Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Σχετικά με την εξαγγελία του Υπ. Εργασίας για ανάθεση σε ιδιώτες της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης σχετικά με την εξαγγελία του Υπ.Εργασίας για ανάθεση σε ιδιώτες της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων (1/4/2021).

Ένα χρόνο μετά τη μετατροπή του Ενιαίου ΕΦΚΑ σε Ηλεκτρονικό Εθνικό e- ΕΦΚΑ και ύστερα από τη συσσώρευση εξαιρετικά μεγάλου όγκου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρήκε τη λύση. Αντί να ενισχύσει τον σκόπιμα διογκωμένο -μετά την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων- και συστηματικά υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό, επιχειρεί να παραχωρήσει, με τη γνωστή από τις προηγούμενες υπουργικές του θέσεις μέθοδο, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα της δημόσιας λειτουργίας του ΕΦΚΑ, δηλαδή τις αποφάσεις απονομής συντάξεων σε ιδιώτες. Αναρωτιέται, μάλιστα, τί κακό έχει η συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Η ανάθεση της διαπίστωσης του χρόνου ασφάλισης και έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης, η ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και η έκδοση απόφασης προσωρινής ή και οριστικής σύνταξης αποτελούν το σύνολο σχεδόν του κοινωνικοασφαλιστικού έργου του ΕΦΚΑ, το οποίο πλέον παραχωρείται σε μεγάλες νομικές και λογιστικές εταιρείες, στις οποίες όλες και όλοι εμείς -δικηγόροι και λογιστές- θα δουλεύουμε κατ’ αποκοπή, φασόν, «με το κομμάτι». Συζητείται, μάλιστα, να κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν μέρος της αμοιβής για την επίσπευση της συνταξιοδότησής τους.

Οι κανόνες που διέπουν την κοινωνική ασφάλιση είναι δημόσιας τάξης, αφού εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον και η έννομη σχέση κοινωνικής ασφάλισης παράγει δημόσια δικαιώματα και υποχρεώσεις, αποκλειομένης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η άσκηση δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες κατ’ αρχήν απαγορεύεται, επιπλέον, δεν διασφαλίζει την τήρηση των διαδικαστικών εγγυήσεων της διοικητικής διαδικασίας, όπως η προηγούμενη ακρόαση του διοικουμένου, η πλήρης, σαφής και ειδική αιτιολογία, η αμεροληψία των ασφαλιστικών οργάνων που κρίνουν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ας μην αναφερθούμε στη διαχείριση από ιδιώτες των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως το ΑΦΜ, το ύψος του μισθού, οι περίοδοι ασθένειας, οι πιστοποιήσεις της αναπηρίας, το εργατικό ατύχημα κ.λπ. Η απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της παραχώρησης δημόσιας λειτουργίας σε ιδιώτες, με τη μορφή του outsourcing, θίγει το στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος και οδηγεί σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση και της κύριας –εκτός της επικουρικής- κοινωνικής ασφάλισης.

Μπορούμε να φανταστούμε ποιες πολιτικές προτεραιότητες οδήγησαν τον Υπουργό στην εξαγγελία αυτή. Και μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έγινε εν αγνοία της ηγεσίας του ΔΣΑ. Αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε με την αποδοχή μας να ξεπλύνουν την ένοχη συνείδησή τους για την διαρκή, συστηματική και πολύτροπη απαξίωση και υποβάθμιση της δικηγορίας τα τελευταία χρόνια. Ούτε θα δεχθούμε να τρέψουμε τη δικηγορία από θεσμό υπεράσπισης του πολίτη σε όργανο άσκησης κρατικής πολιτικής, ούτε θα επωμιστούμε τις δικές τους ευθύνες για το κατάντημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δικηγόροι έχουμε, επανειλημμένα, αποδείξει ότι ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες που χρειάζεται, για να προστατεύσουμε τους θεσμούς του κράτους δικαίου, εμποδίζοντας οποιονδήποτε να μας εργαλειοποιεί. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του δικηγορικού λειτουργήματος σε εργαλείο αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή