Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/7/2020: Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και συζήτηση για “ΤΝΠ-Ισοκράτης”

Συνεδρίασε στις 2/7/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο σύμβουλος της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” διαμαρτυρήθηκε για την μη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του αιτήματος οργάνωσης μαζικής διαμαρτυρίας που εδώ και έναν μήνα έχει ζητηθεί να εισαχθεί:

Έκφράζω την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά μου για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη που μας εστάλη δεν περιλαμβάνεται το αίτημα συζήτησης που έχουμε ήδη υποβάλει ως παράταξη “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή” με θέμα “Οργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων“:

Το αίτημα αυτό υπέβαλα εγγράφως με ηλεκτρονικό μήνυμα σε εσάς, πριν το ΔΣ της 2/6/2020. Ο Πρόεδρος δεν το ενέταξε στην Ημερήσια Διάταξη αλλά σε προφορική του τοποθέτηση στις 2/6 δήλωσε ότι θα το εισαγάγει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επανήλθαμε στο ζήτημα στελνοντας επιστολή υπογεγραμμένη από τρεις συμβούλους ΔΣΑ και ΔΣΘ στις 15/6/2020 με τίτλο: “Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο”:

Όμως, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της 18/6 ενημερωθήκαμε ότι η ημερήσια διάταξη θα ήταν μονοθεματική και θα αφορούσε μόνο το ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας του Συλλόγου, με τον Πρόεδρο να δηλώνει κατά την τηλεδιάσκεψη ότι τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Όπως όμως όλοι είδαμε, το θέμα τελικά δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη του σημερινού ΔΣ, τη στιγμή που άλλα ζητήματα που τέθηκαν μεταγενέστερα από συμβούλους (κ. Χ. Κακλαμάνης) ή από συναδέλφους (Δέσποινα Παπαθανασίου) θα συζητηθούν, όπως προφανώς και πρέπει να συμβεί.

Η πρακτική αυτή αποτελεί διακωμώδηση κάθε συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας από πλευράς του Προέδρου. Δεν γίνεται επειδή υπάρχει διαφωνία με κάποια πρόταση, απλά αυτή να εξαφανίζεται με το “έτσι θέλω”. Ειναι δε και υπονομευτική κάθε αξιοπιστίας, τη στιγμή που ο Πρόεδρος δήλωσε δύο φορές ότι το θέμα θα εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη (όσες δηλαδή φορές δήλωσε και ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρουμε την αποζημίωση των 800 ευρώ…).

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, μπορείτε να διαφωνήσετε όσο θέλετε με την πρόταση που καταθέσαμε για απόφαση μαζικής κινητοποίησης των Συλλόγων. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για κάτι παραπάνω: ένα μοντέλο διοίκησης που ευτελίζει κάθε δημοκρατική λειτουργία και που δεν συναντάται σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο Δικηγορικού Συλλόγου σε όλη την Ελλάδα”.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ είναι ο μόνος που αρνείται να συζητήσει το αίτημα, αφού τα Διοικητικά Συμβούλια Πειραιά και Θεσσαλονίκης συζήτησαν την πρόταση (ο Πειραιάς την δέχτηκε κατόπιν πρότασης συμβούλου προσκείμενου στο ΚΚΕ, η Θεσσαλονίκη την απέρριψε οριακά με ψήφους 7-6 κατόπιν πρότασης των συμβούλων της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας).

Τα επιχειρήματα που προέβαλε στην απάντησή του ο Πρόεδρος είναι απολύτως έωλα: ότι “είμαστε σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση” (οπότε όσο διαπραγματευόμαστε, δεν κινητοποιούμαστε!), ότι “η Ολομέλεια δεν το έχει αποφασίσει” (λες και ένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητήσει κάτι που δεν έχει αποφασίσει η Ολομέλεια!), ότι “το θέμα θα εισαχθεί στο επόμενο ΔΣ” (εδώ πραγματικά γελάνε!).

Για την πρακτική του Προέδρου, διαμαρτυρήθηκαν με παρεμβάσεις τους οι σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης και Δ. Αναστασόπουλος, και εγγράφως ο σύμβουλος Βασ. Παπαστεργίου.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την ανάγκη αναβάθμισης της “ΤΝΠ-Ισοκράτης” σε σύστημα Cloud από την αρμόδια επιτροπή. Ο ομιλητής περιέγραψε ένα αμυντικό σχέδιο (διάθεση 250 χιλιάδων ευρώ το ανώτερο, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, για μετριοπαθή βελτίωση εντός 6 μηνών) και ένα επιθετικό σχέδιο (διάθεση 500 με 800 χιλιάδων ευρώ εντός 18-24 μηνών για εκ βάθρων αναβάθμιση της βάσης δεδομένων). Η Επιτροπή Τηλεματικής του ΔΣΑ εισηγήθηκε περαιτέρω την συμμετοχή του ΔΣΑ σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για την ύπαρξη δημόσιας πλατφόρμας συστηματοποίησης της νομοθεσίας, ύψους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

Ο Ισοκράτης ειναι αγαθό και υπηρεσία που προσφέρει ο Σύλλογος στα μέλη μας. Δεν είναι εμπόρευμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως πληροφορούμαστε, η ταυτόχρονη σύνδεση άνω των 300 ατόμων είναι απαγορευτική για τη λειτουργία του συστήματος, γίνεται κατανοητό ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περατοί και πρέπει πρώτα και κύρια να διατεθούν στα μέλη μας. Η ανάγκη αναβάθμισης του Ισοκράτη είναι απαίτηση των μελών μας, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτική συνδρομή σε άλλες πλατφόρμες, και υποχρέωση του Συμβουλίου. Γι’ αυτό, ως παράταξη υπερψηφίζουμε την αναβάθμιση, ξεκινώντας από το αμυντικό σενάριο. Για τη διάθεση μεγαλύτερου ποσού, πρέπει να λάβουμε υπόψιν την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού μας και άρα θέλει νεότερη συζήτηση στο μέλλον.

Αυτό που σίγουρα όμως θα καταψηφίσουμε είναι η πρόταση για συμμετοχή του ΔΣΑ στον διαγωνισμό της ΚτΠ, που έρχεται στο συμβούλιο λίγες μέρες πριν τη λήξη κατάθεσης προσφορών (16 Ιουλίου) χωρίς σχέδιο, κοστολόγηση, κλπ. Διαβάζοντας την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, γίνεται κατανοητό ότι δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να συμμετέχουμε με δεδομένες τις εγγυητικές επιστολές, τις απαιτήσεις σε προσωπικό κλπ. Μαθαίνουμε λοιπόν σήμερα ότι θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να προσδιορίζεται με ποιόν τρόπο αυτή θα επιλεγεί (σσ. ο Πρόεδρος ανέφερε τις εταιρείας Unisystem και Singular). Ο μηχανισμός αυτός συνδιαλλαγής με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και χρηματοδότησης του Συλλόγου από τέτοιες κρατικές πηγές, είναι ένας εν δυνάμει μηχανισμός διαφθοράς του Συμβουλίου μας. Δεν πρέπει να τον αποδεχθούμε”.

Το Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση αναβάθμιση του Ισοκράτη με το αμυντικό σχέδιο και τη διερεύνηση συμμετοχής του ΔΣΑ στον διαγωνισμό, με νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για την εκπόνησης δημόσιας τοποθέτησης του ΔΣΑ για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις (αντιπρόεδρος Θ. Σοφός, σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης, Θ. Καμπαγιάννης, Χρ. Κακλαμάνης, Γ. Δεληγιώργης). Αποφασίστηκε περαιτέρω η επανασυγκρότηση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων με τη συμμετοχή των: Χριστόφορου Αργυρόπουλου, ως Προέδρου, και Νικολάου Αλιβιζάτου, Σόνιας Δροσοπούλου, Θρασύβουλου Κονταξή, Άγγελου Μπώλου, Δημήτρη Σαραφιανού, Θοδωρή Σχινά, Χάρη Τσιλιώτη, Δημήτρη Τσοβόλα, Δημήτρη Φίλη και Βασιλείου Χειρδάρη ως μελών.

Το Συμβούλιο δήλωσε την αλληλεγγύη του σε δύο απολυμένους συναδέλφους από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) και συγκρότησε επιτροπή για τη διενέργεια παρέμβασης.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

n

Δημοφιλή