Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Παρακώλυση επικοινωνίας συνηγόρων κρατουμένων

Αθήνα 12 Φλεβάρη 2014.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ  ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ  ΑΘΗΝΑΣ

Στη ΓΑΔΑ υπάρχουν δύο (τουλάχιστον) κατηγορίες κρατουμένων: οι  «κανονικοί» οι οποίοι  έχουν  ακώλυτη  πρόσβαση στους εντολείς τους και οι «πολιτικοί αντίπαλοι», οι «εχθροί» δηλαδή οι αριστεροί, οι διαδηλωτές,  οι αναρχικοί κοκ. Η πρόσβαση των τελευταίων σε υποστήριξη δικηγόρου   εμποδίζεται με  ακροδεξιά ευρηματικότητα ανάλογη των μαύρων παραδόσεων των ένστολων σωμάτων της χώρας.

Οι δικηγόροι που υπερασπίζονται  αυτούς που το μαύρο μέτωπο τοποθετεί στην απέναντι όχθη, πρέπει συχνά να υποστούν καψόνια, προσβολές και υποτιμητικές συμπεριφορές.

Στις 12/2/14 οι  συνήγοροι των τεσσάρων Τούρκων  που συνελήφθησαν πρόσφατα για κατοχή  όπλων και κατηγορούνται από τις – πειθήνιες στις  αξιώσεις του τουρκικού κράτους – Ελληνικές αρχές για «τρομοκρατία»,  υποχρεώθηκαν να περιμένουν άσκοπα πάνω από μισή ώρα για να τους απαντήσουν… αν μπορούν να δουν τους εντολείς τους. Τελικά επέτρεψαν μόνο την … κατά μόνας επικοινωνία με τους εντολείς τους, αρνούμενοι και την είσοδο ακόμη στους υπόλοιπους δικηγόρους που υπεράσπιζαν από κοινού τον ίδιο εντολέα επικαλούμενοι λόγους  ασφαλείας που δεν υπήρχαν βέβαια την προηγούμενη μέρα που  οι δικηγόροι κάθε κρατούμενου μπορούσαν να συνεργασθούν από κοινού μαζί του .

Πριν μερικές ημέρες απαίτησαν από γυναίκα δικηγόρο που ζήτησε να επισκεφθεί κρατούμενο – θύμα του κύματος ερευνών στα σπίτια αναρχικών να βγάλει τις μπότες της δήθεν για έλεγχο.

Η επαφή με κρατούμενο στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία περιλαμβάνει σειρά ολόκληρη από προσβολές και προκλητικές συμπεριφορές και φυσικά καμία δυνατότητα διασφάλισης του απορρήτου της επικοινωνίας.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές σε βάρος συνηγόρων και εν τέλει σε βάρος των κρατουμένων. 

Δημοφιλή