Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

«Προς μια στρατηγική σύγκρουσης με την εκτελεστική εξουσία»: (Debate των 8 υποψήφιων προέδρων στην ΕφΣυν)

Σήμερα, 16/11/2021, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Θανάσης Καμπαγιάννης απαντάει σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε όλους τους υποψήφιους προέδρους του ΔΣΑ.

1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο κομβικό αίτημα για τον κλάδο σας;

Το δικηγορικό σώμα μπορεί να εκφράζεται σύσσωμο μέσα από τις δομές των Δικηγορικών Συλλόγων, δεν είναι ωστόσο ενιαίο. Είναι ταξικά διαστρωματωμένο και εισοδηματικά πολωμένο. Η πλειοψηφία των δικηγόρων, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτές, οι ασκούμενοι, όσες και όσοι δεν είχαν «λίπος» να κάψουν στην περίοδο του λοκντάουν, αντιμετώπισαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς δεν προβλέφθηκε η παραμικρή αποζημίωση όσο τα δικαστήρια ήταν κλειστά. Το βασικό μας αίτημα, λοιπόν, είναι πρώτα απ’ όλα, η συλλογική ανατίμηση της εργασίας μας, σε συνδυασμό με την επανακατάκτηση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος στα μάτια της κοινωνίας.

2. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΔΣΑ;

Η πολιτική μας πρόταση στους δικηγόρους είναι αυτή της συνολικής στροφής των δικηγορικών συλλόγων από την πολιτική του «καλού παιδιού» της εκάστοτε κυβέρνησης προς μια στρατηγική σύγκρουσης με την εκτελεστική εξουσία. Όποιοι νόμιζαν ότι χαϊδεύοντας τους Υπουργούς και κάνοντας στραβά μάτια προς τις τεράστιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες των τελευταίων χρόνων, χρεωκόπησαν στα μάτια των δικηγόρων. Εκλογή μας στην ηγεσία του ΔΣΑ θα σημάνει από την πρώτη στιγμή αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου, συλλογική διεκδίκηση, άνοιγμα στην κοινωνία, συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το δικηγορικό σώμα έχει ξανακάνει μια τέτοια στροφή τη δεκαετία του 1950 και 1960, όταν ένας κατ’ εξοχήν συντεχνιακός κλάδος άλλαξε ριζικά πορεία και κατέστη συλλογικός διεκδικητής δίπλα στο μαζικό κίνημα για δουλειά, δικαιώματα, δημοκρατία. Αυτή είναι η στροφή που θα κάνουμε από την πρώτη μέρα.

3. Ο ΔΣΑ δεν δημοσιοποίησε τις παρατηρήσεις του για τις αλλαγές στον νέο Π.Κ. Ποια είναι η δική σας θέση; Με ποιες διατάξεις διαφωνείτε;

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι μια κατ’ εξοχήν αντιμεταρρύθμιση. Το θέμα δεν είναι η περιπτωσιολογία, αλλά η συνολική φιλοσοφία: αυστηροποίηση, περισσότεροι κρατούμενοι, περισσότερη φυλακή, ποινικός λαϊκισμός, αδιαφορία για την πραγματική κατάσταση των φυλακών. Η συνέχεια είναι γνωστή: περιστρεφόμενες πόρτες, δηλαδή πληθυσμός κρατούμενων που μπαινοβγαίνουν στη φυλακή χωρίς να σπάνε από τον φαύλο κύκλο του εγκλήματος, μεγαλύτερη ανασφάλεια, πεδίο δόξης λαμπρόν για τους πολιτικάντηδες του «νόμος και τάξη». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι συνδυάζει έναν έξαλλο νεοφιλελευθερισμό με έναν βαθύ νεοσυντηρητικό τραμπισμό. Η απουσία του ΔΣΑ από τη σχετική δημόσια συζήτηση είναι εκκωφαντική και τραγελαφική, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρενέβη με πιο φιλελεύθερες και δικαιοκρατικές θέσεις: άλλος ένας λόγος γιατί επείγει να αλλάξουμε ηγεσία.

4. Ποιος είναι ο ρόλος του Δικηγορικού Συλλόγου σε μια περίοδο που βάλλονται ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να είναι κέρβερος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Ειδικά σε μια περίοδο που μια κυβέρνηση επιχειρεί να εξελιχθεί σε καθεστώς, με όξυνση της καταστολής, ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών και ευθείες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να είναι εκείνη η ανεξάρτητη αρχή που θα βάλει φρένο στις ακόρεστες ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας. Γι’ αυτό το Μαξίμου τρέμει την προοπτική να χάσει τον έλεγχο της ηγεσίας του ΔΣΑ. Έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε αυτόν τον τρόμο πραγματικότητα.

Διαβάστε τις απαντήσεις όλων των υποψηφίων (μέρος πρώτο και δεύτερο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή