Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πρακτικά βήματα για τη μείωση του ύψους των δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές (ν. 4611/2019, 120 δόσεις)

[Τον οδηγό θα τον βρείτε αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ.]

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (ρύθμιση ν. 4611/2019 για 120 δόσεις)

του Θ. Καμπαγιάννη, δικηγόρου, συμβούλου στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

Είναι γνωστό σε όσες/ους έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές οφειλές παρελθόντων ετών με τη ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) το πρόβλημα της κατ’ ελάχιστον δόσης των 50 ευρώ για κάθε ταμείο χωριστά.

Έτσι, οφειλέτης που χρωστάει συνολικά 6.000 ευρώ (έστω 3.000 ευρώ στο ΤΑΝ, 2.000 στο ΤΥΔΑ και 1.000 ευρώ στο ΤΕΑΔ), καταβάλλει σήμερα 150 ευρώ μηνιαίως (3 ρυθμίσεις Χ 50 ευρώ κατ’ελάχιστον) καθώς η ρύθμιση του κάθε ταμείου χωριστά πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 50 ευρώ.

Αν δεν υπήρχε η κατ’ ελάχιστον δόση των 50 ευρώ για κάθε ταμείο χωριστά, η συνολική επιβάρυνση στο προηγούμενο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι (6.000 ευρώ / 120 δόσεις =) 50 ευρώ μηνιαίως.

Με ενημέρωση που έκανε πλέον ο ΔΣΑ (βλ. https://tinyurl.com/2ad8fwx8 ) κατόπιν συνομιλίας του συμβούλου κ. Ανδ. Κουτσόλαμπρου με την συντονίστρια του ΚΕΑΟ κ. Β. Χατζηευσταθιάδου, είναι δυνατή η αναπροσαρμογή της ρύθμισης, με τρόπο που ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και η οφειλή ανά ταμείο θα πέφτει ΚΑΤΩ από τα 50 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η μείωση της συνολικής μηνιαίας επιβάρυνσης των δικηγόρων που έχουν εντάξει σε ρύθμιση τις οφειλές τους.

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων, προσήλθαμε σήμερα στην Α΄ Περιφερειακή Διεύθυνση ΚΕΑΟ Αττικής (Αγίου Κωνσταντίνου 16) και μιλήσαμε με τους υπευθύνους για το πως ΠΡΑΚΤΙΚΑ θα γίνουν οι συγκεκριμένες αιτήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση που μας έκανε ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Αντωνόπουλος ισχύουν τα εξής:

α. Η δυνατότητα της μειωμένης δόσης κάτω των 50 ευρώ αφορά οφειλές ταμείων προ ΕΦΚΑ, δηλαδή προ 2016 (ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, ΤΥΔΑ, κλπ). Δεν αφορά δηλαδή οφειλές ΕΦΚΑ από 2017 και μετά.

β. Οι δόσεις θα μειωθούν κάτω από 50 ευρώ όπου αυτό είναι εφικτό αλλά δεν θα ενοποιηθούν, δηλαδή θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τρεις χωριστές ταυτότητες πληρωμής.

γ. Οι αιτήσεις για μείωση των δόσεων θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα μέσω της πλατφόρμας “Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης / Προγραμματισμος ραντεβού”.

Τα πρακτικά βήματα είναι τα εξής:

1. Μπαίνουμε στο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy και πατάμε “Είσοδος στην υπηρεσία”.

2. Βάζουμε τους κωδικούς taxisnet για να εισέλθουμε στο σύστημα.

3. Βάζουμε το ΑΜΚΑ στην καρτέλα που θα μας ζητηθεί.

4. Κλικάρουμε το κουτί “Έλαβα γνώση και επιθυμώ να συνεχίσω” και πατάμε Συνέχεια.

5. Πατάμε ξανά “Συνέχεια” στη σελίδα με τις πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

6. Πατάμε “Νέα Αίτηση”.

7. Συμπληρώνουμε τις ενδείξεις που μας ζητούνται:

Ιδιότητα αιτούντος: Μη μισθωτός

Κατηγορία αιτήματος: ΚΕΑΟ – Ρύθμιση Οφειλών

Προς: Επιλέξτε Περιφερειακη Ενότητα: πχ. ΚΤ Τομέας

Προς: Επιλέξτε Υπηρεσιακή Μονάδα ΕΦΚΑ: πχ Α’ Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

(Για να δούμε σε ποια υπηρεσιακή μονάδα του ΚΕΑΟ ανήκουμε, μπορούμε να μπούμε στην καρτέλα μας στο ΚΕΑΟ → Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη → Κινήσεις Οφειλέτη → και θα τη βρούμε πάνω δεξιά).

8. Συμπληρώνουμε στο κουτί που γράφει Περιγράψτε το αίτημα σας το ακόλουθο κείμενο:

Είμαι οφειλέτρια/έτης ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών και έχω εντάξει τις οφειλές μου στα ταμεία ΤΑΝ, ΤΕΑΔ και ΤΥΔΑ στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 (120 δόσεις). Με την παρούσα αίτηση ζητώ την αναπροσαρμογή της ρύθμισής μου, με την αύξηση του αριθμού των δόσεων (120 δόσεις) και τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης κάτω των 50 ευρώ αντιστοίχως.

Τα στοιχεία των ρυθμίσεών μου έχουν ως εξής:

ΤΑΝ

ΑΜΟ: _________

ΑΜ: ______

ΔΟΣΕΙΣ: ___

ΥΨΟΣ ΔΟΣΗΣ: ___

ΤΕΑΔ

ΑΜΟ: _________

ΑΜ: ______

ΔΟΣΕΙΣ: ___

ΥΨΟΣ ΔΟΣΗΣ: ___

ΤΥΔΑ

ΑΜΟ: _________

ΑΜ: ______

ΔΟΣΕΙΣ: __

ΥΨΟΣ ΔΟΣΗΣ: ___

(Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΚΕΑΟ: Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη → Κινήσεις Οφειλέτη και Ρυθμίσεις Οφειλών).

9. Πατάμε το ΟΧΙ στον προγραμματισμό ραντεβού.

10. Υποβάλλουμε την αίτηση.

Μπορούμε στη συνέχεια να εκτυπώσουμε την αίτησή μας για να την έχουμε ως αποδεικτικό. Συνεχίζουμε την πληρωμή των δόσεων όπως έχουν οριστεί, μέχρι να ειδοποιηθούμε στο e-mail που έχουμε δηλώσει στον ΕΦΚΑ για την αποδοχή της αιτήσεως και το νέο ύψος της δόσης, που θα έχει την ίδια ταυτότητα πληρωμής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή