Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για τη λειτουργία των δικαστηρίων με όρους υγιεινής και ασφάλειας

Για τη λειτουργία των δικαστηρίων με όρους υγιεινής και ασφάλειας (Ανακοίνωση/προκήρυξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης, 9/9/2021)

Η κυβέρνηση διά του Υπουργού Δικαιοσύνης ανακοινώνει την πρόθεσή της για πλήρες άνοιγμα της λειτουργίας των δικαστηρίων από 16/9/21, χωρίς να έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Πέραν των πλαστικών ελασμάτων για τον διαχωρισμό των δικαστών, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και των πολιτών που προσέρχονται στα δικαστήρια. Και αυτό ισχύει έστω κι αν τις τελευταίες βδομάδες, η διασπορά του ιού βρίσκεται σε έξαρση, λόγω του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα και του τουρισμού, με αποτέλεσμα οι διασωληνώσεις στις ΜΕΘ να προσεγγίζουν τις 400 και οι νεκροί καθημερινά να ξεπερνάνε τους 30 με 40. Ένας συνάδελφός μας, 41 ετών, έχασε τις προηγούμενες ημέρες τη ζωή του λόγω Covid-19.

Η απάντηση σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό δεν μπορεί να είναι το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» ούτε η μετατροπή του εμβολίου, που είναι ένα σημαντικό όπλο απέναντι στον ιό, σε εργαλείο καταστολής και απέκδυσης κάθε κυβερνητικής ευθύνης. Το γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα (χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) οφείλεται πρωτίστως στις κυβερνητικές παλινωδίες και την εργαλειοποίηση των επιστημόνων που είδαμε τους τελευταίους 16 μήνες. Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας που δεν συμμερίζεται συνωμοσιολογικά και ανορθολογικά σενάρια κατά των εμβολίων, αλλά που η πολιτεία πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η αποκατάσταση της λειτουργίας των δικαστηρίων και συνολικότερα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής δεν θα γίνει όμως αποκλειστικά με τον εμβολιασμό, ούτε με εκβιαστικά μέτρα (αναστολές εργασίας).

Χρειάζονται ενεργητικά μέτρα τώρα απέναντι στα άμεσα και πραγματικά προβλήματα, για να προστατευτεί τόσο η υγεία όσο και η εργασία μας.

Τα δικαστήρια χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να μην εξελιχθούν σε χώρους διασποράς του ιού. Φέτος, τα δικαστήρια της Αθήνας είναι αντιμέτωπα με μια φουρνιά συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που ανέλαβαν υπηρεσία τα έτη 1983-1985, τη στιγμή που το Πρωτοδικείο της Αθήνας λειτουργούσε ήδη με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις. Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου προειδοποιεί ότι η υποστελέχωση είναι τόσο απελπιστική που πλέον διάφορες υπηρεσίες (πχ Αρχείο, κλπ) θα πρέπει να λειτουργούν κάποιες μόνο από τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας!

Και όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε κάλυψη των κενών και προσλήψεις νέου προσωπικού, προφανώς κατά πιστή τήρηση της γραμμής Μητσοτάκη που «έχει κουραστεί» (δηλώσεις στην Κρήτη 31/7/2021) να ακούει για την ανάγκη προσλήψεων!

Η είσοδος στα δικαστήρια αποτελεί την υλική αποτύπωση της αρχής της ελεύθερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα τεστ (μοριακά, rapid και self) πρέπει να διεξάγονται και να προσφέρονται δωρεάν, αντί να γίνονται ευκαιρία κερδοσκοπίας για τον κάθε ιδιώτη. Παρεμπόδιση της πρόσβασης στα δικαστήρια σε λειτουργό της δικαιοσύνης ή πολίτη που δεν δύναται να πληρώσει με δικά του έξοδα το τεστ – πολλώ δε μάλλον αν καλείται ως μάρτυρας, έχοντας δηλαδή νομική υποχρέωση προσέλευσης, ή προσερχεται για υποβολή έγκλησης/μήνυσης, κλπ) – αποτελεί παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος.

Σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στις προηγούμενες φάσεις αφήνοντας μας τραγικά έκθετες και έκθετους: να εκπονήσουν από τώρα και εκ των προτέρων ένα σχέδιο που θα προβλέπει την αυτόματη και αναλογική κρατική αποζημίωση των δικηγόρων σε κάθε τυχόν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, αξιώνοντας ταυτόχρονα τις αποζημιώσεις που ποτέ δεν λάβαμε και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του ψευτοδιλήμματος «υγεία ή εργασία», όπως έγινε στο παρελθόν. Και βέβαια, ως δικηγόροι πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την απαίτηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, προτάσσουμε την ανάγκη της μαζικής κινητοποίησης για την επίτευξη αυτών των αιτημάτων, σε συντονισμό με τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το epda.gr και στείλτε email στο [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή