Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” για το ασφαλιστικό και το “ενιαίο ειδοποιητήριο”.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ: ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟ Ή ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ;
Ως “βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμου” παρουσιάζει ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης την ανάρτηση ενιαίου ειδοποιητηρίου οφειλών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για τον μηνα Ιούλιο του 2020. Πλέον η αποπληρωμή όλων των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται με ενιαίο κωδικό (όσες πληρωμές εκκρεμούν στον ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα γίνουν με τον παλιό κωδικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΤΕΑΕΠ).
Το Υπουργείο πανηγυρίζει γιατί η πληρωμή ενός ειδοποιητηρίου είναι “απλούστερη” από την πληρωμή δύο. Κάποιοι στην ηγεσία του ΔΣΑ επιχαίρουν, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι τα γραμμάτιά μας θα μπορούν πλέον να αποπληρώνουν και την οφειλή στο ΕΤΕΑΕΠ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό.
Αλλά οι πανηγυρισμοί αυτοί είναι κάλπικοι και αφορούν τους λίγους. Αποκρύπτουν ηθελημένα την αδυναμία χιλιάδων συναδέλφων να ανταποκριθούν στην πληρωμή των εισφορών τους, λες και το πρόβλημα ήταν το ένα ή τα δύο ειδοποιητήρια. Αποσιωπούν τις συνέπειες που θα έχει το ενιαίο ειδοποιητήριο στην υγειονομική κάλυψη χιλιάδων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα σε εποχή πανδημίας. Και βέβαια, συγκαλύπτουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που αποτελεί πλέον άμεσο στόχο, όπως φάνηκε και με την είσοδο στην κυβέρνηση με «ειδική αποστολή» του Παναγιώτη Τσακλόγλου ως υφυπουργού Εργασίας.
1) Η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και το χαράτσι Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχτηκε έχοντας στο πρόγραμμά της την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φυσικά, αυτό που εννοούσε η Νέα Δημοκρατία ήταν η ανακούφιση των πλούσιων φίλων της και όχι της πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό φάνηκε με την αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς (που πληρώνει περίπου το 80% των επαγγελματιών) από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ (και από 102 ευρώ στα 136 ευρώ στους κάτω της πενταετίας). Με την πανδημία, δόθηκε αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και, για όσους μπορούσαν να πληρώσουν, χορηγήθηκε μείωση (μηνιαία δόση 165 ευρώ, φυσικά με αναλογική μείωση των συντάξιμων αποδοχών…).
Πλέον η αναστολή τελείωσε και χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες, που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση για την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων (θυμίζουμε τον τραγέλαφο των 800 ευρώ), καλούνται να πληρώσουν τη λυπητερή.
Στο μεταξύ, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της ρύθμισης των παλιών ασφαλιστικών οφειλών με τον ν. 4611/2019, η οποία έχει πάρει αναβολή μέχρι τις 30/9/2020 (και δόθηκε εκ νέου η, μάλλον τελευταία, αναβολή μέχρι τις 31/12/2020 λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα). Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 11 χιλιάδες δικηγόροι πανελλαδικά έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση, έχουν δηλαδη ασφαλιστικές οφειλές παλιότερων ετών.
Όταν λοιπόν, σε τρεις μήνες, ολοκληρωθεί και η εν λόγω ρύθμιση, θα προστεθεί στον μηνιαίο προϋπολογισμό άλλο ένα έξοδο 100, 150 ή 200 ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρώνεται ευλαβικά, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, καθώς τυχόν μη πληρωμή θα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης…
2) Η πρόσθεση του ΕΤΕΑΕΠ στο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ: ταφόπλακα για την υγειονομική ασφάλιση χιλιάδων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών
Με την αποστολή ενιαίου ειδοποιητηρίου, το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό διαμορφώνεται πλέον στα 288 ευρώ τον μήνα (πριν καν προστεθεί για το 1/3 των συναδέλφων το επιπλέον ποσό της μηνιαίας ρύθμισης). Για τους κάτω πενταετίας συναδέλφους, το ποσό ανέρχεται σε 204 ευρω το μήνα!
Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή θα γίνεται πλέον με έναν ενιαίο κωδικό. Η ένδειξη “Ασφαλισμένος”, που είναι απαραίτητη για την υγειονομική περίθαλψη, θα χορηγείται δηλαδή, πλέον μόνο αν έχει πληρώσει κάποιος ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ των εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
Θυμίζουμε εδώ, για να μην έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, τα εξής:
Όπως είναι γνωστό, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, πολλοί δικηγόροι που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους έκαναν την επιλογή να πληρώνουν αποκλειστικά τις οφειλές τους στο Ταμείο Προνοίας (περίπου 1200 ευρώ τον χρόνο, 100 ευρώ τον μήνα, για τους άνω της πενταετίας), προκειμένου τουλάχιστον να είναι υγειονομικά ασφαλισμένοι.
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οφειλή του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας ενοποιήθηκε: έτσι, για να εισαι υγειονομικά καλυμμένος, αρχικά η μηνιαία κατώτατη εισφορά ήταν 167 ευρώ και έπειτα 185 ευρώ. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση, η ενιαία οφειλή ανήλθε στα 220 ευρώ. Τώρα, με το ενιαίο ειδοποιητήριο, φτάνουμε στα 288 ευρώ τον μήνα!
Δηλαδή, αν δεν έχεις να δίνεις 288 ευρώ τον μήνα ακατέβατα, χάνεις την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο πανδημίας, που θα έπρεπε όχι να δυσκολεύει αλλά να διευκολύνεται η πρόσβαση, ανεξάρτητα από την πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία του ασφαλισμένου!
3) Και στο άμεσο μέλλον, η επικουρική ασφάλιση, δηλαδή το φιλέτο των εισφορών μας, στους ιδιώτες!
Στην πραγματικότητα, η ηλεκτρονική ενοποίηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ αποτελεί το πρελούδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του “ατομικού κουμπαρά”. Πρόκειται για ολική επαναφορά του σχεδίου του τέως υφυπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη που είχε ανακοινωθεί με το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”: ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ατομικός κουμπαράς κάθε ασφαλισμένου στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές (κατάργηση της “αλληλεγγύης των γενεών”) και επένδυση αυτών στην αγορά με ανάληψη ρίσκου από τον ασφαλισμένο. Στο ερώτημα “ποιός θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης” αφού οι εισφορές χρηματοδοτούν σήμερα τις αποδοχές των νυν συνταξιούχων, η κυβέρνηση απαντά: οι ασφαλισμένοι!
Η ηγεσία του ΔΣΑ νόμιζε ότι η προσωρινή απομάκρυνση Μηταράκη απο το Υπουργείο Εργασίας (τον κέρδισε η δόξα της αντιμετώπισης του προσφυγικού με τη γνωστή σε όλους επιτυχία…) θα πάγωνε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης. Όμως, η είσοδος Τσακλόγλου στην κυβέρνηση σηματοδοτεί και επίσημα το γκάζι για το ξεπούλημα της επικουρικής στους ιδιώτες. Τώρα, πώς θα συμβιβαστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα με την ρητή συμπερίληψη της επικουρικής ασφάλισης στον δημόσιο πυλώνα στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.
Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ!
Ζητάμε από τον ΔΣΑ και τους Δικηγορικούς Συλλόγους να καταρτίσουν ένα άμεσο πρόγραμμα διεκδίκησης και δράσης με στόχο την με χαμηλό κόστος υγειονομική κάλυψη των συναδέλφων και την παροχή της δωρεάν σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Ειναι ζήτημα επιβίωσης.
Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή // epda.gr.
n