Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Από την πτώση στην πρόσκρουση: η δικηγορία μπροστά σε σταυροδρόμι

Από την πτώση στην πρόσκρουση: η δικηγορία μπροστά σε σταυροδρόμι (22/6/2021).

Οι 16 μήνες της πανδημίας βρίσκουν τους μαχόμενους και τις μαχόμενες δικηγόρους σε δεινή θέση. Μια δεκαετία πτώσης και απανωτών χτυπημάτων για τους/τις αυτοαπασχολούμενες/ους και μισθωτές/ούς, δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος, κατέληξε στην χρονιά της πρόσκρουσης. Οι κυβερνήσεις τα χρόνια των Μνημονίων διέλυσαν κάθε προστατευτικό δίχτυ για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, με την υπερφορολόγηση, τη ξεθεμελίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, τη διάλυση των δομών υγείας, την μείωση της δικηγορικής ύλης στο όνομα της «απελευθέρωσης», την απαξίωση του ελεύθερου επαγγέλματος και την εξώθηση στην υπαλληλοποίηση. Το 2021 και κοιτώντας προς τα πίσω, οι πολιτικές αυτές μοιάζουν πλέον σαν πρόλογος για την εμπειρία της τελευταίας χρονιάς, όπου η κυβέρνηση έβαλε κυριολεκτικά λουκέτο στα γραφεία μας χωρίς να μας αποζημιώσει, την ίδια στιγμή που η υγεία μας παίχτηκε κορώνα γράμματα, καθώς κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας και ασφάλειας από τον Covid-19 δεν λήφθηκε πέραν των τυφλών lock-down.

Σε αυτή τη συνθήκη, η θεσμική ηγεσία του δικηγορικού σώματος και η ηγεσία του ΔΣΑ στο πρόσωπο του προέδρου του Δ. Βερβεσού επέλεξε πλευρά: αποδείχτηκε τραγικά ανεπαρκής για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος, θεώρησε ως δεδομένη την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης προσφέροντας κρίσιμη συναίνεση στην εκτελεστική εξουσία, εξέφρασε αποκλειστικά τα συμφέροντα των ανώτερων στρωμάτων του ταξικά διαστρωματωμένου δικηγορικού σώματος, των μεγαλοδικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών. Δίπλα σε αυτή την συνδικαλιστική αποτυχία, στέκει η απαξίωση του ρόλου των δικηγόρων και των Δικηγορικών Συλλόγων ως υπερασπιστών των συμφερόντων της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των εργατικών κατακτήσεων, των λαϊκών ελευθεριών: σπάνια ανέκυψε σε τόσες πολλές περιστάσεις επιτακτική ανάγκη να πάρουν θέση οι Δικηγορικοί Σύλλογοι απέναντι σε αυθαιρεσίες και υπερβάσεις της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και, με τις παρεμβάσεις τους, να αναβαθμίσουν το κύρος και τη διαπραγματευτική θέση του δικηγορικού σώματος. Και σπάνια υπήρξε τόση αφωνία, χωρίς να ξέρουμε τι αλήθεια ήταν χειρότερο: τα ψελλίσματα όταν τουλάχιστον οι Σύλλογοι τοποθετούνταν για την «τιμή των όπλων», η απουσία τοποθέτησης ή η τοποθέτηση σε κόντρα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων και της κοινωνίας. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ υπηρέτησε πιστά αυτή τη στρατηγική, που με την έλευση της πανδημίας, κυριολεκτικά (μας) χρεωκόπησε.

Οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2021 είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία του Συλλόγου μας, του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Είναι μία συνδικαλιστική και πολιτική μάχη ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο έναν άλλο δρόμο, μια άλλη οπτική για τις/τους αυτοαπασχολούμενες/ους και τις/τους εργαζόμενες/-ους δικηγόρους, μια άλλη κατεύθυνση για τους συνηγόρους των δικαιωμάτων. Είναι μία ευκαιρία να πάρουμε πίσω τους Συλλόγους μας. Να ξανακάνουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας έναν φορέα υπεράσπισης του χειμαζόμενου λαού, υπερασπιστή του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Να ξαναδώσουμε στο Δικηγορικό Σύλλογο την κοινωνική δύναμη που του αντιστοιχεί. Να αποτρέψουμε την πορεία προς την ανυποληψία, προς την διεκπεραίωση κάθε κυβερνητικής επιλογής για τον κλάδο, προς την παρουσίαση των αυτονόητων ως τεράστιων δήθεν επιτευγμάτων. Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία από τη βάση, να επαναδιεκδικήσουμε τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων όπου το σώμα των δικηγόρων εκφράζεται αδιαμεσολάβητα και αυθεντικά.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, συνεχίζοντας την πλούσια κληρονομιά των 30 χρόνων παρουσίας στην πρώτη γραμμή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων, επιχειρήσαμε και την απερχόμενη τετραετία, δια των Συμβούλων μας και με τη δράση μας μέσα και έξω από το ΔΣ, να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη δικηγορία. Βρεθήκαμε σε κάθε στιγμή στην πρώτη γραμμή και δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τόσο των συναδέλφων μας όσο και, στο μέτρο που μας αναλογεί, των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Στην πορεία αυτή, δεν ήμασταν μόνοι: τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε, μέσα στον δημόσιο διάλογο αλλά και στον δρόμο, ένα ριζοσπαστικό ρεύμα μαχόμενων νομικών και δικηγόρων, με ιδιαίτερο τον ρόλο των νέων συναδελφισσών και συναδέλφων, που ζητάει επιτακτικά αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαβίωσης, τη στιγμή που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αυτό το ρεύμα θέλουμε να εκφραστεί στις ερχόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Αυτό το παράδειγμα δικηγορίας θέλουμε να προτείνουμε στον κλάδο αλλά και στην κοινωνία: τη δικηγορία που αποτυπώνεται στις εικόνες των συναδελφισσών και των συναδέλφων που στέκονται όρθιες και όρθιοι μπροστά στα χτυπήματα της «αύρας», που αγκαλιάζονται με τους συγγενείς των θυμάτων νεοναζί δολοφόνων, που περιμένουν με τις ώρες έξω από τη ΓΑΔΑ να απελευθερωθούν οι δεκάδες άδικα συλληφθέντες, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κρατουμένων ενάντια στις άθλιες συνθήκες των σημερινών φυλακών, που τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να υπερασπιστούν εργατικά και λαϊκά δίκαια και συμφέροντα, που συντρέχουν τα προσφυγόπουλα και τους έγκλειστους πρόσφυγες και μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που υπερασπίζονται τα θύματα των βασανιστών, των σεξιστών, των ρατσιστών, που υπερασπίζονται τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές μέσα και έξω από τα ακροατήρια, που δεν σιωπούν και μιλάνε για την δημοκρατία και την ελευθερία, που ξημεροβραδιάζονται σε ουρές και γραμματείες στον αγώνα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Γι’ αυτό θα συμμετέχουμε στις εκλογές του ΔΣΑ με αυτές τις θέσεις και αυτές τις προοπτικές. Καλούμε, ιδιαίτερα τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους με τους οποίους συμπορευτήκαμε, στη στήριξη της κίνησής μας και στη συνδιαμόρφωση της πολιτικής καθόδου αυτού του ρεύματος στις κάλπες του Νοεμβρίου του 2021.

Ανοιχτή συνάντηση/συζήτηση για τις εκλογές στον ΔΣΑ: Παρασκευή 25 Ιουνίου, 18:00, στο κηπάκι της οδού Τσαμαδού στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 13, ο χώρος είναι υπαίθριος και θα τηρηθούν μέτρα προστασίας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή