Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει; (του Θ. Καμπαγιάννη)

Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει; (του Θ. Καμπαγιάννη)

Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά και τις επικείμενες εκλογές του ΔΣΑ.

Όσον αφορά τα στοιχεία των καλούμενων, είναι πολύ πιθανό ότι αυτά προέρχονται από τον δημόσια προσβάσιμο κατάλογο μελών του ΔΣΑ στον ιστότοπό του.

Τι ισχύει, όμως, όσον αφορά το πρόσωπο ή τον φορέα που παρήγγειλε και ανέλαβε τα έξοδα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης;

Το εύρος των ερωτήσεων δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η παραγγελία της δημοσκόπησης έγινε από κάποιον εκ των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές του ΔΣΑ.

Ίσως ένα μικρό κομμάτι των πορισμάτων της δημοσκόπησης δημοσιευτεί σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Ωστόσο, η επιμονή των ερωτήσεων στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων Προέδρων, στα κίνητρα πιθανής ψήφου, στα πιθανά ζευγάρια του δεύτερου γύρου και ούτω καθεξής, αποδεικνύει ότι κάποιος «μετράει», για να αξιοποιήσει ευρήματα – που σίγουρα δεν πρόκειται να δημοσιευτούν – στην εκλογική κούρσα.

Τα ερωτήματα είναι δύο: γιατί να γίνεται μια δημοσκόπηση για τις εκλογές ενός σωματείου; Και ποιος την πληρώνει;

Το ποιός θα είναι ο αυριανός πρόεδρος του ΔΣΑ δεν είναι ένα δευτερεύον συντεχνιακό ζήτημα. Ο ΔΣΑ είναι ένας Σύλλογος χωρίς τη σύμπραξη του οποίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η δικαστική εξουσία. Συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, οι παρεμβάσεις του στη δημόσια συζήτηση μπορούν να ταράξουν λιμνάζοντα νερά (άλλο αν οι πρόσφατες ηγεσίες των δικηγόρων βάλτωσαν αυτόν τον ρόλο), η δε σιωπή του είναι κυριολεκτικά χρυσός.

Ο έλεγχος του ΔΣΑ είναι ένα κρίσιμο χαράκωμα για την πολιτική και οικονομική εξουσία. Γι’ αυτό και οι εκλογές του δεν μπορούν να αφεθούν «στην τύχη».

Όσο δε για το ποιός πληρώνει, οι υπόνοιες είναι φυσικό να κατευθύνονται προς την απερχόμενη διοίκηση του ΔΣΑ, που διεκδικεί την επανεκλογή της. Σε κάθε περίπτωση, όποιος από τους υποψήφιους και αν πληρώνει, είναι βέβαιο ότι πληρώνει αδρά (ο ίδιος ή οι χορηγοί του), μιας και η διεξαγωγή μιας δημοσκόπησης είναι ακριβό σπορ.

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία, συζητιέται η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, μετά από πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω δημοσκοπήσεων.

Αν ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός βρίσκεται πίσω από τη δημοσκόπηση, θα πρέπει να το δηλώσει δημόσια και να ενημερώσει για το κόστος της. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση θα δημοσιοποιήσουμε τα έξοδα της εκλογικής μας καμπάνιας, που δεν περιλαμβάνει ιλουστρασιόν χαρτί για προσωπικές υποψηφιότητες, ούτε βέβαια δημοσκοπήσεις. Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις να πράξουν το ίδιο.

Όσο για την ουσία: είναι βέβαιο ότι, στα επιτελεία των κυρίαρχων δυνάμεων του δικηγορικού συνδικαλισμού, επικρατεί τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικής συμμετοχής της «γαλέρας» της δικηγορίας στις επικείμενες εκλογές. Είναι τόση η απόστασή τους από την καθημερινότητα της μεγάλης μάζας των χιλιάδων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που χρειάζονται δημοσκόπους για να τη «μετρήσουν»…

Έχουν δίκιο να φοβούνται. Μια υπόκωφη βοή ακούγεται ήδη από τους κόλπους ιδίως των νέων συναδελφισσών και συναδέλφων.

Αυτή η βοή μπορεί να πάρει τα χαρακτηριστικά σεισμού στις εκλογές του Νοέμβρη.

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι τ. Σύμβουλος ΔΣ και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή