Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Παρέμβαση με πολλά ερωτηματικά στη δίκη των Σεπολίων (Ανακοίνωση της ΕΠΔΑ)

Παρέμβαση με πολλά ερωτηματικά στη δίκη των Σεπολίων: Ματαίωση της δίκης την ημέρα της απόφασης, μετά την κατάρρευση των σκευωριών της αστυνομίας (ανακοίνωση της ΕΠΔΑ, 23/5/2022)

Μετά από έξι δικασίμους (έναρξη δίκης: 13/10/2021) και ενώ θα διεξαγόταν η τελευταία δικάσιμος (17/5/2022) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τη δίκη των συλληφθέντων αγωνιστών και αγωνιστριών στα Σεπόλια στις 17 Νοέμβρη 2020, αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε ότι ματαιώνεται η δίκη, με αποτέλεσμα την αδυναμία έκδοσης απόφασης. Η αιτιολόγηση αυτού του αιφνιδιασμού ήταν η παύση της Προέδρου από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία, δεδομένων των συνολικών περιστάσεων της δίκης, εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και τα κίνητρά της. Μετά από μία πολύμηνη διαδικασία στο ακροατήριο και τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, κατέρρευσαν πλήρως οι κατασκευασμένες κατηγορίες της αστυνομίας σε βάρος των 4 από τους 5 συλληφθέντες της 17/11/2020, σε μια έξαρση αυταρχισμού της ΕΛΑΣ στη γειτονιά των Σεπολίων για την υλοποίηση της αυταρχικής απαγόρευσης της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού. Ξεχώρισε η αγριότητα μεταχείρισης της οικογένειας Καττή, αφού η αστυνομία έφτασε στο σημείο να συλλάβει νέο αγωνιστή στην πόρτα του σπιτιού του, χτύπησε τη μητέρα του, αλλά και προχώρησε στη σύλληψη και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα να διαμαρτυρηθούν.

Μετά από εξονυχιστική εξέταση στο ακροατήριο αποδείχθηκε ότι η απόδοση κατηγοριών στους συλληφθέντες δεν ήταν παρά μία ακόμη κατασκευασμένη σκευωρία της αστυνομίας, για να καλύψει την από πλευράς της άσκηση παράνομης βίας σε βάρος πολιτών. Μια δίκη που διεξήχθη μάλιστα υπό τη διαρκή και προκλητική προς τους κατηγορούμενους παρουσία και συμπεριφορά μελών της ασφάλειας και της ΕΛΑΣ στη δικαστική αίθουσα.

Η παύση της Προέδρου πριν την τελευταία δικάσιμο και η ματαίωση της δίκης αποτελεί στο φόντο αυτό μία χοντροκομμένη παρέμβαση που χρήζει και αυτή ελέγχου. Η απόφαση αυτή παραβιάζει κατάφωρα την αρχή του φυσικού δικαστή, με τα ερωτήματα να προκύπτουν αβίαστα:

– Σε τί εξυπηρετεί την επίσπευση απονομής της δικαιοσύνης και έκδοσης αποφάσεων η παύση της Προέδρου (με το επιχείρημα της επίσπευσης έκδοσης αποφάσεων!), κατά τη δικάσιμο που θα εκδιδόταν απόφαση μετά από οκτώ μήνες εκκρεμούς δίκης και η επανάληψη της δίκης;

– Δεν γνώριζαν επί οκτώ μήνες οι πειθαρχικές υπηρεσίες του Δικαστηρίου τον εκκρεμή πειθαρχικό έλεγχο, ώστε εάν η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα;

– Τι εικόνα δίνει για τη δικαιοσύνη μια τόσο άσκοπη και παράλογη κίνηση σε μια δίκη που ήταν προφανές ότι είχε καταρρεύσει το κατηγορητήριο;

– Και το κυριότερο, ποιος θα αποζημιώσει τους κατηγορούμενους για όλη αυτήν την διπλή ταλαιπωρία στις δικαστικές αίθουσες που ξεκίνησε από μια τόσο προφανή σκευωρία, τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν εκ νέου (!) στο νέο δικαστήριο και να επαναβιώσουν το τραύμα της σε βάρος τους βίας και αυθαιρεσίας;

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατηγορούμενους. Σε οποιαδήποτε δίκη, η αλήθεια θα λάμψει και θα καταρρεύσει το στημένο, κίβδηλο κατηγορητήριο που είναι πλέον μια από τις πιο προσφιλείς τακτικές της αστυνομίας για να αποφύγει την πραγματική δικαιοσύνη. Αυτή που επιτάσσει στο εδώλιο να βρίσκονται τα μέλη της ΕΛΑΣ που προέβησαν στις αγριότητες της 17 Νοέμβρη 2020 και όχι οι αγωνιστές και αγωνίστριες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή