Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας Γενικής Συνέλευσης

ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

       Η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Θ. της Τρίτης 1.4.2008 αποφάσισε με 800 ψήφους έναντι 600 τη συνέχιση του αγώνα μας και έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ασφα-ληστρικός της νόμος σκοντάφτει στην ενεργή αντίσταση του 80% που ζητάει την απόσυρσή του. Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους ότι δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. Μήνυμα προς την συνδικαλιστική ηγεσία μας ότι βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες των συναδέλφων και τις απαιτήσεις του αγώνα που ξεκινήσαμε. Η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου τη Δευτέρα 7.4.2008 έφερε αυτό το μήνυμα σε πλατειά στρώματα εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

      Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδείχτηκε ανίκανη να λάβει το μήνυμα. Αντί να οργανώσει και να διαδώσει το μήνυμα συνέχισης του αγώνα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης και πραξικοπηματικής ακύρωσης των αποφάσεων της Γ.Σ., καλλιεργώντας κλίμα εμφυλίου πολέμου μεταξύ των συναδέλφων. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βαθύνει το χάσμα που τη χωρίζει από τις αγωνίες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης. Δεν είχαν καν το θάρρος να καταδικάσουν τον απρόκλητο ξυλοδαρμό συναδέλφων από τα ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια το πρωί της Δευτέρας. Η βασική τους προσπάθεια είναι να τρομοκρατήσουν το σώμα και να προεξοφλήσουν την ήττα του αγώνα που δίνουμε εδώ και ενάμισι μήνα.

       Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και παραμένουν σαθρά και ουσιαστικά ακυρώνουν όλο τον μέχρι τώρα αγώνα μας.

Μας λένε: Είμαστε μόνοι μας. Οι υπόλοιποι δικηγορικοί σύλλογοι δεν θα ακολουθήσουν. Η συντονιστική αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων. Απαντάμε: Απομονωμένη είναι η κυβέρνηση του 41,8% (ποσοστό που ούτε δήμαρχο δεν εκλέγει) και όχι τα εκατομμύρια των εργαζόμενων που δίνουν τη μάχη να μην εφαρμοστεί ο ασφα-ληστρικός νόμος. Μόνο αν επιμείνουμε στον αγώνα μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για πραγματικό αγωνιστικό συντονισμό και όχι για συντονισμό επιτροπών που, όπως μέχρι σήμερα, θα αποδειχτούν ανίσχυρες και αναποτελεσματικές, αν όχι ηττοπαθείς και συμβιβαστικές. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός.

Μας λένε: Η πρόταση για συνέχιση του αγώνα είναι τυχοδιωκτισμός, επαναστατική γυμναστική (sic),  δεν είναι ρεαλιστική, δεν έχει στρατηγική και αποτέλεσμα. Απαντάμε: Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, τις τράπεζες, τους εργολάβους, τη στεγαστική αγορά. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα της Ελλάδας που επέμειναν και μετά την ψήφιση του νόμου αξιοποιώντας τη δύναμη που είχαν κατάφεραν να ανοίξουν μια πρώτη τρύπα στο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Οι απόψεις για αναστολή το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξανεμίσουν την πίεση που έχουμε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα και να παραπέμψουν κάθε άλλη κινητοποίηση στις καλένδες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προεκλογικά πολλές ήταν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που υπόσχονταν αποχή διαρκείας…τι άλλαξε τώρα;

Μας λένε: Θα πρέπει να σταματήσουμε τώρα τον αγώνα και να ξεκινήσουμε «αντάρτικο» το καλοκαίρι (όχι στα βουνά, αλλά μάλλον στις παραλίες) μαζί με άλλους κλάδους. Να συνεχίσουμε με δικαστικές προσφυγές και βελτιωτικές προτάσεις. Απαντάμε: Κύριοι της πλειοψηφίας είχατε 5 ολόκληρους μήνες να εκπονήσετε τη στρατηγική σας, τα επιχειρήματα σας, τις μελέτες και τις προτάσεις. Οι συμβολικές όμως κινητοποιήσεις που προτείνατε και όλες σας οι επαφές με την κυβέρνηση απέτυχαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Γιατί να σας εμπιστευθούμε και πάλι ότι μπορείτε να πείσετε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από κατάθεση αναλογιστικής μελέτης…; Η ελπίδα και η νίκη είναι στους αγώνες. Η δικαστική οδός μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας. Σταματήστε επιτέλους τα παχιά λόγια και οργανώστε τον αγώνα μας. Κι αυτός ο αγώνας κρίνεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και όχι μετά.

Μας λένε: Οι συνάδελφοι δεν αντέχουν. Οι μόνοι που πλήττονται από τη συνέχεια του αγώνα είναι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Απαντάμε: Τους (επί πάγια αντιμισθία δικηγόρους τραπεζών) ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας. Το ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό. Τι θα έχουν να απολογηθούν άραγε στους συναδέλφους αν από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι εισφορές και να πέφτουν οι παροχές; Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Ας αξιοποιηθούν επιτέλους τα χρήματα του συλλόγου γι’ αυτήν τη μάχη, που όλοι παραδέχονται ότι αφορά το μέλλον μας, αλλά και την επιβίωση και τη δυνατότητα παραμονής στο επάγγελμα των νέων συναδέλφων και όχι μόνο.

         Το δίκαιο είναι με το μέρος μας! Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο (ΟΤΕ, λιμάνια, νοσοκομεία κτλ) αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία από την μεταπολίτευση, ενάντια στις επιθέσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς! Γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να συνεχίσουμε μαζί ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα.

Παλεύουμε για στρατηγική πολιτική ήττα της κυβέρνησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Διεκδικούμε

* Συνολική απόσυρση του νόμου Πετραλιά * Όχι στην ενοποίηση των ταμείων. Πλήρης αυτοδιοίκηση. * Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων μας. * Να μη διαλυθεί το ΤΠΔΘ. * Κατάργηση διάκρισης παλιών και νέων ασφαλισμένων

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να φέρει τη νίκη του αγώνα μας είναι η κλιμάκωση του:

1) Αποχή από 17.4 έως και 9.5.2008 και νέα Γ.Σ. την Τετάρτη 7.5 και Πέμπτη 8.5.2008

2) Επαναφορά του Πλαισίου χορήγησης αδειών, όπως ίσχυε πριν τις 3.4.2008

3) Πραγματική περιφρούρηση της αποχής σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και δημόσιες υπηρεσίες με τη συμμέτοχη  στις απεργιακές φρουρές συναδέλφων με εξουσιοδότηση του Δ.Σ.

4) Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου, ως εξής:

α) Απόδοση σε όλους τους συναδέλφους του μέχρι τώρα μερίσματος, β) Έκτακτη ενίσχυση όλων των δικαιούχων του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού με το ποσό των 200 €, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου, γ) Έκτακτη απεργιακή ενίσχυση 300 € σε όσους συναδέλφους υποβάλλουν αίτηση, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου. Δικαιούχοι: – Συνεργάτες Συνάδελφοι (δικηγόροι μετά το 1993), – Νέοι Συνάδελφοι 7ετίας, – Σε άλλους συναδέλφους μετά από αίτηση τους, αλλά με δυνατότητα ενδεικτικού ελέγχου εκκαθαριστικού εφορίας. Καταβολή του συνολικού ποσού μέχρι τη Δευτέρα 21.4.2008.

5) Μαζική κινητοποίηση του συλλόγου την Πέμπτη 17.4.2008 έξω από το υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα και κάλεσμα στους συναδέλφους του ΔΣΑ και άλλων συλλόγων για κοινή διαδήλωση διαμαρτυρίας.

6) Κοινή εκδήλωση ΔΣΘ και συναφών ταμείων μηχανικών, γιατρών την Τρίτη 6.5.2008 με θέμα τον συντονισμό των περαιτέρω κινητοποιήσεων και ενεργειών με στόχο τη μη εφαρμογή του νόμου.

7) Μη απόδοση του παρακρατούμενου φόρου 15%.

8) Μη απόδοση εισπραττομένων ποσών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων στο Ταμείο Νομικών.

9) Διαγραφή από τα μητρώα του ΔΣΘ του Κ. Καραμανλή και όσων βουλευτών ψήφισαν τον ασφα-ληστρικό νόμο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Δημοφιλή