Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 27/2/2020: Προϋπολογισμός και ψηφίσματα για νησιά και αστυνομική βία

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 27/2/2020, πριν ξεκινήσει η ημερήσια διάταξη τέθηκαν από την πλευρά της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής δύο ζητήματα:

Το πρώτο αφορούσε τις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων και την επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας με κοινοποίηση προς τον Υπουργό. Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι το περιεχόμενο της επιστολής είναι λάθος στη συγκυρία των κινητοποιήσεων των γραμματέων με αιτήματα (προσλήψεις, μηχανογράφηση, θεσμικά, κλπ) που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Η ανάδειξη μεμονωμένων συμπεριφορών γραμματέων προς δικηγόρους στη συγκυρία αυτή διασπά την αναγκαία ενότητα που θα έπρεπε να υπάρχει. Ως Εναλλακτική δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δικαστικούς υπαλλήλους, συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις τους, τοιχοκολλήσαμε ανακοινώσεις συμπαράστασης και θα συμμετάσχουμε στη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δεύτερο αφορούσε ενημέρωση του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών από τον εν ενεργεία ιατροδικαστή για τις γνωστές δηλώσεις περί “σεξουαλικής κακοποίησης” του 11μηνου βρέφους. Κατόπιν επιστολής του συμβούλου της Εναλλακτικής στον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση για πειθαρχική έρευνα. Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο συμφώνησαν στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το Συμβούλιο ολοκλήρωσε την ψήφιση του προύπολογισμού του ΔΣΑ για το έτος 2020. Ως Εναλλακτική δηλώσαμε ότι η διαφάνεια επιτάσσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης που σύμφωνα με τον Κώδικα είναι το αρμόδιο όργανο για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά η πλειοψηφία του Συμβουλίου (πλην των συμβούλων Καμπαγιάννη και Αντανασιώτη) επέλεξε την οδό του Διοικητικού Συμβουλίου. Ζητήσαμε σε κάθε περίπτωση την ανάρτηση του προϋπολογισμού στο site του ΔΣΑ, κάτι που προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται: ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα αναρτηθεί. Η τοποθέτηση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής υπάρχει αναρτημένη εδώ.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: Το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της αστυνομικής βίας στα νησιά, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει με διάλογο και όχι με τα ΜΑΤ. Βάση για το ψήφισμα ορίστηκε σχετικό κείμενο του συμβούλου Π. Κορδώνη. Υπερψηφίσαμε το κείμενο ως βάση και ζητήσαμε να πάρει θέση ο Σύλλογος ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να διπλασιαστεί εν μία νυκτί ο αριθμός των φυλακισμένων στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα με όρους “εκτόπισης” στα νησιά. Το Συμβούλιο αποφάσισε περαιτέρω να επικαιροποιήσει το ψήφισμα ενάντια στην αστυνομική καταστολή που είχε εκδώσει ο ΔΣΑ, καθώς με εκτίμηση του Προέδρου είμαστε ενώπιον μιας κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας που θέτει ζητήματα για το κράτος δικαίου, με χαρακτηριστικά και απανωτά περιστατικά οπλοφορίας αστυνομικών εκτός υπηρεσίας (ΑΣΟΕΕ, κλπ).

Δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις συμβούλων που επιχείρησαν να ακυρώσουν την καταδίκη της αστυνομικής βίας με απαίτηση καταδίκης της βίας “και των δύο πλευρών”, καθώς “οι αστυνομικοί προκλήθηκαν”. Στην τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής ότι στη Χίο και τη Μυτιλήνη τα ΜΑΤ έσπασαν κεφάλια ανθρώπων που τους έβρισαν ή τους πέταξαν ένα μπουκάλι, ενέργειες που δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θ. Σοφός μίλησε για “αντισυνταγματική τοποθέτηση”. Φαίνεται πως σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος γράφει ότι τα ΜΑΤ μπορούν να ανοίγουν κεφάλια. Σε κάθε περίπτωση, σπεύσαμε να δηλώσουμε ότι εμείς “δεν καταγγέλλουμε γενικά τη βία από όπου και αν προέρχεται”, όπως είναι το μότο όσων θέλουν να αποφύγουν την καταγγελία της κρατικής και αστυνομικής βίας. Κατόπιν τούτων, ψηφίσαμε επί της αρχής υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος για την αστυνομική βία, αλλά επιφυλαχθήκαμε για το περιεχόμενό του – τη διαμόρφωση θα κάνει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν συζητήθηκε λόγω χρόνου. Έχουμε ήδη εξηγήσει την κωλυσιεργία του Προέδρου στη συζήτηση του ζητήματος, που έφτασε μέχρι τη σημερινή εικόνα ψήφισης του νόμου Βρούτση χωρίς να υπάρξει ούτε καν μια εκδήλωση από πλευράς του Συλλόγου. Το γεγονός αυτό θέτει με οξύτητα το ζήτημα της πραγματικής εκπροσώπησης των συμφερόντων της πλειοψηφίας των συναδέλφων από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

n

Δημοφιλή