Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

«ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ» ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ή ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ;

Για μια ακόμα φορά, πολίτες, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές έρχονται αντιμέτωποι με μια νεα εκτρωματική προσπάθεια «επιτάχυνσης» της απονομής δικαιοσύνης.

Οι διαθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι σαφείς: αλλαγές σε όλο το φάσμα των δικονομιών, αλλαγές που για πολλοστή φορά θα ανατρέψουν τη δικονομία, καταλύοντας όμως δικαιώματα πολιτών, δυσχεραίνοντας το έργο των δικηγόρων και επιβραδύνοντας ακόμα περισσότερο την απονομή δικαιοσύνης.

Η κατάσταση στο χώρο της απονομής δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Είναι σίγουρο ότι βραδεία απονομή σημαίνει παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και εξυπηρέτηση όσων έχουν τα οικονομικά μέσα να αντέξουν αυτή την καθυστέρηση -μεταξύ των οποίων και ο πιο κακόπιστος των διαδίκων: το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει αν δεν μπεί βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη των κενών με προσλήψεις υπαλλήλων και δικαστών. Αντί γι’αυτό βλέπουμε να ψηφίζεται ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: απολύσεις (είτε με κατάργηση οργανικών θέσεων, είτε με το φερετζέ της εφεδρείας) και συντριπτικές μειώσεις μισθών. Άρα για ποια επιτάχυνση  μας μιλάει το Υπουργείο; Στο Υπουργείο που «μας δουλεύει» εμείς απαντάμε : «φτάνει πια-όχι παιχνίδια στην πλάτη πολιτών και δικηγόρων». Το μόνο που μπορεί να συνεισφέρει το Υπουργείο σήμερα στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι να σηκωθεί να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση και τους τροϊκανούς εντολοδόχους του.

Επιτάχυνση δεν συνιστά ούτε η ιδιωτικοποίηση όψεων της δικαιοσύνης (με εξωτερικές διαμεσολαβήσεις και ειδικές επιτροπές επίλυσης διοικητικών διαφορών ως πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας), ούτε η δημιουργία προσκομμάτων στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτή (με αυξήσεις παραβόλων, ένσημα στις αναγνωριστικές αγωγές, επέκταση ανεκκλήτου, περιορισμό αναιρετικών λόγων και φιλτράρισμα υποθέσεων) ούτε η εκτρωματική πρόταση για ίδρυση μονομελών εφετείων κακουργημάτων και ποινικών δικών εξπρές ούτε τέλος  η προκλητική πρόταση για fast truck διοικητική δικαιοσύνη στις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων. Και οι τέσσερις αυτές πρακτικές παραβιάζουν τα άρθρα 20 Σ και 6 ΕΣΔΑ. Εάν θέλουμε επιτάχυνση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της δημόσιας απονομής δικαιοσύνης, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή – χωρίς φαλκίδευση των δικαιωμάτων υπερασπίσεως

Ετσι, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Υπουργείου:  την ευρεία αποποινικοποίηση πλημμελημάτων και την μετατροπή πολλών κακουργημάτων σε πλημμελήματα, τον χρονικό περιορισμό ή και την κατάργηση της προσωρινής κράτησης, την κατάργηση της αυτοφώρου διαδικασίας, τη διατήρηση της προκαταρκτικής, την κατάργηση των τρομονόμων και άλλων νομοθετημάτων (π.χ. ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, την επί της ουσίας αντιμετώπιση μείζονων κοινωνικών προβλημάτων που οδηγούν στην φόρτωση των πινακίων (π.χ. καθιέρωση διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών που θα αποσυμφορήσει τις αντιρρήσεις), τη δημιουργία τοπικών διοικητικών επιτροπών (με συμμετοχή και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων) για την εκδίκαση ενδικοφανών προσφυγών και σε άλλες διοικητικές διαφορές ουσίας με δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια μόνο από τον διοικούμενο και όχι από το Δημόσιο ή τους φορείς του Δημοσίου κ.λ.π.

Ως δικηγόροι, θα πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων που διακυβεύονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας και να οργανώσουμε τους αγώνες των ίδιων των δικηγόρων απέναντι σε αυτό το έκτακτο καθεστώς που οδηγεί τη χώρα και το λαό στη χρεωκοπία.

  • με το να κρατήσουμε ανοικτό το σύλλογο ως κέντρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των διαδηλωτών και των απεργών
  • με κινητοποίηση των συναδέλφων σε γενική συνέλευση και αποχή διαρκείας μέχρι να καταλυθεί αυτή η πολιτική που καταστρέφει δικηγόρους και πολίτες (και με περιφρούρηση της αποχής: με άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε όσους την παραβιάζουν εξώφθαλμα ιδίως για τη συζήτηση της κήρυξης απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών)
  •  με έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα καταγγέλλεται η  αντισυνταγματική αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης κάθε απεργιακής κινητοποίησης είτε με την μορφή επιστρατεύσεων είτε με τον ωμό εκβιασμό των απεργών
  • με την επιδίωξη της κοινής δράσης δικηγόρων και δικαστών που απέχουν από τα καθήκοντά τους καθώς και δικαστικών υπαλλήλων που αντιστέκονται και καταλαμβάνουν κτίρια.

  

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοφιλή