Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στο δικαστήριο είναι προσβολή για τη δικαιοσύνη, τη δικηγορία, τη δημοκρατία

Πάνδημη καταδίκη και άμεσο πειθαρχικό έλεγχο από τους Δικηγορικούς Συλλόγους 

Η αποθράσυνση και οι προκλητικές ενέργειες του Κ. Πλεύρη στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό αποτελούν μέγιστη προσβολή για το δικηγορικό λειτούργημα και τη δικαιοσύνη. Για δεύτερη φορά, ο συνήγορος του καταδικασμένου πρωτοδίκως για σύσταση και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ Λαγού, χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα και μάλιστα από το έδρανο των συνηγόρων υπεράσπισης, την ώρα που κατέθετε η Μάγδα Φύσσα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση πρωτίστως για τα θύματα της ναζιστικής δολοφονικής συμμορίας. Είναι πρωτοφανές ο συνήγορος υπεράσπισης να επεκτείνει το ρόλο του, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει τη δίκη ως μέσο για την προβολή του ναζισμού. Δεν πρόκειται εν προκειμένω για ζήτημα που αφορά ούτε στο ελάχιστο την ελευθερία της έκφρασης ή την ποινικοποίηση οποιασδήποτε ιδεολογίας. Ο δικηγόρος έχει υποχρεώσεις σεβασμού, ευπρέπειας και υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος και των συνταγματικών ελευθεριών, που απορρέουν από τα θεμέλια του δικηγορικού λειτουργήματος οι αρχές άσκησης του οποίου έχουν αποτυπωθεί μεταξύ άλλων στα άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων και στα άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Προοιμίου του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος. Είναι εντελώς ασυμβίβαστη με το λειτούργημά μας η ένθερμη υποστήριξη, ιδίως στο πλαίσιο της δίκης και της άσκησης της δικηγορίας, του φασισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ναζιστικής θηριωδίας, της κατάλυσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο ναζιστικός χαιρετισμός.

Τα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ έχουν ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο που ο ίδιος προέβη στις ίδιες ενέργειες κινήσει αυτεπάγγελτα διαδικασία πειθαρχικής δίωξης. Ο ΔΣΑ έχει προχωρήσει σε συσχέτιση του νέου ναζιστικού χαιρετισμού με την εκκινηθείσα διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, κατόπιν αντιδράσεων συμβούλων και μεταξύ αυτών της Εναλλακτικής Παρέμβασης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συμπληρωθεί και με τις νέες προκλήσεις και να προχωρήσει άμεσα και όχι με ρυθμούς α λα καρτ. Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν το Σύλλογό μας, και σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, και τη μακρά δημοκρατική του παράδοση. Πολλοί και πολλές άλλωστε συνάδελφοί μας έχουν πέσει θύματα της φασιστικής δολοφονικής βίας, είτε ως αγωνιστές της Αντίστασης και υπέρμαχοι των ελευθεριών και της δημοκρατίας στα μαύρα χρόνια της εκτροπής και της δικτατορίας, αλλά και σήμερα που συνάδελφοί μας έχουν πέσει θύματα επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική τους φωνή.

Στην επιστολή που θα κοινοποιηθεί από το ΔΣΑ στο Δικαστήριο που έλαβαν χώρα τα έκτροπα, πρέπει δε να επισημανθεί ότι η επίκληση της μη ποινικοποίησης της οποιασδήποτε ιδεολογίας δεν αίρει την υποχρέωση για τήρηση της ευταξίας εντός της δικαστικής αίθουσας (ά. 334, 336 ΚΠΔ), ιδίως εν όψει ναζιστικών χαιρετισμών απευθυνόμενων σε μάρτυρες-θύματα εγκληματικών ενεργειών από τη δικαζόμενη ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”.

Ο δικηγορικός κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει οι χρυσαυγίτες και οι υπερασπιστές τους να εκφοβίζουν και προσβάλλουν τους μάρτυρες και τις οικογένειες των θυμάτων την ώρα που καταθέτουν.

Ούτε θα επιτρέψουμε να θεωρείται ανεκτό αυτό το κηλίδωμα της δικηγορίας. Καμία σχέση δεν έχουν οι ναζί και οι φυλετιστές με το λειτούργημά μας, ούτε θεωρούνται ασφαλώς συνάδελφοί μας.

Το αντιφασιστικό δημοκρατικό κίνημα, που κινητοποίησε όλες αυτές τις πλατιές κοινωνικές δυνάμεις, απορρίπτοντας τη ναζιστική δράση πρώτα από όλα στην κοινωνία, για άλλη μια φορά θα σταθεί εμπόδιο στην νέα προσπάθεια κάθε παραφυάδας του τέρατος της ΧΑ να ανασυγκροτηθεί, είτε μέσα από τις συμμορίτικες επιθέσεις σε αγωνιστές, νεολαίους και αντιφασίστες, είτε μέσα από την αξιοποίηση της δίκης τους στο Β Βαθμό για να διαφημίσει ο Κασιδιάρης το «νέο» ναζιστικό κόμμα του ή για να διαφημίζει ο Πλεύρης το χαιρετισμό του θανάτου, του Ολοκαυτώματος από το έδρανο του συνηγόρου.

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή