Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο! Να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί! Πορεία 15/10, Βόλος

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟ – ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ (Ανακοίνωση ΕΠΔΑ, 12/10/2022)

Έχουν περάσει περίπου δυομισι χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου, σε συνέχεια του βασανισμού του από αστυνομικούς. Στις 21 Οκτωβρίου 2022 δικάζονται στα Δικαστήρια του Βόλου τρεις από τους βασανιστές αστυνομικούς, οι οποίοι διώκονται αυτεπαγγέλτως για επικίνδυνες σωματικές βλάβες μετά τη γνωστοποίηση των πραγματικών γεγονότων που αφορούν το θάνατο του Βασίλη. Παράλληλα έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα και από την οικογένεια Μάγγου, που διαμαρτύρεται για τον σκανδαλώδη νομικό χαρακτηρισμό του άγριου ξυλοδαρμού και βασανισμού του Βασίλη ως πλημμελημάτων, ωστόσο αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα προσδιοριστεί. Στις 15 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας στο Βόλο με αφορμή το επικείμενο δικαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Ιουνίου του 2020 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο Βόλο ενάντια στη λειτουργία εργοστασίου καύσης RTF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Στην πορεία αυτή ασκήθηκε ιδιαίτερη βία και πρωτοφανής – για την περιοχή – καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις. Μετά το τέλος της πορείας καλέστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου σε συμπαράσταση των συλληφθέντων, από την οποία πέρασε τυχαία και ο Βασίλης. Οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν, τον χτύπησαν, τον ακινητοποίησαν και τον προσήγαγαν με το πρόσχημα ότι «τον γνωρίζουν από παλιά» χωρίς καμία αφορμή πλην της διάβασης του από το σημείο της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο Α.Τ. Βόλου, το οποίο βρίσκεται εκτός πόλης, συνέχισαν να τον χτυπούν και εν τέλει τον παράτησαν λίγο πιο έξω από το ΑΤ σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, με 7 πλευρά σπασμένα και τραύματα στο συκώτι και τη χολή του. Από το σημείο αυτό τον περιμάζεψαν κάποιοι γνωστοί του και τον οδήγησαν στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για πολλές μέρες ενώ στη συνέχεια παρότι πήρε εξιτήριο, χρειαζόταν σταθερή φροντίδα στο σπίτι. Εξ αυτού του λόγου, έχασε τη δουλειά του και ένα μήνα μετά τα βασανιστήρια που υπέστη, και ενώ εξακολούθησε να έχει διάφορα προβλήματα υγείας, απεβίωσε. Έκτοτε ακολούθησαν μία σειρά γεγονότων και ενεργειών από την πλευρά των κρατικών και αστυνομικών αρχών με σκοπό να αποσιωπηθεί το γεγονός, κάτι το οποίο δεν συνέβη, μιάς και υπάρχει άμεση σύνδεση της εξέλιξης της ζωής και της υγείας του Βασίλη Μάγγου με τη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων απέναντί του κατά την ημέρα εκείνη.

Ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου είναι μια κρατική δολοφονία. Ζούμε σε μία περίοδο όπου οι αστυνομικές δυνάμεις δρουν άκριτα και απροκάλυπτα πλέον εναντίον όλων μας. Η επίθεση εναντίον του Βασίλη Μάγγου ήταν μόνο αρχή, έκτοτε η αστυνομία και το κράτος εξαπολύει συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον δικηγόρων, δημοσιογράφων και πολιτών γενικότερα. Οι αμέτρητες συλλήψεις αγωνιστών μέσα στην περίοδο της πανδημίας για δήθεν παραβίαση των υγειονομικών μέτρων, η επίθεση με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και αύρες χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, καθώς και η αστυνομοκρατία σε όλο το κέντρο της Αθήνας αποδεικνύουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και του κράτους εν γένει, που θέλουν να καταπνίξουν κάθε μορφή αντίστασης και να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με ένα καινούργιο περιστατικο αστυνομικής βίας, ειδικότερα με την προσπάθεια της εισόδου της Πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: φοιτητές μαγνητοσκοπούνται και ξυλοκοπούνται χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να «μπουκάρουν» μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, εξαπολύοντας δολοφονική επίθεση εναντίον παρευρισκομένων που παρακολουθούσαν συναυλία εντός του χώρου. Τα ΜΑΤ χτυπούν στο ψαχνό κάθε πορεία που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Αθήνας και επιτίθενται καθημερινά στους κατοίκους των Εξαρχείων, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην πλήρη τουριστικοποίηση της περιοχής της και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η στάση του κράτους, του συστήματος και της κυβέρνησης ειδικότερα είναι εμφανής, γι’ αυτό το λόγο η επίθεση εναντίον των εργαζομένων, των αγωνιστών και όσων αντιστέκονται είναι άγρια και ασταμάτητη. Ο Βασίλης Μάγγος ήταν η αρχή, η πιθανή προσπάθεια αποσιώπησης του θανάτου του είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι προσπαθεί να καλυφθεί μία κρατική δολοφονία και η επίθεση αυτή να εμπεδωθεί και να γίνεται αποδεκτή ως καθημερινότητα. Αυτή τη στιγμή παραπέμπονται σε δίκη μόνο τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε πράξεις βασανισμού και βίας εναντίον του Βασίλη, ωστόσο υπόλογη είναι η ίδια η κυβέρνηση που δίνει την εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν με αυτό τον τρόπο και να ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, χωρίς ποτέ να κρίνονται από κανένα και για τίποτα.

Είμαστε μαζί με την οικογένεια του Βασίλη Μάγγου στο δύσκολο δικαστικό αγώνα που έχουν μπροστά τους! Στηρίζουμε την πανελλαδική κινητοποίηση που καλείται στο Βόλο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 12.00 μ. στην Πλατεία Ελευθερίας ενάντια στην αστυνομική βία και με σκοπό την καταδίκη των βασανιστών του Βασίλη.

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ.
  • ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15.10.2022 ΣΤΟ ΒΟΛΟ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή