Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου: Κάλεσμα της Εναλλακτικής στις κινητοποιήσεις

Η «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» καλεί στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει εργατικά σωματεία το απόγευμα της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα συζητείται στη Βουλή το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί το πέρασμα από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης. Η στρατηγική της κεφαλαιοποίησης ξεκινάει σταδιακά από την επικουρική ασφάλιση (δεν αφορά δηλαδή ακόμα την κύρια), με πειραματόζωα τους νέους ασφαλισμένους. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού σύστήματος συνολικά, παρά τον δημόσιο χαρακτήρα τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης.

Με το νέο σύστημα, οι εισφορές των νυν ασφαλισμένων δεν θα χρηματοδοτούν τις τρέχουσες συντάξεις («αλληλεγγύη των γενεών»), αλλά θα μπαίνουν σε έναν «ατομικό κουμπαρά» που θα επενδύεται στις αγορές μέσω επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για ένα σύστημα ατομικού τζογαρίσματος των εισφορών των εργαζόμενων, στο οποίο οι ίδιοι καλούνται με ατομική τους ευθύνη να «ρισκάρουν», για να πάρουν μετά από 40 χρόνια μια μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει προσκομιστεί στη Βουλή απο την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (βλ. πίνακα), το ποσοστό αύξησης μπορεί να είναι 10-12% (πολύ χαμηλότερο από τα νούμερα που διαρρέει η κυβέρνηση), τη στιγμή που ανεξάρτητοι μελετητές του ασφαλιστικού συστήματος προειδοποιούν για κίνδυνο μείωσης με βάση τα υπάρχοντα δημογραφικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καλύψουν το «κόστος μετάβασης» από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, θα κληθούν ΚΑΙ να ρισκάρουν («να επενδύσουν επιθετικά») για να πάρουν μια καλύτερη σύνταξη ΚΑΙ να πληρώσουν μέσω φορολογίας το κόστος της μετάβασης. Οι μόνοι που είναι 100% εξασφαλισμένοι θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές που θα βάλουν χέρι στα επικουρικά ταμεία. Αυτοί δεν θα κληθούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για την περίφημη μετάβαση!

Καταγγέλλουμε την ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων υπό τον Δ. Βερβεσό που διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ με την κυβέρνηση και τοποθετήθηκε θετικά στη διαβούλευση που έγινε στη Βουλή, χωρίς να έχει υπάρξει καν συζήτηση στα πλαίσια του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι νέες και οι νέοι δικηγόροι θα δώσουν την απάντησή τους σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Η μάχη για την υπεράσπιση και την επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος ώστε αυτό να χορηγεί αξιοπρεπείς παροχές και συντάξεις, για να επιστραφούν από το κράτος και την εργοδοσία τα κλεμμένα από τα θαλασσοδάνεια και την διαχρονική καταλήστευση των ταμείων, για να λειτουργούν τα ταμεία υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των ίδιων των ασφαλισμένων, είναι μια μεγάλη σύγκρουση που οι αυτοαπασχολούμενοι/ες και εργαζόμενοι/ες δικηγόροι καλούμαστε να δώσουμε. Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί σε συντονισμό με τους μισθωτούς εργαζόμενους με τους οποίους έχουμε πλέον κοινά ταμεία και κοινά υλικά συμφέροντα.

Κάλεσμα δικηγόρων στις κινητοποιήσεις: Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, 18:30 Πλατεία Κλαυθμώνος και 20:00 Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή