Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Η ταυτότητα της Eναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας

H Eναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας δημιουργήθηκε λίγο πριν τις δικηγορικές εκλογές του 1990 από δικηγόρους της ανένταχτης και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της στη συνδικαλιστική ζωή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι συνεχής, επιτυγχάνοντας και εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. (το 2017 με το σχήμα «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»).

Στην τριαντάχρονη ιστορία μας :

– Θέσαμε πρώτοι από το 1990 στο Δ.Σ.Α. και την Ενωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων το αίτημα της κατοχύρωσης του δικηγόρου – συνεργάτη και των δικαιωμάτων των ασκουμένων, αποκαλύπτοντας την υποκρισία του συνδικαλιστικού κατεστημένου.

– Ήμασταν παρόντες με άποψη και μακριά από συντεχνιακές κραυγές στις γενικές συνελεύσεις σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνούσε και ποιος ήταν στη διοίκηση του Δ.Σ.Α.

– Αναδείξαμε την αντίθεσή μας στον προεδροκεντρικό συνδικαλισμό και τις υπερεξουσίες του προέδρου, μετέχοντας τις περισσότερες φορές στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Φέραμε στον Δ.Σ.Α. ένα διαφορετικό, συλλογικό συνδικαλιστικό μοντέλο, με την πάγια εφαρμογή της εναλλαγής των συμβούλων μας στο Δ.Σ. δείχνοντας έμπρακτα ότι για μας ο συνδικαλισμός δεν είναι μέσο ατομικής ανάδειξης ούτε υπόθεσης μυημένων, αλλά συλλογική λειτουργία και υπόθεση όλων.

– Ήμασταν ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παρόντες σε όλες τις στιγμές αγώνα  ενάντια στην κρατική και δικαστική αυθαιρεσία και τον ρατσισμό-φασισμό, απαιτώντας τη δυναμική παρουσία του Δ.Σ.Α. για την κατάργηση όλων των αυταρχικών νομοθετημάτων, τη μόνιμη λειτουργία της επιτροπής συνταγματικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη του συνηγόρου υπερασπιστή.

– Προσπαθήσαμε να αρθρώσουμε προγραμματικό συνδικαλιστικό λόγο για όλα τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η δικηγορία, από τα κορυφαία θεσμικά μέχρι τα τρέχοντα καθημερινά ζητήματα, καθώς και να είμαστε παρόντες όσο γίνεται πιο συχνά με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

– Αποδείξαμε ότι μας συνδέουν κοινές αρχές και θέσεις και όχι προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες, καθώς υπάρχουμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τα ίδια πρόσωπα και χωρίς κοινή κομματική ταυτότητα, αλλά και χωρίς να κρύβουμε την πολιτική μας ταυτότητα για άγρα ψήφων.

H Eναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας εκφράζει τη δικηγορία εκείνων που δεν είναι και δεν θέλουν να γίνουν μεγαλοδικηγόροι. Τη δικηγορία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικής αντιμετώπισης, τη δικηγορία της αντίστασης και της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής πρακτικής, της συνεργατικής προοπτικής, τη δικηγορία των δικαιωμάτων απέναντι στη δικηγορία των συμφερόντων. Τους νέους και μαχόμενους, τις γυναίκες, τους κοινωνικά ευαίσθητους δικηγόρους, τους έμμισθους συνεργάτες και τους ασκούμενους.

Τα κείμενα που θα συναντήσετε αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορίας μας, τουλάχιστον κατά το μέρος που έχει αποθηκευθεί ηλεκτρονικά.

Η ιστοσελίδα μας θα προσπαθήσει να είναι επίκαιρη στο μέτρο που το υστέρημα του χρόνου μας θα επιτρέψει, και ανοιχτή στο διάλογο και την επεξεργασία απόψεων. Κριτής της προσπάθειας η ανταπόκρισή σας.

Δημοφιλή