Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Κείμενο αποτίμησης της δράσης της Εναλλακτικής Παρέμβασης εν όψει των εκλογών του ΔΣΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή δεν αποτελεί ένα εφήμερο δικηγορικό σχήμα, σαν και αυτά που οικοδομούνται στον ΔΣΑ λίγο πριν τις εκάστοτε δικηγορικές εκλογές, συνήθως γύρω από το πρόσωπο κάποιας προεδρικής υποψηφιότητας. Πατάμε πάνω στην τριαντάχρονη δράση και τη συσσωρευμένη πείρα της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, λειτουργούμε ως σχήμα καθ’ ολη τη διάρκεια της θητείας (πλέον τετραετούς) του Διοικητικού Συμβουλίου και αποδεικνύουμε με τη δράση μας και την ετήσια εναλλαγή των εκλεγμένων συμβούλων μας ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δρόμος για τον δικηγορικό συνδικαλισμό.

Η ψευδαίσθηση ότι το «lobbying», η παρασκηνιακή πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας ή η συμπόρευση με την κυβέρνηση μπορούν να δώσουν λύση έστω και σε συντεχνιακής φύσης ζητήματα διαψεύσθηκε παταγωδώς: το χάιδεμα της κυβέρνησης και η αποχή από κάθε κινητοποίηση με ευθύνη της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας δεν απέφερε το παραμικρό ψίχουλο, δικαιώνοντας τη θέση μας ότι οι συλλογικοί αγώνες είναι ο μόνος νικηφόρος δρόμος.

Στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας, δεν υποσχόμαστε, αλλά αποτιμούμε την δράση μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θέτοντάς την υπ’ οψιν των συναδελφισσών και συναδέλφων εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Για τους δικηγόρους

Πανδημία: Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των συναδέλφων που έχουν πληγεί από την πανδημία και την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης και την κοροϊδία της τηλεκατάρτισης. Διεκδικήσαμε μηχανισμό αυτόματης αποζημίωσης σε κάθε απόφαση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, αρνούμενοι το ψευτοδίλημμα «υγεία ή εργασία». Ειδικά κατά το δεύτερο λοκντάουν του Νοεμβρίου 2020-Μαϊου 2021, δεν σταματήσαμε καθημερινά να αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και την ένοχη σιωπή της ηγεσίας των Δικηγορικών Συλλόγων υπό τον Δ. Βερβεσό, καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των συναδέλφων, μέσα από την απαίτηση μαζικής κινητοποίησης για την επίτευξη των αιτημάτων μας.

Καθημερινότητα: Καταγγείλαμε συστηματικά τον παραλογισμό της δικαστικής γραφειοκρατίας και των διάφορων μέτρων για τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που έκαναν τη δουλειά μας πολύ δυσκολότερη και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολύ πιο ακριβή και αβέβαιη. Αρνηθήκαμε την εύκολη και λαϊκίστικη στοχοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων στην οποία επιδόθηκε η ηγεσία του ΔΣΑ και ταχθήκαμε δίπλα σε όλους τους αγώνες των δικαστικών υπαλλήλων για προσλήψεις και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις δραματικά υποστελεχωμένες εγκαταστάσεις των δικαστηρίων. Συμβάλαμε στην αποτροπή τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που μεθοδεύτηκε από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Σαμποτάραμε σκανδαλώδεις σχεδιασμούς, όπως αυτός της εγκατάστασης «πυλών απολύμανσης» στις εισόδους των δικαστηρίων της χώρας.

Ασφαλιστικό: Όπως και το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου, έτσι και το 2019, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, νόμο που δήθεν θα διόρθωνε τις αστοχίες του ν. Κατρούγκαλου, αλλά στην πραγματικότητα αύξησε τις μηνιαίες εισφορές για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Αγωνιστήκαμε ακόμα, το καλοκαίρι του 2021, κατά της μετατροπής της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική (νόμος Τσακλόγλου) που σημαίνει μετατροπή της ασφάλισης των νέων συναδέλφων σε ατομική τους ευθύνη με τζογάρισμα των εισφορών τους, αλλά και δυσβάστακτο «κόστος μετάβασης» τόσο για τους νυν όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Αναδείξαμε τα ζητήματα των χιλιάδων συναδέλφων που έχουν οφειλές στα ταμεία τους και αξιώσαμε ρυθμίσεις των χρεών (παρατάσεις, πάγωμα, κλπ) και υγειονομική κάλυψη για όλες και όλους στη διάρκεια της πανδημίας.

Ασκούμενες-οι και μισθωτές-οί: Δεν αφήσαμε ούτε μια στιγμή τον αγώνα για τη διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων για τους/τις ασκούμενους/ες συναδέλφους μας. Στηρίξαμε την δημιουργία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων που θα εκφράζει αμιγώς τις διεκδικήσεις τους και στηρίζουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια βελτίωσης των απολαβών, των εργασιακών συνθηκών και της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας. Με αφορμή την καθυστέρηση στη διενέργεια των εξετάσεων για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος, επαναλάβαμε το πάγιο αίτημά μας για κατάργηση της άσκησης ως θεσμού δημιουργίας δεξαμενής ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού.

Δικηγορία: Εναντιωθήκαμε και πετύχαμε να μην περάσουν μέχρι σήμερα τα εφιαλτικά σενάρια για τη θεσμική διάσπαση του κλάδου σε ειδικότητες, για επιβολή υποχρεωτικών σεμιναρίων μετεκπαίδευσης, για αυστηροποίηση της άσκησης κ.ο.κ., που συνιστούν το μεγάλο στόχο των κυρίαρχων δυνάμεων του δικηγορικού συνδικαλισμού για την επαγγελματική καταστροφή χιλιάδων από εμάς και τη συγκέντρωση της ύλης σε λίγους και εκλεκτούς. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο νόμο για την υποχρεωτική Διαμεσολάβηση, που δυσχεραίνει οικονομικά για σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, προσθέτει γραφειοκρατία στην εργασία μας, και εισάγει στοιχεία ιδιωτικοποίησης της απονομής δικαιοσύνης στην έννομη τάξη, ιδίως σε σχέσεις που δεν έχουν αμιγώς εμπορικό περιεχόμενο. Στηρίξαμε κάθε προσπάθεια ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης (λήψη ψηφιακής σφραγίδας, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, κοκ) και του Συλλόγου μας, επιμένοντας πάντα στην ανάγκη δομών που να βοηθούν όσους συναδέλφους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Σεξισμός και έμφυλη βία: Αναδείξαμε τα δομικά προβλήματα μέσα στον κλάδο μας στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος #metoo για την αποκάλυψη σεξιστικών συμπεριφορών, έμφυλης βίας, διακρίσεων κατά των γυναικών συναδέλφων. Επεξεργαστήκαμε κείμενα για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων εντός της δικαιοσύνης και για την ανάδειξη των εγκλημάτων γυναικοκτονίας. Αντιταχτήκαμε στη ρεβανσιστική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου από τον Υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Διακινήσαμε ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από εκατοντάδες συναδέλφισσες και ζητήσαμε με βάση τα πορίσματα της έρευνάς μας να δημιουργηθεί μηχανισμός καταγραφής και τιμωρίας περιστατικών σεξιστικής βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών, θέτοντας τα στοιχεία υπ’ όψιν του ΔΣ. Ανοίξαμε στο ΔΣ το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας, για το οποίο ο ΔΣΑ ακόμα δεν έχει προβεί σε καμία τοποθέτηση.

Λειτουργία ΔΣΑ: Αντιταχτήκαμε στην αντιδημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου υπό την παρούσα Διοίκηση και το υπάρχον προεδροκεντρικό μοντέλο, υπερασπιζόμενοι τον θεσμό της Γενικής Συνέλευσης η οποία συστηματικά απαξιώνεται από την πλειοψηφία του Συμβουλίου. Ενημερώναμε τακτικά για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας ως μόνιμο στόχο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Συντονιστήκαμε πανελλαδικά με συμβούλους Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα απέναντι στην αδράνεια της Ολομέλειας των Προέδρων. Απαιτήσαμε την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ των ετήσιων οικονομικών προϋπολογισμών και απολογισμών του, για να γνωρίζουν τα μέλη μας τους πόρους και τα έξοδα του Συλλόγου. Συμβάλαμε στην αποκάλυψη του σκανδάλου της χειραγώγησης του καταλόγου Νομικής Βοήθειας προς όφελος συγκεκριμένων συναδέλφων, με εμπλοκή ακόμα και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Για τη δημοκρατία και την ελευθερία

Συναθροίσεις: Πρωταγωνιστήσαμε από το καλοκαίρι το 2020 στον αγώνα ενάντια στο αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την περιστολή του δικαιώματος στην κοινωνική διαμαρτυρία και τις συναθροίσεις. Μέχρι σήμερα είμαστε πρωταγωνιστές στην έμπρακτη ακύρωση του νόμου στο δρόμο και στη συνείδηση του λαού. Ήμασταν οι πρώτοι που βγήκαμε στο δρόμο σε κάθε απαγόρευση συνάθροισης. Πολλοί και πολλές από εμάς βρεθήκαμε στα κρατητήρια ως συνήγοροι όλων όσοι αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά και ως συλληφθέντες, τόσο την 17η Νοέμβρη του 2020, την 6η Δεκέμβρη και σε κάθε άλλη περίπτωση απαγόρευσης.

Αντιφασιστικό κίνημα: Βρεθήκαμε αγωνιζόμενοι μέσα και έξω από το ακροατήριο του Δικαστηρίου που δίκασε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στην παράσταση πολιτικής αγωγής των θυμάτων εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και στο αντιφασιστικό κίνημα εκτός αυτής, που συνδυαστικά οδήγησαν στην ιστορική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί.

Πρόσφυγες και μετανάστες: Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλους τους νόμους, τις διεθνείς συμφωνίες και τις μεθοδεύσεις που καταδικάζουν τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεις, τους αποστερούν τις δυνατότητες διεθνούς προστασίας, τους οδηγούν στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες. Στεκόμαστε δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και δίπλα στους εκατοντάδες συναδέλφους μας που, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στα camps, στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, δίνουν με αυτοθυσία μάχες για τα δικαιώματα των κατατρεγμένων του πλανήτη, ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Κρατική βία και αυθαιρεσία: Κάθε στιγμή αναδεικνύουμε την αστυνομική αυθαιρεσία, αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτή με κάθε τρόπο, διεκδικούμε συνολική ακύρωση των άδικων, παράλογων και εκδικητικών προστίμων σε διαδηλωτές, με πολιτικές και νομικές ενέργειες. Διεκδικούμε την αθώωση εκατοντάδων συλληφθέντων διαδηλωτών και αγωνιστών, συμβάλλουμε στη δημοσιοποίηση και την ανάδειξη κάθε ακρότητας της ΓΑΔΑ, των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ κ.ο.κ., από τις δολοφονικές επιθέσεις στους διαδηλωτές, τα βασανιστήρια, τα πρόστιμα, τις σκευωρίες, τις αύρες, κοκ. Αντιστεκόμαστε στον ποινικό λαϊκισμό όπως αυτός εκφράζεται με την αυστηροποίηση των διατάξεων του Ποινικού δικαίου.

Φυλακές και δικαιώματα κρατουμένων: Αναδείξαμε το μείζον ζήτημα της συμφόρησης των φυλακών εν μέσω πανδημίας και συμπαρασταθήκαμε σε κρατούμενους που παλεύουν για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, όπως ο Βασίλης Δημάκης. Πρωταγωνιστήσαμε στον αγώνα για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ενάντια στην εκδικητική δολοφονική συμπεριφορά της κυβέρνησης εναντίον του.

Αστυνομική βία: Είμαστε οργανικό τμήμα του μεγάλου, πάνδημου κινήματος ενάντια στην αστυνομοκρατία το χειμώνα και την άνοιξη του 2021 με κορύφωση τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του σημαντικότερου κοινωνικού κινήματος της τελευταίας πενταετίας, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας, ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική εκτροπή. Συμβάλλαμε στη συγκρότηση της ευρείας μετωπικής «Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών» για τα δημοκρατικά δικαιώματα, που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συναδέλφους και στοχοποιήθηκε από τις αύρες του Χρυσοχοϊδη.

Υπεράσπιση: Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης δεκάδων κοινωνικών αγωνιστών, πίσω από τα έδρανα και έξω από τα ακροατήρια, ενάντια στις άδικες και χωρίς στοιχεία διώξεις εναντίον τους. Συμπαρασταθήκαμε ανεπιφύλακτα κάθε φορά στις εκκλήσεις διεθνούς αλληλεγγύης για διώξεις αγωνιστών συναδέλφων σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Τουρκία, όπου ο κλάδος μας μετράει και νεκρούς με Τούρκους δικηγόρους να είναι πλέον πρόσφυγες στη χώρα μας. Βρεθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους αγωνιζόμενους φοιτητές, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κύρος δικηγορικού λειτουργήματος: Υπερασπιστήκαμε την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος, απέναντι σε άστοχες ή αναξιοπρεπείς στάσεις που οι ηγεσίες μας τήρησαν σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας, ασκώντας κριτική είτε στον Πρόεδρο του ΔΣΑ είτε αναλαμβάνοντας οι ίδιες και οι ίδιοι να αναδείξουμε ζητήματα. Αντιταχτήκαμε στην αντιδικονομική παρέμβαση της ηγεσίας του ΔΣΑ στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκα στρώματα

Υγεία: Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας, βάζοντας ως προτεραιότητα την υγεία του λαού, διεκδικήσαμε σοβαρά μέτρα εντός του κλάδου, τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικής ανακούφισης, για τους μήνες που δεν εργαστήκαμε. Αντιταχθήκαμε στον παραλογισμό των κυβερνητικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα, ενάντια στις οριζόντιες και καθολικές απαγορεύσεις, τη στιγμή που τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και της πρώτης γραμμής άμυνας έναντι της πανδημίας ήταν μηδαμινά.

Πανδημία: Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα στα μέτρα της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις συνεπαγόμενες απαγορεύσεις. Αναδείξαμε την ταξική μεροληψία του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που νομοθέτησε, βασιζόμενη στην απαγόρευση ανάπτυξης κοινωνικών διαμαρτυριών μέσα σε αυτό το χρόνο.

Εργασία: Αναδείξαμε, αναλύσαμε και καλέσαμε σε αγώνα ενάντια στο εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (Μάιος-Ιούνιος 2021) που διαλύει κατακτήσεις δεκαετιών για τους μισθωτούς και ξαναφέρνει στη χώρα εργασιακά καθεστώτα προηγούμενων αιώνων.

Κατοικία: Συνεχίσαμε την ανυποχώρητη στάση μας απέναντι στην αλλαγή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, έξω από τα Ειρηνοδικεία και στο δρόμο, αλλά και στις δικαστικές αίθουσες. Στηρίξαμε τις αποφάσεις της αποχής των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, απαιτώντας την πλήρη νομοθετική της προστασία.

Αυτή ήταν η δράση της Εναλλακτικής κατά την τελευταία τετραετία και αυτή θα συνεχίσει να είναι και την ερχόμενη.

Οι σύμβουλοι που υπηρέτησαν, εναλλασσόμενοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου από ένα έτος ο καθένας και η καθεμία, παρότι αποτελούσαν μειοψηφία εντός του, πίεσαν, διαπραγματεύτηκαν, ανέδειξαν, επιχειρηματολόγησαν, διεκδίκησαν στη βάση όλων των παραπάνω, καλύτερες θέσεις για τον κλάδο μας, υπερασπίστηκαν τους πιο ευάλωτους συναδέλφους μας, μίλησαν για δημοκρατία και ελευθερία.

Αυτές είναι αρχές μας και με αυτές διεκδικούμε τη στήριξη των συναδέλφων στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΑ, ώστε να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία στα συλλογικά όργανα.

Κάθε μία και κάθε ένας από εμάς, οι υποψήφιοι Σύμβουλοι και ο υποψήφιος Πρόεδρος Θανάσης Καμπαγιάννης, καλούμε στην στήριξη της Εναλλακτικής για να δυναμώσει αυτό το ρεύμα μέσα στον κλάδο, για να διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις στους αγώνες που είναι μπροστά μας.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν υποχωρούμε. Είμαστε παρούσες και παρόντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή