Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Χαράλαμπος Κουρουνδής, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΘ: «Υπαρκτός ο κίνδυνος ορμπανοποίησης»

Αναδημοσιεύουμε συνεντεύξεις του Θ. Καμπαγιάννη και του Χ. Κουρουνδή στην Εφημερίδα των Συντακτών (Γιώτα Τέσση, 25/1/2021).

Με μαζική συμμετοχή, δυναμισμό και σκοπό να κινητοποιήσουν το δικηγορικό σώμα και να αγωνιστούν συμπορευόμενοι με την κοινωνία, οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Χαράλαμπος Κουρουνδής διεκδικούν την προεδρία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, με τους συνδυασμούς της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής και Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Συνεργαζόμενων.

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τις μάχες τους στις δικαστικές αίθουσες, ο πρώτος ενάντια στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και ο δεύτερος κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων, και εξηγούν γιατί οι συνδυασμοί τους εκφράζουν ένα άλλο πρότυπο δικηγορίας.

Χαράλαμπος Κουρουνδής, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΘ: «Υπαρκτός ο κίνδυνος ορμπανοποίησης»

● Υστερα από προσφυγή 46 κατοίκων της Θεσσαλονίκης, τους οποίους εκπροσωπείτε, πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πιλοτική δίκη για τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων που επιβλήθηκε πέρυσι στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση;

Η πιλοτική δίκη έγινε στις 2 Απριλίου 2021, αλλά η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Το διακύβευμά της είναι σπουδαίο και αφορά όλη την κοινωνία, όχι μόνο τους προσφεύγοντες. Η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που απαγόρευσε τότε τις συναθροίσεις, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ήταν αντισυνταγματική για πολλούς λόγους. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε έναν από αυτούς διότι αναδεικνύει το πώς η κυβέρνηση και εν γένει η εκτελεστική εξουσία χρησιμοποίησε προσχηματικά την πανδημία. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε αυτή τη δυνατότητα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έθεσε ως μόνη προϋπόθεση τη διατύπωση γνώμης από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η προϋπόθεση αυτή όμως δεν τηρήθηκε, καθώς η Επιτροπή πρότεινε την εφαρμογή σε όλη τη χώρα των μέτρων του λοκντάουν που είχε ήδη επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη και εξαιρούσε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από την αναστολή συναθροίσεων. Με απλά λόγια, η Επιτροπή τάχθηκε κατά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ επικαλέστηκε τη γνώμη της για να τις απαγορεύσει και μάλιστα χωρίς να μπει στον κόπο να αιτιολογήσει την απόκλισή του από αυτήν!

● Στο πλαίσιο της πανδημίας ελήφθησαν διεθνώς οριακά μέτρα που προκάλεσαν αντιδράσεις. Τελικά η πανδημία πλήττει και τη δημοκρατία;

Η πανδημία εμφανίστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία τα συστήματα υγείας σε διεθνή κλίμακα είχαν αποδιοργανωθεί από τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις στο κράτος πρόνοιας. Οι κυβερνήσεις απάντησαν με αυστηρά μέτρα περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεν άλλαξαν όμως πολιτική. Οι διαφοροποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτό το πλαίσιο ήταν προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποίησε κυνικά την πανδημία για να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα ΜΜΕ και για να προωθήσει την ατζέντα της με μειωμένες αντιδράσεις, ενώ την ίδια στιγμή έκανε περικοπές στα κονδύλια για την υγεία. Οι δημοκρατικές ελευθερίες, ιδίως με τη μορφή της συλλογικής έκφρασης και διαμαρτυρίας για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, μπήκαν στο στόχαστρο. Χαρακτηριστική ήταν η επίσπευση της ψήφισης του νόμου για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια σε μια περίοδο που αυτά ήταν κλειστά. Από αυτήν την άποψη, ο κίνδυνος «ορμπανοποίησης» είναι υπαρκτός, υπάρχει όμως η σημαντική διαφορά ότι η κοινωνική και πολιτική αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι διαλυμένη όπως στην Ουγγαρία.

● Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΣΘ; Σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους σας και συνδυασμούς, πού πιστεύετε ότι κάνετε τη διαφορά;

Οι δικηγόροι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο το λειτούργημά μας και τον ρόλο μας στην κοινωνία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην περίοδο της πανδημίας. Η πλειοψηφία του ΔΣΘ επέλεξε το lobbying με τα κυβερνητικά στελέχη και όχι τον δρόμο της μαχητικής διεκδίκησης, εκφράζοντας αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων. Η δική μας επιλογή ως «Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων και συνεργαζόμενοι» ήταν ακριβώς η αντίθετη. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας στην προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των μαχόμενων και μισθωτών («συνεργατών») δικηγόρων. Μαζέψαμε υπογραφές και συνδιοργανώσαμε εκδήλωση για το ασφαλιστικό, οργανώσαμε παρεμβάσεις στο συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων για τα δικαιώματα των ασκουμένων και των γυναικών συναδέλφων, αναδείξαμε τον εμπαιγμό του «σκοιλ ελικικου», πρωτοστατήσαμε στην προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και στη μάχη κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η προσπάθειά μας σηματοδοτεί ένα άλλο πρότυπο συνδικαλισμού, που πρωτοστατεί στους αγώνες για τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας των δικηγόρων και ταυτόχρονα εκφράζει ανεξάρτητο και ριζοσπαστικό λόγο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας.

Η συνέντευξη του Θανάση Καμπαγιάννη εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή