!

Να σταματήσει ο κανιβαλισμός των θυμάτων βιασμού! (Ανακοίνωση ΕΠΔΑ, 22/10/2022)

Για ακόμη μία φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα γινόμαστε συστηματικά μάρτυρες συμπεριφορών και πρακτικής από δικηγόρους που εξευτελίζουν το επάγγελμά μας και δυσφημίζουν τους/τις χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους μας που με μύριες δυσκολίες και αγώνα είναι, όπως οφείλουν, οι φυσικοί υπερασπιστές και υπερασπίστριες των αδικούμενων και καταπιεζόμενων.

Θεμελιώδης αρχή και αξία στην άσκηση της δικηγορίας είναι ο/η δικηγόρος να τηρεί εχεμύθεια, απαραβίαστη υπέρ του/της εντολέως του/της, για όσα του/της εμπιστεύθηκαν ή περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Επίσης, έχει την υποχρέωση ν’ ασκεί το Λειτούργημά του με οδηγό τη συνείδησή του και το νόμο, να συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τις παραδόσεις του Δικηγορικού Σώματος, τόσο κατά την άσκηση του Λειτουργήματός του, όσο και στην ιδιωτική του ζωή.

Επιπλέον έχει την υποχρέωση να τηρεί ευπρέπεια και μετριότητα εκφράσεων, τόσο στις προφορικές, όσο και στις γραπτές δικαστικές ή εξώδικες ενέργειες, όχι μόνον προς τον/την αντίδικο/η συνάδελφο και συναδέλφισσα, αλλά και προς τους αντίδικους διαδίκους, τους μάρτυρες και όλους τους παράγοντες της δίκης και κάθε άλλης διαδικασίας. Ο/η Δικηγόρος όταν αναλάβει την υπεράσπιση μιας υποθέσεως, έχει υποχρέωση να τηρεί αυστηρά την επαγγελματική εχεμύθεια για όσα έμαθε από τη μελέτη των εγγράφων που του/της εμπιστεύτηκαν οι εντολείς του. Τα έγγραφα αυτά δεν επιτρέπεται να τα δώσει στη δημοσιότητα, ούτε να δώσει αντίγραφα σε αντίδικους ή τρίτους, ούτε ν’ ανακοινώσει το περιεχόμενό τους.

Όμως με αφορμή την εξελισσόμενη υπόθεση δικαστικής διερεύνησης και κατηγορίας σχετικά με τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός ανήλικου θύματος, καθώς και την πιο πρόσφατη αλλά εξίσου σοκαριστική υπόθεση του καταγγελόμενου ομαδικού βιασμού στο ΑΤ Ομόνοιας, έχει κορυφωθεί ένας ανελέητος ψυχικός και ηθικός κανιβαλισμός των θυμάτων, στον οποίο δυστυχώς, ορισμένες και ορισμένοι δικηγόροι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αναζήτηση δικαιοσύνης και εύλογης τιμωρίας των δραστών έχει ήδη μετατραπεί για το ίδιο το ανήλικο θύμα σε ένα δεύτερο βασανισμό και ψυχικό του βιασμό, ενώ την ίδια πορεία για την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του θύματος φαίνεται να έχει και η δεύτερη υπόθεση, του ομαδικού βιασμού. Η ευθύνη γι’ αυτά βαραίνει πρώτα απ’ όλα την Πολιτεία, η οποία είτε με παραλείψεις της είτε με πράξεις της δεν έχει δημιουργήσει κανένα απολύτως περιβάλλον προστασίας για το ανήλικο θύμα και εν γένει για τα θύματα, όχι απλά κατά τη χρονική περίοδο που υφίστατο τις εγκληματικές πράξεις αλλά και μέχρι σήμερα, μετά την καταγγελία και τα αρχικά στάδια της διερεύνησής τους.

Όμοια ευθύνη για αυτόν τον κανιβαλισμό και τον εκ νέου βασανισμό των θυμάτων, έχουν οι ιδιοκτήτες και διευθύνοντες/διευθύνουσες των Μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι/ες «δημοσιογράφοι» που «καλύπτουν» τα γεγονότα, παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας, ειδησεογραφίας αλλά και απλής ανθρώπινης ηθικής, αναζητώντας και δημοσιοποιώντας στοιχεία υποθέσεων που αφορούν πραγματικούς ανθρώπους – θύματα, όχι φανταστικά σενάρια τηλεοπτικών παραγωγών.

Ωστόσο έχουν τεράστια ευθύνη επαγγελματική και ηθική οι ίδιοι οι δικηγόροι που κατά παράβαση κάθε θεσμοθετημένης επαγγελματικής δεοντολογίας και, εξίσου, απλής ανθρώπινης ηθικής, αξιοποιούν τηλεοπτικά παράθυρα και κάμερες ώστε να εκμυστηρευτούν είτε στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίζεται, κυρίως στοχοποιώντας τα θύματα, είτε την υπερασπιστική γραμμή των εντολέων τους. Οπωσδήποτε κάθε κατηγορούμενος/η πρέπει να έχει δικαίωμα σε υπεράσπιση. Ωστόσο, ο/η συνήγορός του/της πριν απ’ όλα δεσμεύεται από τη δεοντολογία του επαγγέλματός του, η οποία δεν του/της επιτρέπει να αξιοποιεί τα τηλεοπτικά παράθυρα για να «υπερασπίζεται» τον εντολέα του/της αλλά τα δικαστικά ακροατήρια.

Με αυτές και αυτούς τους/τις δικηγόρους που κανιβαλίζουν ένα ανήλικο θύμα σε πανελλαδική μετάδοση, μοιράζονται την κατάθεσή του, στοχοποιούν το περιβάλλον του, επιτίθενται σε θύματα βάναυσων σεξουαλικών επιθέσεων όχι για να υπερασπιστούν τους/τις εντολείς τους αλλά για να τσακίσουν τα θύματα, δεν είμαστε συνάδελφοι/ ισσες.

Καλούμε το Δικηγορικό Σύλλογο να πάρει ξεκάθαρη θέση σε αυτές τις πρακτικές.

Καλούμε την ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θέσουν ένα φραγμό στην ασυδοσία και το δημοσιογραφικό ευτελισμό.

Κουράγιο στα θύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή