Εκλογές ΔΣΑ 2021: Να τα αλλάξουμε ολα!
(Προκήρυξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου)
Μπροστά στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων του Νοεμβρίου του 2021, η δικηγορία βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
Επί δέκα συναπτά μνημονιακά χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος, αυτοαπασχολούμενες/οι, μισθωτές/οί και ασκούμενες/οι δικηγόροι, βιώσαμε μια συστηματική επίθεση στις συνθήκες ζωής και εργασίας μας: κατάργηση του αφορολόγητου και υπερφορολόγηση, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με το τσάκισμα των συντάξεων, την κατάργηση του ταμείου μας και τη συσσώρευση χρεών από υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, μετατροπή μας σε εμπόρους (ΦΠΑ, κλπ), μείωση δικηγορικής ύλης και συγκέντρωση της σε λίγες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, κληθήκαμε να εργαστούμε επί μακρό χρονικό διάστημα, με την καθημερινότητα στα δικαστήρια να είναι όλο και πιο δύσκολη λόγω υποστελέχωσης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών.
Σαν μην έφταναν όλα αυτά, η περίοδος της πανδημίας επιτάχυνε με γοργούς ρυθμούς την καταστροφική πορεία του κλάδου μας: από εκεί που το κράτος είχε μετατραπεί σε συνεταίρο μας, έφτασε πλέον να βάλει καταναγκαστικό λουκέτο στα γραφεία μας με την αναστολή ή ημι-αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω Covid-19. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι δικηγόροι βιώσαμε μια πρωτοφανή και μακρόχρονη συνθήκη κλεισίματος του χώρου εργασίας μας χωρίς την παραμικρή αποζημίωση πέραν του τραγέλαφου της τηλε-εκπαίδευσης (τα περίφημα 600 ευρώ του «Σκόιλ Ελικικού»). Εξαιρεθήκαμε από τις αποζημιώσεις, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί αυτοπροσώπως δύο φορές ότι θα τις λάβουμε, ενώ ακόμα και τα δάνεια υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούσαν μια μικρή μειοψηφία του κλάδου.
Τα χρόνια 2020-2021 ήταν μια καταστροφική διετία για τις ζωές μας. Την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τους δικηγόρους με «μικρομεσαίο» ετήσιο εισόδημα ως φορολογικά και ασφαλιστικά υποζύγια για να χρηματοδοτήσει τον συμβιβασμό της με την Τρόικα για το τεράστιο δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ως ο εκφραστής των συμφερόντων της «μεσαίας τάξης»: αποδείχτηκε όμως την τελευταία διετία ότι εκφράζει αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και τα «μεγάλα πορτοφόλια» της δικηγορίας , καθώς μόνο αυτά είδαν ουσιαστική μείωση στο άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών εξόδων. Στην ουσία, οι κυβερνήσεις της τελευταίας μνημονιακής 10ετίας εφάρμοσαν μια πολιτική βίαιης εξώθησης των αυτοαπασχολούμενων είτε στην υπαλληλοποίηση είτε στην έξοδο από το επάγγελμα, την ίδια στιγμή που οι νέες και νέοι δικηγόροι βιώνουν το καθεστώς του αιώνιου «συνεργάτη», χωρίς δικαιώματα αλλά και χωρίς πλέον την προοπτική του ανοίγματος ενός δικού τους γραφείου όπως το ξέραμε παλιότερα.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, η κατάσταση των Δικηγορικών Συλλόγων με ευθύνη της ηγεσίας τους μπορεί να περιγραφεί μόνο με δύο λέξεις: απόλυτη χρεωκοπία.
Η χρεωκοπία αυτή φαίνεται καταρχάς όχι στα συνδικαλιστικά μας ζητήματα, αλλά στην απώλεια κάθε θεσμικού κύρους των Συλλόγων μας απέναντι στις αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Αντί για προπύργιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών που επλήγησαν βάναυσα με τα lock-down, τις απαγορεύσεις, την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ήταν ο μεγάλος απών της περιόδου.
Η διοίκηση του κ. Βερβεσού επέλεξε μια στρατηγική κατευνασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνομολογώντας εκ των προτέρων την παντοδυναμία της και επιλέγοντας μια τακτική ελάχιστου δυνατού θορύβου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Απαξίωσε κάθε πρόταση μαζικής πίεσης και παρέμβασης. Απομόνωσε το δικηγορικό σώμα από τους φυσικούς του συμμάχους, τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους (σε μια περίοδο που οι τύχες μας είναι πλέον αναπόσπαστα δεμένες καθώς έχουμε πλέον κοινά ασφαλιστικά ταμεία και συμφέροντα). Επέλεξε τον δρόμο του «καλού παιδιού» της κυβέρνησης και των Υπουργών της, οι οποίοι φυσικά έλαβαν το μήνυμα και μας αντιμετώπισαν αναλόγως….
Η παρούσα πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, είτε συμμετείχε στη διοίκηση Βερβεσού είτε την αντιπολιτεύτηκε από τα δεξιά, είναι συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση που βίωσε ο κλάδος κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των δικαστηρίων και για την ανυπαρξία οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων, σε αντίθεση με τις μικρές άλλα έστω υπαρκτές ενισχύσεις που έλαβαν άλλοι κλάδοι. Η παρούσα πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ αποδείχτηκε πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων. Δεν θέλουν, γιατί έχουν διαφορετικά υλικά συμφέροντα από την «γαλέρα» της δικηγορίας, καθώς εκφράζουν το πάνω μέρος της ταξικής διαστρωμάτωσης του δικηγορικού σώματος. Δεν μπορούν, γιατί είναι πολιτικά δεσμευμένοι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος που επέβαλαν τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας για τη διάσωση των ελληνικών και ξένων τραπεζών.
Η «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», εκπροσωπήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να στηρίξει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών δικηγόρων, ενώ ως παράταξη λειτουργήσαμε με συλλογικές αποφάσεις και δημοκρατία στο εσωτερικό μας τηρώντας και την αρχή της εναλλαγής των συμβούλων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη δικηγορία και το δικηγορικό συνδικαλισμό.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αναδείχτηκε ένα υπαρκτό και μαζικό ρεύμα μαχόμενων δικηγόρων και νομικών, με ιδιαίτερο τον ρόλο των νέων συναδελφισσών και συναδέλφων, που ζητάει επιτακτικά αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαβίωσης και που υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες σε κάθε αφορμή (απαγορεύσεις συναθροίσεων, αστυνομική βία, ζητήματα φυλακών και κρατουμένων, ζητήματα έμφυλης βίας, κοκ).
Αυτό το ρεύμα επιλέγουμε να εκφράσουμε φέτος, στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, παρεμβαίνοντας αναβαθμισμένα τόσο στην κάλπη των συνδυασμών όσο και στην κάλπη του Προέδρου με υποψήφιο τον συνάδελφο Θανάση Καμπαγιάννη, που είναι μαχόμενος αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος. Στις ερχόμενες εκλογές, προτείνουμε στον κλάδο ένα άλλο πρότυπο δικηγορίας, που θα μας ξαναφέρει σε επαφή με την κοινωνία, θα αποκαταστήσει τον ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ως Κέρβερου των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και θα ξανασημάνει κατακτήσεις για τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας.
Για να γίνουν αυτά, οι εκλογές του Νοεμβρίου, ειδικά στην κάλπη του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας που αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο και τον σεισμογράφο του δικηγορικού σώματος πανελλαδικά, πρέπει να είναι εκλογές ρήξης, με πρωταγωνιστική την παρουσία των νέων δικηγόρων.
Σας καλούμε να στηρίξετε και να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια!
[Για περισσότερα, στην ιστοσελίδα μας epda.gr. Για επικοινωνία, email στο [email protected].]