Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ: Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, 3/3/2020:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

Η αναστολή κάθε διαδικασίας ασύλου για ένα μήνα, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Α’ 45/2-3-2020) με επίκληση του α. 44 του Συντάγματος, είναι πράξη πέρα από κάθε νομιμότητα σε απευθείας σύγκρουση με τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες. Οι εξαιρέσεις που θέτει η Σύμβαση στα άρθρα 9 και 32 αφορούν “συγκεκριμένα πρόσωπα” και πάντως όχι γενικευμένη αναστολή των διατάξεών της, όπως το πράττει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αποτελεί μια εκδοχή GREXIT: μόνο που, αντί η ελληνική κυβέρνηση να εξέλθει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που καταρρέει με πάταγο, και να δηλώσει αδυναμία παρεμπόδισης του προσφυγικού κύματος προς τις χώρες της Ευρώπης, αποφάσισε να εξέλθει από τις καθιερωμένες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υποχρεώσεις κάθε έννομης τάξης.

Η περιγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη ως “εισβολής” και ως “εμπόλεμης κατάστασης” είναι παραπλανητική και κατασκευασμένη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί με κυνισμό τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αξιοποιώντας την θέση που τα κράτη της ΕΕ και η Ελλάδα του παραχώρησαν το 2016, δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα είναι θύματα και όχι θύτες, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την φτώχεια, ανάμεσά τους και πάρα πολλά γυναικόπαιδα. Αντιμετώπιση αυτού του κατ’ εξοχήν άμαχου πληθυσμού με σφαίρες και επιχειρήσεις πνιγμού αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στο μέτρο δε που επικροτείται από μια κατασκευαζόμενη από τα ΜΜΕ πλειοψηφία αποτελεί Άγος στο οποίο δεν θα συναινέσουμε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει στα νησιά αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει στο ελληνικό κράτος: ο γεωγραφικος περιορισμός των προσφύγων στα νησιά είναι το ισοδύναμο των συμφωνιών του Δουβλίνου στις διακρατικές σχέσεις εντός ΕΕ. Η επιμονή σ’ αυτή την πολιτική τροφοδοτεί τον φασισμό. Το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τον ρόλο του μπράβου της ΕΕ κατά των προσφύγων ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει και τις αντιδράσεις των νησιωτών που δεν θέλουν τα στρατόπεδα (είτε ανοιχτά σαν της Μόριας είτε “κλειστά”, δηλαδή τις φυλακές), ενισχύοντας τις ρατσιστικές και φασιστικές μειοψηφίες που στρέφονται ανοιχτά κατά προσφύγων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα νησιά, με την αγαστή στήριξη δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τα άμεσα βήματα που επιβάλλεται να γίνουν είναι: απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, οργανωμένη υποδοχή στα αστικά κέντρα και μη παρεμπόδιση όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το τελευταίο σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ, στην οποία το ελληνικό κράτος είναι απολύτως προσδεδεμένο.

Για τους νομικούς, είναι μια από εκείνες τις στιγμές στην ιστορία που χρειάζεται να σταθούμε όρθιες και όρθιοι υπερασπιζόμενοι το δίκαιο πέραν από “εθνικές” σκοπιμότητες: χρειάζεται σύγκρουση με τις καταφανώς παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης, καταδίκη της αστυνομικής βίας όπως την είδαμε εμφατικά στις επιχειρήσεις στα νησιά, ανάδειξη δικαστικών υπερβάσεων όπως η απόφαση καταδίκης μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο σε φυλάκιση 4 ετών (!) χωρίς αναστολή, υπέρασπιση των αδυνάμων και όσων έχουν ανάγκη τις νομικές μας υπηρεσίες. Σε κάθε συναδέλφισα και συνάδελφο που θα σταθεί όρθια και όρθιος, ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή απευθύνουμε χαιρετισμό: δεν είστε μόνοι.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

n

Δημοφιλή