Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Στον γύψο το άρθρο 23 του Συντάγματος: Αδύνατη η σύσταση εργατικού σωματείου!

Στον γύψο το άρθρο 23 του Συντάγματος και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση – Αδύνατη η σύσταση εργατικού σωματείου!

Είναι ήδη γνωστή η διάταξη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (άρθρο 83 του ν. 4808/2021) για υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια αντίστοιχη υπηρεσία με το ΓΕΜΗ για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων). Η εγγραφή αυτή από 1/1/2022 έχει καταστεί υποχρεωτική, με αποτέλεσμα η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης να συνεπάγεται την στέρηση της δυνατότητας του σωματείου να υπογράφει σ.σ.ε., να κηρύσσει απεργία, να ασκεί κάθε νόμιμο δικαίωμα και διευκόλυνση και να απολαμβάνει την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών της έναντι απόλυσης και μετάθεσης. Ουσιαστικά, η μη καταχώρηση οδηγεί σε ουσιαστική παρανομοποίηση του σωματείου.

Το ότι ο στόχος αυτής της διάταξης είναι η κατάργηση κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης προκύπτει περίτρανα από το γεγονός ότι τη στιγμή που μιλάμε, τα Πρωτοδικεία της χώρας αρνούνται πλέον να εγγράψουν καθ’ όλα νόμιμα σωματεία, τη στιγμή που το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν έχει καν συσταθεί!

Συναδέλφισσες και συναδέλφοι δικηγόροι που έχουν προσέλθει στο Πρωτοδικείο Αθήνας (αντίστοιχη είναι η ενημέρωση και για Πειραιά, Θεσσαλονίκη, κλπ.) να εγγράψουν πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία (αναγνωρισμένα με διάταξη Ειρηνοδίκη και έχοντας κάνει τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και την κοινοποίηση στον Εισαγγελέα) λαμβάνουν αρνητική απάντηση ακόμα και για την παραλαβή των εγγράφων! Οι γραμματείες δηλώνουν πως αναμένουν επίσημη απόφαση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου.

Θυμίζουμε ότι κατά της σύστασης του ΓΕΜΗΣΟΕ εκκρεμεί και προσφυγή στο ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας του.

Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για άρνηση επ’ αόριστον της συλλογικής ενάσκησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και ένα στυγνό εκβιασμό απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της σχεδιαζόμενης εφαρμογής των διατάξεων του νόμου Χαζτηδάκη, που μόνο σκοπό έχουν να θέσουν ασφυκτικούς περιορισμούς στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την συνδικαλιστική ελευθερία και την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως είναι η συνδικαλιστική ένταξη. Η πρόκληση τεχνητών «κενών δικαίου» σε ένα σύστημα που λειτουργούσε επί δεκαετίες ομαλά και αποτελεσματικά από την κυβέρνηση, με την τεχνητή πρόκληση αδυναμίας εγγραφής σωματείων στο Πρωτοδικείο σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αντισυνταγματικές αυτές διατάξεις, αλλά παρίσταται επιτακτική η επαναφορά της προτέρας κατάστασης με την ρητή πρόβλεψη της υποχρέωσης των Πρωτοδικείων να αποδέχονται την εγγραφή σωματείων.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή καταγγέλλουμε ως πραξικοπηματική την κατ’ ουσίαν αναστολή του α. 23 του Συντάγματος που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία και ζητούμε την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και του ΓΕΜΗΣΟΕ, καθώς και την άμεση ψήφιση διάταξης νόμου που να επαναφέρει την αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου για την εγγραφή των σωματείων, χωρίς προϋποθέσεις που ακυρώνουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή