Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 16/9/2020: Κατάσταση στα δικαστήρια και δικαστικοί υπάλληλοι
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/9, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Αν και η ημερήσια διάταξη περιείχε σημαντικά θέματα, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το νομοσχέδιο για την τύχη των υπερχρεωμένων, τη συνεδρίαση μονοπώλησε η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, ιδίως στο Πρωτοδικείο Αθήνας, η αποχή των δικαστικών υπαλλήλων, οι καταγγελίες για καταχρηστικές συμπεριφορές γραμματέων και η στάση του δικηγορικού σώματος.
Η συζήτηση στο Συμβούλιο κινδύνεψε αρκετές στιγμές να εκτραπεί σε μια ανέξοδη και αδιέξοδη καταγγελιολογία συλλήβδην των δικαστικών υπαλλήλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το πλαίσιο της κατάστασης, δηλαδή η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών, που αποτελεί τη βάση για τα προβλήματα και που δίνει αφορμές για αυθαίρετες συμπεριφορές άρνησης του δικαιώματος του πολίτη – και του δικηγόρου του – να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, η Ολομέλεια των Προέδρων, με την από 11/9 απόφασή της, έριξε λάδι στη φωτιά, καλώντας τους συναδέλφους σε μηνύσεις και εφαρμογή του αυτοφώρου (!) κατά υπαλλήλων που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Φυσικά, την προτροπή αυτή ακολούθησε η υποβολή μήνυσης από δικηγόρο σε δικαστικό υπάλληλο, που στη συνέχεια αναδείχτηκε, με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣΑ, σε υπόθεση του συνόλου των δικηγόρων, λες και διάδικοι είναι οι δικηγόροι και οι γραμματείς συλλήβδην. Σε συνέχεια όλων αυτών, ακούστηκαν φωνές για δικαστική προσφυγή κατά των κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων, δικηγορική αποχή κόντρα στην αποχή τους (!) και άλλοι τέτοιοι λεονταρισμοί. Τοποθετήσεις αυτού του ύφους και του κλίματος έγιναν από συμβούλους όπως η Μ. Γούναρη, ο Μ. Ματαλιωτάκης, ο Γ. Κλεφτοδήμος, κλπ. Αντίθετα, με διαφορές στις τοποθετήσεις τους, αλλά με σαφώς πιο νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης, τοποθετήθηκαν άλλοι σύμβουλοι, όπως οι Αντ. Αντανασιώτης, Β.Παπαστεργίου, Θ. Σοφός, Φ. Κωτσής, Ι. Κάπος, Δημ. Αναστασόπουλος, κλπ.
Στην παρέμβασή του, ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής είπε μεταξύ άλλων:
“Τα προβλήματα στην άσκηση της δικηγορίας στην εποχή του Covid-19 είναι η νέα καθημερινότητα για όλες και όλους μας. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έβγαλαν στην επιφάνεια όλες τις ελλείψεις της διοίκησης και όξυναν τα προβλήματα στην επαφή του πολίτη με το κράτος και κατα συνέπεια στην εργασία μας ως δικηγόρων. Τα προβλήματα αυτά έχουν φταίχτη και ονοματεπώνυμο: είναι πρώτα και κύρια η χρόνια υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, η μη πλήρωση των οργανικών κενών σε απολύτως απαραίτητο προσωπικό, η έλλειψη ψηφιοποίησης, κοκ. Αυτά είναι που ως Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να αναδείξουμε και να στοχεύσουμε. Κάνοντας αυτά και ερχόμενοι σε συνεννόηση με όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην απονομή της δικαιοσύνης, μπορούμε καλόπιστα να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε και μεμονωμένες προβληματικές συμπεριφορές, δείχνοντας στην πράξη οτι εμείς παρεμβαίνουμε όχι ως μέρος του προβλήματος αλλά συνολικά, εκ μέρους του δικαιώματος του πολίτη και της δυνατότητας πρόσβασής του στη δικαιοσύνη.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Δεν πρέπει να τορπιλίζουμε το κλίμα. Η απόφαση της Ολομέλειας που έδωσε γραμμή στους συναδέλφους να κάνουν μηνύσεις και να ζητάνε αυτόφωρο είναι στη λάθος κατεύθυνση. Στο τέλος, με τους δικαστικούς υπαλλήλους θα πρέπει να συλλειτουργήσουμε και να συνυπάρξουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την απειλή του αυτοφώρου. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επέλεξε να κάνει σημαία μια υποβληθείσα μήνυση και να μας καταστησει διάδικους σε μια ποινική υπόθεση είναι βεβαιο οτι θα είχε ως συνέπεια μια λογική “αντιποίνων” από την άλλη πλευρά. Και ολα αυτά είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την καλοπιστία την οποία χρειαζόμαστε. Γιατί δεν γίνεται και δεν προβλέπεται να ενημερώνει υπηρεσιακά ο υπάλληλος αν θα απεργήσει την επομενη ημέρα, όπως μας ζητείται να αποφασίσουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στα πλαίσια μιας άτυπης καλόπιστης συνεργασίας, η οποία όμως τορπιλίζεται με τις λογικές μιας συντεχνιακής σύγκρουσης.
Τι προτείνουμε:
- n
- Να επιδιώξουμε νέα συνάντηση με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και να επιδιώξουμε συνεννόηση και καταλλαγή.
- Να δημιουργηθεί επιτροπή του ΔΣΑ που να συγκεντρώνει τα προβλήματα και τις καταγγελίες των συναδέλφων και να συνεργάζεται με μια ανάλογη επιτροπή που θα φτιάξει το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστικών υπαλλήλων.
- Να διεκδικήσουμε την καλυψη των οργανικών κενών, κινητοποιούμενοι και εμείς μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν αυτό ως κύριο αίτημα. Από τη στιγμή που με την αποχή χάνονται αυτές οι δύο ώρες, τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε αυτή την κινητοποίηση για να αναδείξουμε τα ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δικαιοσύνης.
- Να κάνουμε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τους γραμματείς και να θέσουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.”
n
n
n
n
Τελικά, η πλειοψηφία των συμβούλων συντάχτηκε με την εισήγηση του Προέδρου. Το ψηφισθέν κείμενο, όπως αποτυπώθηκε, απέφυγε τουλάχιστον τις ακρότητες, αλλά δεν πήρε καμία απόφαση μαζικής κινητοποίησης του δικηγορικού σώματος για την επίλυση των προβλημάτων.
Ως Εναλλακτική Παρέμβαση στηρίξαμε την ακόλουθη τοποθέτηση που ψηφίστηκε από τρεις συμβούλους (Αντανασιώτης, Παπαστεργίου, Καμπαγιάννης) που ανέφερε:
«Να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία θα καταδικάζει τις τεράστιες και καθοριστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Να πραγματοποιηθεί δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.
Να εκφραστεί, στην κατεύθυνση αυτή – αντί για την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη αντιπαράθεση – συμπόρευση, αλληλεγγύη και κοινή στάση με τους δικαστικούς υπαλλήλους, μέσω και συνάντησης των αντίστοιχων ΔΣ, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».
Για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέο ΔΣ την επόμενη βδομάδα.
Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.
n