Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Στηρίζουμε την απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου – Λέμε όχι στις απολύσεις

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, 23/4/2020:

“Στην παρούσα συγκυρία της επιβολής συνολικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με αφορμή την υγειονομική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα που η Κυβέρνηση διατείνεται ότι διασφαλίζει δεν αποτελούν παράπλευρη απώλεια, αλλά τίθενται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι συμβάσεις των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου μέχρι 30-4-2021, απέκρυψε όμως ότι επί της ουσίας απολύει 16 υπαλλήλους, έμπειρους χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας, που εργάζονται επί πέντε έτη στην Υπηρεσία.

Ως Δικηγόροι γνωρίζουμε την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με σεβασμό προς τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Η εμπειρία των εργαζομένων είναι πολύτιμη για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, ενώ εξαγγέλλονται και προχωρούν νέες προσλήψεις, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι της ΣΟΧ 1/2017 (Συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου).

Διόλου τυχαία για εμάς σύμπτωση, σε αυτήν την “εξαίρεση” περιλαμβάνονται υπάλληλοι που συνδικαλίζονται και έχουν στοχοποιηθεί πολλάκις και στο παρελθόν. Εργαζόμενοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, όντας απλήρωτοι επί μήνες και που αγωνίστηκαν συλλογικά για τα δικαιώματα τους, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και η πρόεδρος του Σωματείου.

Ως “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου.

Απαιτούμε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου να πάρει θέση επί αυτών των απολύσεων.

Στηρίζουμε το αίτημα των συμβασιούχων εργαζομένων για ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017 και μαζί τους απαιτούμε την ανανέωση ΟΛΩΝ των συμβάσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου για προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των 16 εργαζομένων”.

Παραθέτουμε ακολούθως την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου για την προκήρυξη Απεργίας Διαρκείας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μόλις μία ημέρα πριν την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/04 αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο τύπου στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook.

Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε σήμερα δια της πλαγίου να διαμηνύσει σε εργαζόμενους και εργαζόμενες της ΣΟΧ 1, ανθρώπους που έχουν προσφέρει την εργασία τους για πάνω από μια πενταετία στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ότι τους θεωρεί άχρηστους και μη-παραγωγικούς, και ότι από 1η Μαΐου τους καθιστά άνεργους στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνονται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Το Υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δεν συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες. Οι 16, πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι, στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι/ες στην «πρώτη γραμμή του προσφυγικού» (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους/ις αποκαλεί).

Είναι οι συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Πρόκειται για συναδέλφισσες/ους που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν. Η υπουργική απόφαση εξαίρεσης τους/ις στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους/ις τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της Προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο όσο και για τη νέα νομοθεσία. Όσο και αν αυτή ακριβώς η δράση μας ενοχλεί, εμείς θα παραμένουμε αταλάντευτοι/ες στα δίκαια αιτήματα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι, σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που πλήττεται από τις εκδικητικές μη-ανανεώσεις συμβάσεων. Οι επικοινωνιακές τακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δε θα μας διασπάσουν, και οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται μέχρι να ανανεωθεί το ΣΥΝΟΛΟ των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων/ισσών.

Το Σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να σταθεί στο πλάι μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017. Καμία σκέψη για απόλυση, ούτε τώρα ούτε μετά! Δεν περισσεύει καμία/κανένας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    • n
    • ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

n

    • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

n

n

Δημοφιλή