Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

8 Μάρτη – Διεθνής Ημέρα των γυναικών, Ημέρα κατά της πατριαρχίας!

8 Μάρτη – Διεθνής Ημέρα των γυναικών, Ημέρα κατά της πατριαρχίας!

«Ζητείται συνεργάτις δικηγόρος, με ύψος άνω του 1.70» Αγγελία στα δικαστήρια Πειραιά.

«Ξέρεις πώς ξεχωρίζω τις δικηγορίνες απ’ τις ασκούμενες; Οι γυναίκες δικηγόροι φοράνε τακούνια, οι ασκούμενες όχι» Οδηγός ταξί στην Ευελπίδων.

«Να εύχεσαι να μην πέσεις σε αυτή η δικαστίνα, είναι αγά@@τη» Καθόλου σπάνια έκφραση δικηγόρων.

«Αγάπη μου, φτιάξε ένα καφεδάκι» Εργοδότης δικηγόρος σε «συνεργάτιδα»

“Καλύτερα να γίνεις συμβολαιογράφος ή ειρηνοδίκης, ειδικά αν σκέφτεσαι να κάνεις παιδιά. Η δικηγορία δεν είναι για τις γυναίκες, θέλει @ρχίδι@ για να αντέξεις”

Η είσοδος των γυναικών στο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο δικηγορικό επάγγελμα δεν ήταν ούτε εύκολη υπόθεση ούτε αυτονόητη κατάκτηση. Σε ένα βαθμό, συνοδεύτηκε από την σταδιακή αποδόμηση σεξιστικών στερεοτύπων σχετικά με το τι “επιτρέπεται” και τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες.

Ακόμη και σήμερα όμως, σχεδόν 100 χρόνια μετά και παρότι οι γυναίκες αποτελούμε ίσως την πλειοψηφία στον κλάδο μας, παραμένουμε εκτεθειμένες σε υποτιμητική μεταχείριση, με την μορφή καθημερινών απαξιωτικών σεξιστικών συμπεριφορών από εργοδότες, συνεργάτες, δημοσίους υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, σεξουαλικών παρενοχλήσεων ή ακόμα και βίαιων επιθέσεων, λεκτικών ή και σωματικών.

Παράλληλα, όσες από εμάς έχουμε παιδιά, απλά προσπαθούμε να κλωνοποιηθούμε για να συνδυάσουμε τις ταυτότητες «μητέρα», «σύζυγος», «επιστήμονας», «δικηγόρος», χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από το ασφαλιστικό ταμείο που όλ@ πληρώνουμε και από τον Σύλλογό μας.

Φυσικά ο δικηγορικός κλάδος δεν είναι μια αεροστεγώς κλειστή κάψουλα, σε αυτόν αντανακλάται η ανισότητα των φύλων και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ολόκληρη την κοινωνία. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων – Δικηγορική Ανατροπή αναγνωρίζουμε το κοινό νήμα που συνδέει όλα τα πεδία παραγωγής και εμπέδωσης διακρίσεων και ανισοτήτων: από την κεντρική – θεσμική εξουσία μέχρι τις διαπροσωπικές και τις εργασιακές σχέσεις, τις οποίες διαπερνά η έμφυλη διάσταση διακριτά και ταυτόχρονα άρρηκτα συνδεδεμένη με την έμφυλη βία, τη ρητορική μίσους, τον ρατσισμό και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων και την κοινωνική χειραφέτηση γυναικών και θηλυκοτήτων πρέπει να δίνεται και «επί του συγκεκριμένου» αλλά και να συνδέεται με τους αγώνες άλλων εργασιακών κλάδων, για να αποκτήσει εκείνη την κεντρικότητα και ευρύτητα που θα τον κάνει αποτελεσματικό.

Ως παράταξη έχουμε λάβει την πρωτοβουλία διακίνησης ενός ερωτηματολογίου, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή για την οικοδόμηση διεκδικητικών πρωτοβουλιών, ώστε οι σεξιστικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις και επιθέσεις στον δικηγορικό κλάδο να μην μένουν στο σκοτάδι.

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfdodSL4EX…/viewform…

Στις 8 Μάρτη μαζί με εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουμε, σπάζοντας τον φόβο απέναντι στην κυβερνητική καταστολή, αναδεικνύοντας ζητήματα για όσα αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς, από σεξιστικές και απαξιωτικές συμπεριφορές μέχρι και συνολικά ζητήματα εργασιακής ανασφάλειας, εκμετάλλευσης από εργοδότες και «συνεργάτες» και την επιθετική κυβερνητική πολιτική.

Άραγε πόσες εργαζόμενες – και εργαζόμενοι – σε δικηγορικά γραφεία θα έχουν βγει σε αναστολή καθώς δεν καλύπτονται σχεδόν από πουθενά; Άραγε πόσες εργαζόμενες -και εργαζόμενοι – σε δικηγορικά γραφεία μπορούν να επιβιώνουν στην περίοδο της πανδημίας;

Διεκδικούμε:

– την έγκαιρη και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση κατά το χρόνο της κύησης και για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό

– την έγκαιρη κάλυψη από τον ΕΦΚΑ του συνόλου των εξόδων του τοκετού.

– τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά το χρόνο της κύησης και για έξι μήνες μετά τον τοκετό.

– τη θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίων λόγων αναβολής σε ΚΠΔ, ΚΠολΔ και ΚΔΔ.

– την ουσιαστική κάλυψη εξόδων για βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό τέκνων δικηγόρων

Δευτέρα 8 Μάρτη διαδηλώνουμε με τα σωματεία του δημόσιου τομέα (ΑΔΕΔΥ) τα πανεπιστήμια, τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες και άλλους φορείς στις 13:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις 17:30 στην πλατεία Συντάγματος.

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων – Δικηγορική Ανατροπή

n

Δημοφιλή