Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων: δίωρες αποχές (9πμ-11πμ) από 10/2

Δίωρες αποχές από την εργασία τους (9πμ-11πμ) ξεκινούν τη Δευτέρα 10/2 (αρχικά μέχρι τις 14/2) οι δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, με βασικότερο την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών στα δικαστήρια της χώρας, που έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης όσο και την εργασιακή τους εξάντληση. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων και ζητάμε από τον ΔΣΑ την ενεργητική και έμπρακτη αλληλεγγύη στα αιτήματά τους, που ειναι και δικά μας αιτήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα κενά των μεγαλύτερων Υπηρεσιών έχουν ως εξής:

    • Εφετείο Αθηνών:  Οργανικές θέσεις  247 – Κενές  72.

Βρίσκονται σε εξέλιξη 30 μεγάλες δίκες και ο μέσος όρος των Ποινικών Συνεδριάσεων, ανά μήνα, είναι 350. Οι Γραμματείς του Ποινικού Τμήματος ανεβαίνουν στην έδρα μέχρι και 17 ημέρες τον μήνα.

    • Πρωτοδικείο Αθηνών:  Οργανικές θέσεις 775 –  Κενές  313.

Το 2019 κατατέθηκαν 106.212 δικόγραφα, εκδόθηκαν 255.463 Πιστοποιητικά και έγιναν 4.900 Ποινικές και 3.949 Πολιτικές  συνεδριάσεις

    • Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Οργανικές θέσεις  547 – Κενές  153.

Το 2019 κατατέθηκαν 154.700 μηνύσεις και επιδόθηκαν 187.600 Κλήσεις. Η σύνταξη των Κατηγορητηρίων και των Κλήσεων στα αρμόδια Τμήματα βρίσκονται στα όρια της παραγραφής. Στα Εισαγγελικά Γραφεία ένας Δικαστικός Υπάλληλος αντιστοιχεί σε έξι Εισαγγελείς.

    • Ειρηνοδικείο Αθηνών:  Οργανικές  193 – Κενές  57.

Ενδεικτικά στατιστικά εργασιών του Ειρηνοδικείου Αθηνών: Το 2019 κατατέθηκαν 51.750 δικόγραφα, εκδόθηκαν 89.790 Πιστοποιητικά και πραγματοποιήθηκαν 4.200 Συνεδριάσεις.

Κατόπιν τούτων, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν:

    • Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων.
    • Την μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και των Ποινικών Δικαστηρίων.
    • Την ταχεία και πλήρη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών. Την διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με άλλους δημόσιους φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
    • Την ψηφιοποίηση των Αρχείων για την εξοικονόμηση χώρων αλλά και για την άμεση πρόσβαση σε Αποφάσεις παρελθόντων ετών.
    • Την συντήρηση των κτιρίων, ιδιαίτερα στην Σχολή Ευελπίδων και την εξεύρεση χώρων για ακροατήρια και γραφεία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν να διακόπτονται οι δίκες σε μακρινές ημερομηνίες λόγω έλλειψης αιθουσών ακροατηρίων αλλά και να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε γραφεία λίγων τετραγωνικών μέτρων, δίπλα σε στοίβες δικογραφιών.
    • Την εξασφάλιση του απαραίτητου κονδυλίου για την κάλυψη των υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων και την έγκαιρη έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καλούμε τους δικηγόρους σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Δικαστικών Υπαλλήλων:

    • Την Δευτέρα 10-2-2020, ώρα  09.30, στην κεντρική είσοδο της Ευελπίδων και
    • Την Τετάρτη 12-2-2020, ώρα  09.30, στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών.

Δημοφιλή