Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 12/2/2020: αποχή 18/2 και ασφαλιστικό

Πρώτο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ ήταν η συμμετοχή του ΔΣΑ στην απόφαση της Ολομέλειας για αποχή στις 18 Φεβρουαρίου για το αγωγόσημο. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ εκφράστηκε υπέρ της συγκεκριμένης κινητοποίησης αποκλειστικά για το αγωγόσημο, ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις κατά της αποχής “από θέση αρχής”. Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής ήταν η εξής: δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τοποθετήσεις για αξιωματική απόρριψη της αποχής ως μέσου πάλης. Οι τοποθετήσεις αυτές απαξιώνουν την ιστορία του Συλλόγου, τους αγώνες μέσω των οποίων κερδήθηκαν κατακτήσεις και φυσικά αφοπλίζουν συνδικαλιστικά και πολιτικά τον Σύλλογο στο σήμερα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση, η αποχή της 18ης Φεβρουαρίου δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από τα θέματα που αυτή τη στιγμή “καίνε”, όχι δηλαδή μόνο το αγωγόσημο, αλλά πρώτα και κύρια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό, υπερψηφίσαμε την πρόταση της αποχής (η αποχή υπερψηφίστηκε με 11 υπέρ και 6 κατά), θέτοντας το ζήτημα της διεύρυνσης του πλαισίου με αιχμή το ασφαλιστικό, πρόταση που τέθηκε αργότερα σε ψηφοφορία (βλ. παρακάτω).

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νέο νπδδ (Κέντρο Επιμόρφωσης και Κατάρτισης) που αποφάσισε να δημιουργήσει ο ΔΣΑ. Την τοποθέτησή μας την έχουμε ήδη καταγράψει σε προηγούμενες ενημερώσεις. Οι κριτικές που ήδη ασκήθηκαν για το άρθρο του Καταστατικού περί “πιστοποίησης” οδήγησαν σε απάλειψη της συγκεκριμένης πρόβλεψης, ενώ αποφασίστηκε οι σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά το νέο νπδδ να λαμβάνονται από το ΔΣ του ΔΣΑ. Στις σχετικές ψηφοφορίες, τοποθετήθηκαμε εκ νέου με επί της αρχής “όχι” στο νέο νπδδ και με “παρών” στις επιμέρους αλλαγές που επήλθαν.

Στο κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν το ασφαλιστικό (η εικόνα του Συμβουλίου δεν περιποιούσε τιμή, καθώς πολλοί σύμβουλοι είχαν πλέον αποχωρήσει), ο σύμβουλος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος παρουσίασε την εισήγηση της Επιτροπής Ασφαλιστικού (υπάρχει αναρτημένη στο dsa.gr). Ως Εναλλακτική, καταθέσαμε αναλυτικά την επιχειρηματολογία μας, την οποία έχουμε ήδη αναρτήσει, με βασικά σημεία:

    n

  1. nΤο ασφαλιστικό Βρούτση σημαίνει αύξηση των εισφορών 35 ευρώ τον μήνα για το 80% των συναδέλφων που πληρώνει την κατώτατη εισφορά και τους νέους συναδέλφους κάτω 5ετίας. Σε συνδυασμό με την έναρξη της ρύθμισης των 120 δόσεων από τον Μάιο του 2020, η αύξηση αυτή είναι δυσβάστακτη και θα σημάνει αδυναμία πληρωμής για πολλούς συναδέλφους.

    n

  2. n

  3. nΗ αποσύνδεση εισοδήματος-εισφορών θα σημάνει την έξοδο των εχόντων μεγαλύτερα εισοδήματα από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αφού οι περισσότεροι θα επιλέξουν την κατώτατη εισφορά και την ιδιωτική ασφάλιση. Το γεγονός αυτό υπονομεύει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

    n

  4. n

  5. nΤα ποσοστά αναπλήρωσης παραμένουν πολύ μικρά, ο νόμος Βρούτση στην ουσία επισφραγίζει τον νόμο Κατρούγκαλου με πολύ μικρές αυξήσεις βασικά στα 35-40 χρόνια ασφάλισης. Για τους πολλούς σημαίνει: αύξηση στις εισφορές για σύνταξη των 700 ευρώ.

    n

  6. n

  7. nΗ ηλεκτρονική ενοποίηση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που ειναι ο ομολογημένος στόχος της νέας κυβέρνησης.

    n

  8. n

Οι προβλέψεις αυτές επιτάσσουν την κινητοποίηση του Συλλόγου που πρέπει να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 18/2 μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επιστήσαμε την προσοχή στο ότι: αν ο Σύλλογος δεν κινητοποιηθεί, τη στιγμή που για τον νόμο Κατρούγκαλου απείχαμε επί εξάμηνο, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι αντιπροσωπευτικό του Σώματος και οι Σύλλογοι κινδυνεύουν να απωλέσουν κάθε νομιμοποίηση στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών τους.

Η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν παρεξηγήσιμα φιλοκυβερνητική. Στην επί μακρόν παρέμβασή του, δεν ανέφερε καν ως αιχμή πάλης το αίτημα μη αύξησης της κατώτατης εισφοράς. “Κάποιος πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο”, είπε ο Πρόεδρος εννοώντας ότι το 80% των φτωχότερων ασφαλισμένων πρέπει να δεχθεί ως αναπόφευκτη την αύξηση των 35 ευρώ τον μήνα. Απέναντι στην πρόταση διεύρυνσης του πλαισίου της 18/2 με αιχμή το ασφαλιστικό, αντιπρότεινε “αναμονή” και “θεσμικό διάλογο με την κυβέρνηση”. Το ΔΣ υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Επιτροπής Ασφαλιστικού (ως Εναλλακτική ψηφίσαμε “κατά”).

Τελικά, την πρόταση Εναλλακτικής (Καμπαγιάννης) και Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Αντανασιώτης) για διεύρυνση του πλαισίου της αποχής της 18/2 με το ασφαλιστικό υπερψήφισαν και οι σύμβουλοι Ανδ. Κουτσόλαμπρος και Π. Κορδώνης, καθώς και ο Β. Παπαστεργίου που τοποθετήθηκε υπέρ. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι ψήφισαν “αναμονή”, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες μιλούν για ψήφιση του νομοσχεδίου το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εν νέου συζήτηση του ασφαλιστικού από το ΔΣ μόλις αυτό κατατεθεί για ψήφιση.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

n

Δημοφιλή