Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Οι θέσεις της Εναλλακτικής για την συνέλευση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 9.2.2012

Κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης χρεοκοπίας και της τρόικας φέρνει τους δικηγόρους λίγο πιο κοντά στην απελευθέρωση: ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ!

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν περίπου 22% για όλους τους συναδέλφους.
– Επιβλήθηκε υποχρεωτική ανά τριετία μετάβαση στην ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα χωρίς κανένα άλλο κριτήριο και ανεξάρτητα από το εισόδημα, τη στιγμή που οι συντάξεις όλων των κλάδων περικόπτονται δραστικά και τα αποθεματικά των ταμείων εξυπηρετούν τους τόκους των δημόσιων δανείων. Απελευθέρωση από τη σύνταξη δηλαδή.
– Επιβλήθηκε υποχρεωτική ασφάλιση στους ασκούμενους συναδέλφους, ώστε να  απελευθερωθούν ακόμη και από την πενιχρή αμοιβή που λαμβάνουν.
– Καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές, ώστε να απελευθερωθούμε, ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι, από οποιαδήποτε κατοχύρωση αξιοπρεπούς διαβίωσης με τη δύναμη της δουλειάς μας.
– Καλούμαστε να πληρώνουμε τέλη επιτηδεύματος και εισφορές αλληλεγγύης ώστε να σπάσουν τα δεσμά της συντήρησης των οικογενειών μας.
– Επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες μας, ώστε να απελευθερωθούμε από την συγκράτηση των αμοιβών μας εν μέσω κρίσης και, βέβαια, να απελευθερωθούν και οι πελάτες μας από την δυνατότητά τους να μας αναθέτουν  με εύλογες γι’ αυτούς δαπάνες την υπεράσπισή τους.
– Επιτράπηκε στις εγχώριες δικηγορικές εταιρίες να ιδρύουν υποκαταστήματα στην επαρχία, ώστε να απελευθερωθούν οι συνάδελφοί μας εκεί από τις υπηρεσίες που παρέχουν, εις όφελος των εταιρειών που θα εγκαθίστανται.

Κι όμως, οι επιταγές της τρόικας για το νέο μνημόνιο ΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ:  «για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές» θα προωθηθούν:

    • Ελευθερία λειτουργίας αλλοδαπών δικηγορικών εταιριών και ίδρυσης υποκαταστημάτων.
    • Άρση της απαγόρευση διορισμού/επαναδιορισμού ως δικηγόρων δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. και δικηγόρων που έχουν παραιτηθεί από το δικηγορικό λειτούργημα (π.χ. δικαστών!!!!!!!!!!!!!!)
    • Κατάργηση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου  στα συμβόλαια και στη διενέργεια ελέγχου τίτλων.
    • Αύξηση αριθμού των εντολέων στους οποίους ένας δικηγόρος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες με πάγια περιοδική αμοιβή
    • Κατάργηση κατοχυρώσεων για την ελάχιστη πάγια περιοδική αμοιβή.
    • Απελευθερώνει τη δυνατότητα διαφήμισης
    • Καταργεί τους πόρους των Συλλόγων και τους αντικαθιστά με υποχρεωτικές περιοδικές εισφορές
    • Επιβάλλει κατώτατο ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης το εισόδημα των 25.000€!!!!!, το οποίο προσαυξάνεται με «αντικειμενικά» κριτήρια, όπως τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος ή το ιδιόκτητο γραφείο.
    • ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

Η απελευθέρωση όμως αφορά και την απονομή της δικαιοσύνης! Οι πολίτες απελευθερώνονται από κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Το  νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα αυξημένα παράβολα, την αύξηση της ύλης των Ειρηνοδικείων (που τα μετατρέπει σε περιφερειακά Πρωτοδικεία), τα μονομελή Εφετεία που θα κρίνουν και κακουργήματα, δίνει το πλήρες νόημα στην «απελευθερωμένη Δικαιοσύνη».  Δραματική αύξηση του κόστους που αποκλείει όλο τον δοκιμαζόμενο λαό από την δικαστική προστασία, τη στιγμή μάλιστα που την έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.  Αντί για δικαστική προστασία, εγγυημένη προχειρότητα, αδιαφάνεια και αυταρχισμός περιμένει τον πολίτη που, θέλοντας ή μη, θα βρεθεί μπροστά στα δικαστικά έδρανα.  Με αυτόν τον τρόπο, η καλή μας κοινοβουλευτική χούντα, μας απελευθερώνει από τους πελάτες και το άγχος που μας προκαλούν με τις υποθέσεις τους …

  • Η δικαστική προστασία γίνεται εμπόρευμα πολυτελείας, προσιτό σε όποιον έχει να το πληρώσει. Από την άλλη πλευρά, όχι προστασία, αλλά αμείλικτη δίωξη περιμένει κάθε διαμαρτυρόμενο,  απεργό, διαδηλωτή ή απλώς φτωχό που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της νέας «εθνικής υπόθεσης», της διάσωσης τραπεζιτών και λοιπών μεγαλοκαρχαριών από την κρίση!
  • Τα μέτρα που λαμβάνονται και σχεδιάζονται για τους δικηγόρους δεν είναι ξεχωριστά από την χρεοκοπία ολόκληρου του ελληνικού λαού η οποία μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και την τρόικα. Ό,τι  συμβαίνει σε κάθε γειτονιά, ό,τι πιστεύαμε, ελπίζαμε, ευχόμαστε, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι συνέβαινε κάπου αλλού και όχι κοντά μας, τώρα είναι καθημερινός εφιάλτης για την τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων. Αυταπασχολούμενοι με πολλά χρόνια δικηγορίας κλείνουν τα γραφεία τους και κυνηγούν μια θέση στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, χωρίς καμιά κατοχύρωση. Νέοι συνάδελφοι διαπραγματεύονται συνθήκες σκλαβιάς και αμοιβές πείνας των 600 και 700€, φυσικά αυτασφαλιζόμενοι. Οι ασκούμενοι συνάδελφοι δουλεύουν χωρίς καμία απολύτως κατοχύρωση, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, για ένα χαρτζιλίκι που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τα 600€, εννοείται αυτασφαλιζόμενοι. Κάθε ένας από εμάς τρέμει το τέλος του τριμήνου που θα κληθεί εν είδει φοροεισπράκτορα να αποδώσει τον ΦΠΑ. Τα δάνεια για τα «ιδιόκτητα» γραφεία τρέχουν, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε, τέλος επιτηδεύματος, χαράτσι, ετακ, φμαπ, εισφορά αλληλεγγύης, φπα και ασφάλιση αυξημένη 22% (για μια σύνταξη που δε θα πάρουμε ποτέ). Το Ταμείο Προνοίας αρνείται να καλύψει ιατρικές δαπάνες μας επικαλούμενο ταμειακές αδυναμίες. …………………………
  • Το συμπέρασμα είναι ένα: Για κάθε έναν συνάδελφο τίθεται πλέον ένα καθαρό δίλημμα:

Ή ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ή ΜΙΣΘΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Φυσικά, κάποιοι ωφελούνται από τα μέτρα αυτά. Δεν είναι άλλοι από τις ΠΟΛΥ μεγάλες δικηγορικές εταιρίες. Αυτές που απασχολούν δεκάδες συναδέλφους προτείνοντάς τους το αμερικάνικο όνειρο της δικηγορίας των δεκάδων ωρών εργασίας, χωρίς ασφάλιση, με πενιχρή αμοιβή, συχνά με εργασία φασόν, με την ψευδαίσθηση της ανέλιξης και της «στελεχοποίησης». Είναι τα νομικά τμήματα των  τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιες οι μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες η πρόσβαση στη δικηγορική υπηρεσία και στη δικαιοσύνη καθίσταται ευνοϊκότερη και φθηνότερη.

  • Με βιομηχανικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ξεριζώνει τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών και «φυτεύει» δικαιώματα και ελευθερίες εταιριών.  Το κόλπο παλιό και δοκιμασμένο. Από το «στρατό» των ανέργων που δημιουργείται, προσλαμβάνουν και κακοπληρώνουν τους δικηγόρους, ενώ πουλάνε ακριβά το αποτέλεσμα της εργασίας τους!  Έτσι, κερδίζουν αυτές και τροφοδοτείται η ανάπτυξη που είναι άλλωστε «εθνικός στόχος»!
  • Για άλλη μια φορά, στην ολομέτωπη αυτή επίθεση, η διοίκηση του ΔΣΑ παίρνει το μέρος του επιτιθέμενου (άλλωστε, πλειοψηφούν οι εκλεκτοί των κυβερνώντων), διαχωρίζοντας τη θέση της από τη θέση του Συντονιστικού της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στο θέμα της 48ωρης πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2012. Ξεπουλάει, έτσι, τον αγώνα των δικηγόρων ήδη από το ξεκίνημά του. Δεν μας εκπλήσσει. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από διαπραγματεύσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην μας, από προσχηματικές αποχές που σκοπεύουν να προφυλάξουν τους «αρχηγούς» του ΔΣΑ από την οργή μας. Δεν περιμένουμε κανέναν «φωτισμένο» σωτήρα να μας σώσει.
  • Συγκρουόμαστε με τη «δικηγορική αγορά». Είμαστε υπερασπιστές λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και άνεργου, νέου ή συνταξιούχου που, όπως και εμείς, δέχεται τα πυρά του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Απαιτούμε κατάργηση όλων των παραβόλων και δικαστικών ενσήμων. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και τεκμήρια. Απαιτούμε, ελεύθερα, δημόσια και δωρεάν, όλα τα κοινωνικά αγαθά, για όλους. Δεν τα φάγαμε μαζί, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
  • Θέλουμε η δικαιοσύνη να είναι αγαθό ισότιμα προσβάσιμο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και όχι ακριβό εμπόρευμα, προσιτό μόνο σε όσους διαθέτουν χρήματα και μέσα.
  • Θέλουμε ο δικηγόρος να είναι λειτουργός της δικαιοσύνης, υπερασπιστής δικαιωμάτων και όχι έμπορος και φοροεισπράκτορας της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Θέλουμε να παραμείνουμε στη δικηγορία, σε πείσμα όλων όσων θέλουν τη δικηγορική ύλη να τη μοιράζονται μεταξύ τους λίγες εύρωστες δικηγορικές εταιρείες και η πλειοψηφία των δικηγόρων να έχουν θέση σκληρά εργαζομένων και χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων σε αυτές.
  • Θέλουμε να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι να πετιόμαστε έξω από την ασφάλιση εξαιτίας των υπέρογκων εισφορών, όπως αυτές έχουν θεσπιστεί μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
  • Δεν θέλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο της εξαθλίωσης, στον οποίο κυβέρνηση και τρόικα μας σπρώχνουν, μαζί με μια κοινωνία υπερφορολογούμενη, χωρίς εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
  • Δεν θέλουμε να πληρώνουμε κεφαλικούς φόρους, προκειμένου να συγκεντρώνει η εκάστοτε κυβέρνηση χρήματα για τους τραπεζίτες.
  • Θέλουμε να συμπαρασταθούμε και να συναγωνιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικας και προθύμων συμμάχων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ).
  • Θέλουμε το δικηγορικό σώμα να είναι ενεργό μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων και όχι παθητικό και έρμαιο των αποφάσεων του Δ.Σ. ή του Προέδρου του Δ.Σ.Α.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
– Πενθήμερη αποχή και νέα γενική συνέλευση για την συνέχιση του αγώνα μας.
– Συγκρότηση ανοιχτής απεργιακής επιτροπής που θα επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και θα ενημερώνει τα μέλη.
– Περιφρούρηση της αποχής σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες.
– Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την………………
– Συντονισμός με άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών
– Συμμετοχή στην κατάληψη της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 12.2.2012

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοφιλή