Δημοσιοποιούμε το αίτημα του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” Θανάση Καμπαγιάννη, όπως προωθήθηκε (ημερομηνία: 15/4/2020) στον Πρόεδρο και τους συμβούλους του ΔΣΑ για συζήτηση του θέματος των ψηφιακών υπογραφών των δικηγόρων στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ:
“Επειδή σε κάποιες βδομάδες τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα αρθούν, έστω και σταδιακά, θα γεννηθεί το ζήτημα της επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης και του συνωστισμού που αυτή θα συνεπαχθεί (ήδη το έθιξαν ο αντιπρόεδρος κ. Κονδύλης και ο σύμβουλος κ. Κακλαμάνης). Με δεδομένο ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, το δε εμβόλιο αναμένεται όχι σε λιγότερο από έναν χρόνο, χρειάζεται ο ΔΣΑ να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης όλων των δικηγορικών εργασιών. Πέραν των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, κρίσιμο είναι το ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυρίου Β. Μανιού στον γράφοντα, δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής έχουν ήδη κατοχυρώσει 4.800 δικηγόροι μέλη του ΔΣΑ. Από τον αριθμό αυτό όμως, μόνο οι 2.500 ψηφιακές υπογραφές είναι αυτή τη στιγμή ενεργές, καθώς οι υπόλοιπες έχουν λήξει: για λόγους ασφαλείας η ψηφιακή υπογραφή ανανεώνεται κάθε χρόνο και χρειάζεται προς τούτο (με το παρόν σύστημα) η αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ για την “φόρτιση” των κωδικών.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η παροχή νέων USB σε δικηγόρους που το ζητούν: οι δικηγόροι ενεργοποιούν τον λογαριασμό τους στο σύστημα ΕΡΜΗΣ και στη συνεχεια πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΔΣΑ για να πάρουν τους κωδικούς και να παραλάβουν το USB το οποίο κοστίζει 22 ευρώ (+ ΦΠΑ), μια πολύ καλή προσφορά σε σχέση με την αγορά. Τα ραντεβού κλείνονται από το portal.olomeleia, είναι 12 την ημέρα και ήδη έχουν καλυφθεί όλες οι ημερομηνίες μέχρι την 18/5/2020. Ο κύριος Μανιός με ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος διαθέτει περίπου 200 usb, ενώ η εταιρεία από την οποία τα προμηθευόμαστε έχει προς διάθεση αυτή τη στιγμή άλλα 500. Να πω εδώ από προσωπική εμπειρία ότι η εργασία όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων ήταν υποδειγματική.
Είναι αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΣΑ είναι σε διαπραγμάτευση προκειμένου να λάβει το δικαίωμα 18 χιλιάδων ψηφιακών υπογραφών για όλα τα μέλη του, στα πλαίσια σχετικής προσπάθειας που γίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο να ψηφιοποιήσει όλες τις εργασίες του με 150.000 ψηφιακές υπογραφές. Αν καταστεί αυτό εφικτό, οι νέες ψηφιακές υπογραφές δεν θα απαιτούν USB, άρα ούτε και αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ, με την περαιτέρω πληροφόρηση ότι οι σφραγίδες αυτές θα είναι πιο εύχρηστες και πιο γρήγορες (σε σχέση με το σύστημα του USB).
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το πόσον καιρό θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι, χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που τα δικαστήρια είναι κλειστά προκειμένου να μεγαλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό των συναδέλφων που διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή. Να μην το αφήσουμε δηλαδή στο τυχαίο, αλλά να το βάλουμε ως στόχο.
Από τα παραπάνω, προκύπτουν οι ακόλουθοι στόχοι και οι αντίστοιχες προτεινόμενες ενέργειες:
α. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει ότι οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ψηφιακής υπογραφής, αλλά δεν το έχουν ανανεώσει, θα προβούν στην ανανέωση άμεσα. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία call-center στον Σύλλογο από όπου θα ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι και θα κλειστούν τα απαιτούμενα ραντεβού. Θα μπορούσαμε να θέσουμε και κάποιο κίνητρο, πχ της κατοχύρωση μιας έκπτωσης στη φετινή συνδρομή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι και να προβούν στην ανανέωση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +2300 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.
β. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει περισσότερα USB και να καλέσει συναδέλφους να αιτηθούν την εγγραφή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής υπογραφής. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε πχ τα 500 στικάκια (+τα 200 υπάρχοντα) και να καλέσουμε συναδέλφους να αιτηθούν, να κλείσουν ραντεβού και να τα λάβουν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, θα ευνοηθεί η κινητοποίηση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +700 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.
γ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι (α) και (β), πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα καθημερινά ραντεβού στον Σύλλογο για την παροχή του USB. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα συνεργείο με δύο υπαλλήλους-δικηγόρους του Συλλόγου. Πρέπει άμεσα να εκπαιδευτούν περισσότεροι υπάλληλοι προκειμένου να καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ραντεβού.
Με τον παραπάνω στόχο, μπορούμε να φτάσουμε στις 5.500 ψηφιακές υπογραφές άμεσα, που είναι πάνω από το 25% των μελών μας. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα συμβάλλουμε στην αποφόρτιση των δικαστηρίων και στην αποφυγή του συνωστισμού των συναδέλφων. Η μάχη ενάντια στη διασπορά του ιού όταν η καραντίνα θα αρθεί, θα κριθεί από το τι κάνουμε σήμερα και πώς θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνεται και που δυστυχώς μας κοστίζει τόσο ακριβά.
Ζητώ, λοιπόν, τη συζήτηση του θέματος αυτού στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράκληση να παραστεί και να ενημερώσει το συμβούλιο ο κ. Μανιός για το εν λόγω ζήτημα.”
n