Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Επιστολή-πρωτοβουλία εκλεγμένων συμβούλων Δικ. Συλλόγων: Όχι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Προς την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Προς κάθε μαχόμενο δικηγόρο.

Η αναστάτωση που προκαλούν σε χιλιάδες συναδέλφους/ισσες τα δημοσιεύματα για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση μάς αναγκάζει να απευθυνθούμε δημόσια σε καθένα και καθεμία ξεχωριστά, αλλά και στη θεσμική ηγεσία του δικηγορικού σώματος.

Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτάσσουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να “συμμορφωθεί” στις αποφάσεις αυξάνοντας τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για την πλειοψηφία των δικηγόρων που πληρώνουν την κατώτατη εισφορά. Μεγάλοι χαμένοι των σχεδιαζόμενων αλλαγών θα είναι οι νέοι δικηγόροι κάτω της 5ετίας και οι δικηγόροι άνω της 5ετίας με χαμηλά εισοδήματα που θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον 35 ευρώ τον μήνα (περίπου 400 ευρώ τον χρόνο) από 1/1/2020.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η πλειοψηφία θα ωφεληθεί από τη μείωση της φορολογίας είναι κάλπικος, καθώς η διαφορά στη φορολογία θα επέλθει το καλοκαίρι του 2021 (και αυτό αν δεν υπάρξει “έκτακτη ανάγκη”), ενώ η αύξηση στις εισφορές ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί ότι τον Ιανουάριο του 2020 χιλιάδες συνάδελφοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τη δόση για τις παρελθούσες ασφαλιστικές εισφορές (120 δόσεις που ακόμα εκκρεμούν, καθώς δεν έχουν ανέβει οι πλήρεις οφειλές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα), το έτος 2020 προδιαγράφεται εφιαλτικό. Με τις αυξήσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών του ΕΦΚΑ όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα σημειώσει νέα βουτιά. O στόχος βέβαια δεν είναι η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, αλλά η εξώθηση πολλών συναδέλφων από το επάγγελμα

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έσπευσε να ψηφίσει το αίτημα αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος, την ίδια στιγμή που υιοθέτησε το αίτημα της μη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους. Ωστόσο, η σιγή για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις των κατώτατων εισφορών, που πλέον συζητιέται ότι θα ψηφιστούν άμεσα, είναι εκκωφαντική. Ο νόμος Κατρούγκαλου, εναντίον του οποίου κινητοποιηθήκαμε με πολύμηνη αποχή το 2016, μείωνε βίαια το ύψος των συντάξεων, εισάγοντας τη λογική του “ατομικού κουμπαρά”. Η λογική αυτή παραμένει και υιοθετείται πλέον και από τις ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων. Αποδεικνύεται έτσι, ότι το πρόβλημα για αυτές τις ηγεσίες δεν ήταν η συμμόρφωση στο “μνημονιακό προαπαιτούμενο”, αλλά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι να κρατήσει το μνημονιακό “κεκτημένο”, βάζοντας τους πολλούς να πληρώσουν για τη μείωση των εισφορών των λίγων.

Επειδή, απέναντι σε αυτό το σχεδιασμό, της αύξησης των εισφορών για τους πολλούς με αντάλλαγμα μια γλισχρή σύνταξη των 600 ευρώ μετά από 40 χρόνια δουλειάς, και απέναντι στην αφωνία της πλειοψηφίας των Δικηγορικών Συλλόγων και των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε και να αντισταθούμε,

Ζητάμε από την Ολομέλεια: την υπεύθυνη ενημέρωση του δικηγορικού σώματος, τη διεξαγωγή Συνελεύσεων σε όλες τις πόλεις, την απόφαση για συντονισμένη και συλλογική αγωνιστική κινητοποίηση για να αποτραπούν οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι που υπογράφουμε το παρόν κείμενο δεσμευόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να συντονίσουμε από τα κάτω όσες και όσους θέλουν να αντισταθούν στα μέτρα που εξοντώνουν τους δικηγόρους, περιφρουρώντας το δικαίωμα στη δημόσια καθολική ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη για όλες και όλους.

Υπογράφουν οι σύμβουλοι:

    • n
    • Σαραφιανός Δημήτρης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

n

    • Κουρουνδής Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

n

    • Σκουνάκη Αρετή, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

n

    • Σαρχιανάκης Μιχάλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

n

    • Τερζάκης Θοδωρής, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

n

    • Πατετσίνης Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας

n

    • Καλαϊτζάκης Μανώλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου

n

    • Τριανταφυλλος Ματθαίος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

n

    • Παπαδόπουλος Πέτρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.

n

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/11/2019.

[Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με αποστολή μέηλ στη διεύθυνση: [email protected]]

n

Δημοφιλή