Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Δουλεύεις «συνεργάτιδα/ης» με μπλοκάκι, έμμισθη, «μαύρα»; Ερωτηματολόγιο για τη μισθωτή δικηγορία

Δουλεύεις «συνεργάτιδα/ης» με μπλοκάκι, έμμισθη, «μαύρα»; Ερωτηματολόγιο για τη μισθωτή δικηγορία

Οι εργασιακές συνθήκες σε μεγάλα (ή και όχι) δικηγορικά γραφεία και σε δικηγορικές εταιρείες είναι γνωστές και «κοινό μυστικό» του κλάδου. Ωστόσο, η ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων όχι απλά εθελοτυφλεί για το εργασιακό καθεστώς των «συνεργατών» αλλά δεν έχει προβεί καν σε οποιαδήποτε ενέργεια καταγραφής και αποτύπωσης της κατάστασης που αφορά πλέον το μεγάλο εκείνο κομμάτι των συναδέλφων που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου, σε δικηγορικά γραφεία, εταιρείες, ιδιώτες, κοκ, με οποιοδήποτε καθεστώς (μπλοκάκι, έμμισθη, “μαύρα”, κοκ). Για την Εναλλακτική Παρέμβαση, το ζήτημα των δικαιωμάτων των αποκαλούμενων «συνεργατών» αποτελεί διαχρονικά μία μεγάλη συνδικαλιστική μάχη απέναντι στην απροθυμία και αδυναμία του ΔΣΑ να παρέμβει προς όφελος των μισθωτών συναδέλφων.

Η έκφραση στις πρόσφατες εκλογές ενός κοινωνικού ρεύματος νέων δικηγόρων που γνώρισαν και γνωρίζουν την εργασιακή επισφάλεια και οι καταγγελίες που έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια μέσω του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, αναδεικνύουν την επιτακτικότητα του θέματος και την ανάληψη πρωτοβουλιών, ενωτικά και αποφασιστικά, όσων δυνάμεων επιθυμούν να θέσουν τα δικαιώματα των μισθωτών μπροστά.

Αφουγκραζόμενοι/ες την ανάγκη αυτή – άλλωστε πολλοί και πολλές εντός της Εναλλακτικής Παρέμβασης βιώνουμε αυτή ακριβώς τη συνθήκη – θέλουμε να ανοίξουμε πλατιά το ζήτημα στον κλάδο ώστε επιτέλους να βγει από την αφάνεια και να κατορθώσουμε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Για το λόγο αυτό, και ελλείψει οποιωνδήποτε άλλων ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων από τον ΔΣΑ, αρχίζουμε με τη δημοσίευση ενός ερωτηματολογίου που ευελπιστεί να καταγράψει, έστω και μερικώς, την πραγματικότητα πίσω από τα γυαλιστερά γραφεία και τα χαμόγελα των «συνεργατών».

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που εργάζεται για λογαριασμό τρίτου να συμπληρώσει το παρακάτω ερωτηματολόγιο, για το οποίο δεν ζητούνται επώνυμα στοιχεία και η χρήση των αποτελεσμάτων του θα γίνει αυστηρά για στατιστικούς λόγους.

Με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξούμε να έχουμε μία συνολικότερη εικόνα για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο ώστε να συζητήσουμε ανοιχτά, να αποτυπώσουμε σύγχρονα αιτήματα και προτάσεις και να δράσουμε από κοινού και σε συντονισμό με άλλες συλλογικότητες/δυνάμεις προς την κατεύθυνση της συλλογικής διεκδίκησης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των μισθωτών.

Θα βρείτε τη φόρμα του ερωτηματολογίου εδώ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σχετικά με το καθεστώς εργασίας δικηγόρων που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου.

(Το παρον ερωτηματολόγιο δεν αφορά τους δικηγόρους κατά τη διάρκεια της άσκησης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή