Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Αίτηση για λειτουργία του Α’ αυτοφώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Π Ρ Ο Σ τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Α

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η  – Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας

…………….

      Κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως εποπτεύοντος Συμβούλου στο Πρωτοδικείο Αθηνών σήμερα 1/7/2008 διαπίστωσα και θέτω υπόψη σας τα παρακάτω :

     1. Όπως είναι γνωστό, από 1/7 – 15/9/2008 υπολειτουργούν τα ποινικά ακροατήρια (είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης που λέγαμε) και συγκεκριμένα λειτουργούν :

Α) Από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία το ΙΑ΄ και Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο,

Β) Από δε τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, το Δ΄ Μονομελές και το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο καθημερινά, καθώς και το Ζ΄ Μονομελές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τον μήνα Ιούλιο και για το χρονικό διάστημα 1 – 15 Σεπτεμβρίου.  Τον Αύγουστο λειτουργούν μόνο τα Αυτόφωρα.

      Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Διοίκηση του Πρωτοδικείου εξακολουθεί να εμμένει στην διακοπή λειτουργίας του Α’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του  Α’  Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδικάζονται από τα αντίστοιχα Β’ Αυτόφωρα εκτός των υποθέσεων που εισάγονται με την επ’ αυτοφώρω διαδικασία και όλες οι άλλες μη αυτόφωρες υποθέσεις (αναστολές, συγχωνεύσεις, αντιρρήσεις κ.λ.π).

      Συνέπεια όλων αυτών είναι ο προσδιορισμός δεκάδων και συχνά εκατοντάδων υποθέσεων καθημερινά στα δικαστήρια αυτά, ιδίως τις ημέρες που γίνονται από την αστυνομία «σκούπες», πράγμα το οποίο καθιστά αβίωτες τις συνθήκες της πολύωρης παραμονής και αναμονής των διαδίκων και δικηγόρων, η οποία συχνά, όπως είναι γνωστό, από τις περασμένες χρονιές, φτάνει ως τα μεσάνυχτα η τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

      Κατά συνέπεια, ο Δ.Σ.Α. οφείλει το συντομότερο δυνατόν να προβεί στα αναγκαία διαβήματα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών και όχι μόνο (δεδομένου ότι υπάρχουν και ανώτερα στην ιεραρχία πρόσωπα στα οποία προσφάτως προστρέξαμε σε εθιμοτυπικές επισκέψεις) και να απαιτηθεί η άμεση και για όλο το καλοκαίρι επαναλειτουργία των Α΄ Αυτοφώρων Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αντίστοιχα.

2. Για λόγους επίσης ανεξήγητους, η Διοίκηση του Πρωτοδικείου μετέφερε και πάλι για το χρονικό διάστημα από 1/7 – 15/9/2008 τη λειτουργία των παραπάνω ακροατηρίων και συγκεκριμένα :

Α)  Το ΙΑ΄ Τριμελές από το κτίριο 9 στο κτίριο 7 (όπου θα λειτουργεί και το  Β’ Αυτόφωρο Τριμελές).

Β)  Τα δε Ζ΄ και Δ΄ Μονομελή από τα κτίριο 9 και 5 αντίστοιχα, στο κτίριο 2 (όπου θα λειτουργεί και το  Β’ Αυτόφωρο Μονομελές).

Η επιλογή του κτιρίου 2 για την ταυτόχρονη στέγαση τριών ακροατηρίων είναι τουλάχιστον ατυχής δεδομένου ότι το κτίριο αυτό και πολυσύχναστο είναι ούτως ή άλλως λόγω του ότι στεγάζει την κατάθεση αγωγών στον πρώτο και το δεύτερο όροφο. Και μικρό διάδρομο έχει και εκτεθειμένο στον ήλιο είναι, ενώ είναι γνωστό ότι η αίθουσα στην οποία στεγάζεται το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές είναι ανεπαρκής από πλευράς χωρητικότητας και συνθηκών στοιχειώδους άνεσης ακόμη και κατά την περίοδο που δεν φιλοξενεί και τις υποθέσεις του Α΄ Αυτόφωρου.

Τα ίδια κατ’ αναλογία ισχύουν και για το κτίριο 7 στο οποίο στριμώχνεται και το αυξημένης αρμοδιότητας Β΄ Τριμελές, αλλά και το ΙΑ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αντίθετα παραμένει αναιτιολόγητη η απομάκρυνση όλων αυτών των ακροατηρίων από το κτίριο 9 που είναι το ιδανικότερο για λειτουργία ακροατηρίων τους θερινούς μήνες διότι διαθέτει ευρύτατο διάδρομο, κλιματιζόμενο, και πολύ ευρύχωρες αίθουσες οι οποίες μάλιστα στεγάζουν ακροατήρια τα οποία δεν λειτουργούν το καλοκαίρι.

Η γνωστή δημοσιοϋπαλληλίστικη αντιμετώπιση («έτσι τα βρήκαμε») απλώς επαυξάνει την αγανάκτηση όσων την υφίστανται.

Θεωρώ συνεπώς άμεσα αναγκαίο να πραγματοποιηθεί διάβημα στον προϊστάμενο της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου, εφόσον η Διοίκηση εμμείνει στην λειτουργία των ακροατηρίων που έχει καθορίσει και μόνο το καλοκαίρι να στεγαστεί η λειτουργία όλων αυτών στο κτίριο 9. 

Παρακαλείται ο κ. Διευθυντής του Δ.Σ.Α. να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα μέλη του Δ.Σ.

Αθήνα, 1.7.2008

Δημοφιλή