Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Αποχώρηση Κώστα Παπαδάκη

Σύντροφοι και φίλοι,

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας έχει αποδείξει συχνά στα χρόνια που πέρασαν ότι είναι μία παράταξη αρχών και όχι προσώπων. Συνεπώς η αέναη ανάδειξη των αυτών προσώπων στη θέση των εκπροσώπων της, όταν μάλιστα η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά της, δεν υπηρετεί τις αρχές της και κατ ουσίαν αντίκειται στη φιλοσοφία της εναλλαγής, που αποτέλεσε συστατικό στοιχείο τρόπου λειτουργίας και εκπροσώπησης σε όλη την ιστορία της. Επιπλέον δημιουργεί μία ψευδή εικόνα ιεραρχίας, που δεν ανταποκρίνεται κατά κανέναν τρόπο στην πραγματικότητα, και προκαλεί εύλογα αρνητικές εντυπώσεις.

Από τη σκοπιά των προσώπων, η αναπαραγωγή ενός ρόλου που έχει εξαντλήσει τις πεπερασμένες δυνατότητές του και απλά επαναλαμβάνεται χωρίς να μετασχηματίζεται σε διαφορετική ποιότητα πολιτικής και συνδικαλιστικής προσφοράς, όχι μόνο στερεί τη δυνατότητα ανάδειξης νέων στελεχών, αλλά και καθηλώνει τα υπάρχοντα σε μία «πολιτική ρουτίνα» στερώντας τους το δικαίωμα εναλλαγής του ρόλου τους στο κίνημα.

Όπως σας είναι γνωστό, με τις παραπάνω σκέψεις είχα εισηγηθεί πριν τις δικηγορικές εκλογές του 2005, καθώς και σε μετέπειτα συνεδριάσεις την μη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Δεν μου το «επιτρέψατε». Συμμορφώθηκα, όπως έκανα πάντα, στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, έστω και αν θεωρούσα την αντίθετη μου άποψη ορθή, έστω και αν πολλοί άλλοι ανακοίνωναν απλώς τις αποφάσεις τους σε αντίστοιχα θέματα, διότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι συλλογικότητες.

Αυτή τη φορά όμως, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας και πέντε «θητείες» στο Δ.Σ, ο κύκλος μου στον δικηγορικό συνδικαλισμό, τουλάχιστον υπό τις προπεριγραφόμενες συνθήκες, νομίζω ότι έχει κλείσει. Η όποια προσφορά μου έχει κριθεί. Η στήριξή μου στην παράταξη, παρά την μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και στις διαδικασίες της, θα είναι δεδομένη. Ταμείο και αρχείο στη διάθεσή σας.

Τις σκέψεις μου αυτές έχω γνωστοποιήσει ήδη σε ορισμένους συντρόφους από τον Μάρτιο 2009, όταν παραιτήθηκα από το Δ.Σ., αλλά και αργότερα. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη. Στην απόφασή μου καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η βαθύτατη εκτίμησή μου στην πλειάδα των άξιων μελών της παράταξης, που εάν δουλέψουν, συντονιστούν και αναλάβουν πραγματικά την ευθύνη της λειτουργίας της, είναι βέβαιο ότι θα την οδηγήσουν ψηλότερα.

Με τις καλύτερες ευχές για τα περαιτέρω και με σ.χ.

Αθήνα, 1.9.2009

                 ΚΩΣΤΑΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

  

  

Δημοφιλή