[Γράφει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, τ. Σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» και υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου 2021].
Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους.
Με το νομοσχέδιο, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα χρηματοδοτούν πλέον τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα «επενδύονται» με ευθύνη του ασφαλισμένου και με επιλογή «ρίσκου». Η ασφάλιση γίνεται πλέον προσωπική υπόθεση ή, για να μιλήσουμε με όρους του συρμού, «ατομική ευθύνη».
Ταυτόχρονα, οι νέοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το «κόστος μετάβασης» από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παίρνουν το φιλέτο των εισφορών χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ.
Κι όμως απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ηγεσία του δικηγορικού σώματος είτε σιωπά είτε επιχαίρει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ δεν έχει ακόμα (!) συζητήσει το νομοσχέδιο, αν και αυτό έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή επί της αρχής. Στα μέλη του ΔΣ που το ζητούν, ανάμεσά τους η σύμβουλος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής» Αγγελική Σεραφείμ, ο κ. Βερβεσός λέει πως «δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση».
Κι όμως στην από 29/7/2021 διαβούλευση φορέων που έγινε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας μετέφερε επίσημη τοποθέτηση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των Προέδρων ότι «το νομοσχέδιο κινείται κατ’ αρχήν στη σωστή κατεύθυνση» (το βίντεο εδώ από 49:35: https://tinyurl.com/5vhjreun).
Ο κ. Βερβεσός κρύβεται από το δικηγορικό σώμα και ιδίως από τους νέους δικηγόρους που θα μετατραπούν σε πειραματόζωα και θα δουν τις εισφορές τους να γίνονται αντικείμενο τζόγου.
Η από 28/7/2021 συνεδρίαση της Συντονιστικής της Ολομέλειας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουτσοχήνας στη διαβούλευση, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη με την από 6/7/2021 συνάντηση του κ. Βερβεσού με τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου, την οποία οι δικηγόροι πληροφορηθήκαμε από δελτίο τύπου… του ΕΒΕΑ!
Η τακτική αυτή δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Τα ίδια είχε κάνει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και με το νομοσχέδιο Βρούτση (πλέον ν. 4670/2020): αν και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων είδε αύξηση στις μηνιαίες εισφορές, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε από τον Πρόεδρο να συζητήσει το νομοσχέδιο τη μέρα της ψήφισής του. Τόση φιλοκυβερνητική προσήλωση!
Από αυτή την ηγεσία του δικηγορικού σώματος, οι νέες και οι νέοι δικηγόροι, ασκούμενοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.
Με μία ηγεσία που συνομιλεί με την κυβέρνηση κρυφά και ερήμην του δικηγορικού σώματος, για ένα νομοσχέδιο στο οποίο διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα.
Και το χάσμα δεν είναι απλώς ηλικιακό. Είναι υλικό και ταξικό.
Ως «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις το απόγευμα της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου, μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι νέες και οι νέοι δικηγόροι έχουν τη δύναμη να τιμωρήσουν την ηγεσία του δικηγορικού σώματος για τη ντροπιαστική στάση της. Και σύντομα θα έχουν και την ευκαιρία.